Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Χωρίς κανένα σχόλιο» εγκρίθηκε η πώληση για το Ελληνικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο

«Χωρίς κανένα σχόλιο» εγκρίθηκε η πώληση για το Ελληνικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το «πράσινο φως» πήρε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η διαδικασία για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, το Ελεγκτικό ενέκρινε χωρίς κανένα σχόλιο ή παρατήρηση τις αλλαγές στη σύμβαση που έγιναν με το MOU με τον επενδυτή.

Η ολοκλήρωση παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων είναι η 16η Νοεμβρίου του 2016.

Η επένδυση θα ανέλθει σύμφωνα με την κυβέρνηση σε 7 δισ. ευρώ (από 5,5 δισ. ευρώ αρχικά), το 80% θα ολοκληρωθεί σε 12 χρόνια (αντί των 15 ετών αρχικά), ενώ μεγάλο μέρος των έργων υποδομής θα γίνει εντός της πρώτης πενταετίας, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση.

Ειδικότερα, μέσα στην πρώτη πενταετία θα επενδυθεί 1,5 δισ. ευρώ που αφορά τα έργα για το Μητροπολιτικό Πάρκο και τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου (2.600 στρ. ή το 42% της συνολικής επιφάνειας των 6.200 στρ.), μαζί με κρίσιμες υποδομές, μεταξύ των οποίων δίκτυα κοινής ωφέλειας, λιμενικά, δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χλμ., σύνδεση με μέσα σταθερής τροχιάς, υπογειοποίηση μέρους της Λεωφόρου Ποσειδώνος, σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης απορριμμάτων κ.ά.

Ενα άλλο κεφάλαιο του μνημονίου αφορά το εφάπαξ τίμημα των 915 εκατ. ευρώ, το 51% του οποίου (460 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να καταβληθεί ώς το 2018 (αντί για έως το 2022 αρχικά).

Τρίτη αλλαγή είναι η ανάληψη από τον επενδυτή όλου του κόστους συντήρησης του Μητροπολιτικού Πάρκου, ύψους 10 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, το οποίο αρχικά επρόκειτο να βαρύνει το Δημόσιο.

Τέλος, το Δημόσιο απέσπασε δέσμευση του επενδυτή ότι η δόμηση δεν θα υπερβεί τα 2,7 εκατ. τ.μ. καθώς και ότι θα συμμετάσχει έως και 50% στην κατασκευή κέντρου διαλογής απορριμμάτων των όμορων δήμων (Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης) σε έκταση εκτός του ακινήτου.

Στον αντίποδα, παραμένει ως έχει το αρχικό πλάνο της κοινοπραξίας για ξενοδοχεία και μεικτές κατασκευές (π.χ. ενυδρείο, εκθεσιακό – συνεδριακό κέντρο), ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα προκηρύξει διαγωνισμό για άδεια καζίνου, που ήταν και προαπαιτούμενο στη σύμβαση, με το σκεπτικό ότι τα έσοδα είναι απαραίτητα για να χρηματοδοτήσουν την επένδυση.

Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί σύντομα, και πάντως πριν από τον Νοέμβριο, οπότε και η καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που θα γίνει αμέσως μόλις μεταβιβαστούν στην κοινοπραξία οι μετοχές της Ελληνικόν ΑΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Όχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως τα θέλει η ΝΔ, για τη διευθέτηση συμφερόντων

Χημικά και ξύλο από τα ΜΑΤ στους φοιτητές στο Σύνταγμα

Τσίπρας: «Αλαζονεία και υποκρισία» Μητσοτάκη στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας

Τσίπρας από Ηράκλειο: Ειδικό ταμείο χρηματοδότησης μικρομεσαίων και αγροτών – 10.000 αφορολόγητο

Ο Ιωάννης Σαρμάς ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr