Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέρα από τα «δώρα» στα κανάλια η Σαββαΐδου διέγραψε πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ!

Πέρα από τα «δώρα» στα κανάλια η Σαββαΐδου διέγραψε πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στον κυκεώνα των δικαστικών υποθέσεων θα μπει η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία καλείται σε εξηγήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης για δύο υποθέσεις.

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό πως της ασκήθηκε ποινική δίωξη για τον «αναβαλλόμενο» φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων 20%, ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται από την Αυγή, στο παρασκήνιο υφίσταται και ακόμα μία υπόθεση «παγώματος» ενός προστίμου 78 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία θα πρέπει μέχρι την Τρίτη να έχει δώσει εξηγήσεις στους αρμόδιους εισαγγελείς διαφθοράς για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.

Το γεγονός μάλιστα ότι η κομματική εφημερίδα επιλέγει να έχει την υπόθεση Σαββαΐδου ως πρώτο θέμα της εφημερίδας την ημέρα που ψηφίζονται τα πρώτα προαπαιτούμενα του μνημονίου και βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, δείχνει τη βαρύτητα που θέλει να δώσει στην υπόθεση της κας Σαββαΐδου η κυβέρνηση.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος της κ. Σαββαΐδου καθώς φέρεται, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, να υπέγραψε απόφαση με την οποία έδινε σε τηλεοπτικά κανάλια περιθώριο ενός έτους προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 3845/2010 προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20η ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου. Με την απόφαση της 12ης Ιανουαρίου, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ λίγες ημέρες αργότερα, η κ. Σαββαΐδου άλλαξε τα δεδομένα ορίζοντας ότι η επίμαχη δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την 20η Ιανουαρίου για τα έσοδα του προηγούμενου έτους.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση μετά από μήνυση δικηγόρου στον Άρειο Πάγο η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αθανάσιο Κατσιρώδη.

Πέραν τούτου ωστόσο, ίσως σοβαρότερη να είναι η υπόθεση του προστίμου, η οποία βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας Διαφθοράς και συγκεκριμένα των εισαγγελέων Γιάννη Δραγάτση και Αγγελικής Τριανταφύλλου, οι οποίοι φέρονται να έχουν καλέσει από την Τετάρτη την επικεφαλής της ΓΓΔΕ σε εξηγήσεις μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται συγκεκριμένα η ανάμειξή της σε υπόθεση επανελέγχου φορολογικού προστίμου ύψος 78 εκατ. ευρώ, που είχε ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» του προστίμου, το οποίο αφορούσε ενδεχομένως υπόθεση τοκογλυφίας που βρίσκεται στα ποινικά δικαστήρια από προχθές.

Οι εισαγγελείς εξετάζουν τη σκοπιμότητα του επανελέγχου από την ΓΓΔΕ, παρά το γεγονός ότι οι ελεγκτές που είχαν εκπονήσει τον έλεγχο είχαν δικαιωθεί από την αρμόδια Επιτροπή (σαν φορολογικό Εφετείο), η οποία είχε απορρίψει την ένσταση της εταιρίας. Ωστόσο, παρά τη σχετική απόρριψη, η κα Σαββαΐδου φέρεται να πήρε φωτοαντίγραφο της αίτησης της εταιρίας και να διέταξε τον επανέλεγχο της υπόθεσης, παρά τις προηγούμενες αποφάσεις της υπηρεσίας.

Ως εκ τούτου με την ενέργειά της η κα Σαββαΐδου κατηγορείται ότι συνέβαλε στη συρρίκνωση είτε ακόμα και την εξάλειψη της εν λόγω φορολογητέας ύλης, ενώ οι εισαγγελείς αναζητούν αν η επικεφαλής της ΓΓΔΕ είχε ενεργήσει αναλόγως στο παρελθόν σε παρόμοιες υποθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ελένη Μενεγάκη: Τέλος από το MEGA

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις

Κασσελάκης: Για τους λόγους αυτούς ζητάω πρόωρες εκλογές

Τραμπ: Μάζεψε 50 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του, σε μια δεξίωση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr