Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύηΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπρος
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Eπιτροπή Ανταγωνισμού: Ποιες επιχειρήσεις θα πληρώνουν μειωμένα πρόστιμα

Eπιτροπή Ανταγωνισμού: Ποιες επιχειρήσεις θα πληρώνουν μειωμένα πρόστιμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επιτροπή Ανταγωνισμού, Πρόστιμα,

Τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής της διαδικασίας διευθέτησης διαφορών θέσπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού με ομόφωνη απόφασή της.

Η διαδικασία διευθέτησης διαφορών αφορά στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων, εκούσια και με ελεύθερη βούληση, παραδέχονται τη συμμετοχή τους σε αποδιδόμενη σε αυτές οριζόντια σύμπραξη καρτέλ (κατά παράβαση του άρθρου 1 του ν. 3959/2011 ή/και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΣΛΕΕ). Για τη συνεργασία τους αυτή, τους επιβάλλονται, υπό προϋποθέσεις, μειωμένα πρόστιμα.

Σκοπός της διαδικασίας

Σκοπός της διαδικασίας διευθέτησης διαφορών είναι η απλοποίηση και επιτάχυνση της διοικητικής διαδικασίας έκδοσης αποφάσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και ο περιορισμός του αριθμού των προσφυγών που ασκούνται κατά των αποφάσεων της επιτροπής ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Με τον τρόπο αυτό παρέχεται η δυνατότητα στην επιτροπή να εξετάζει περισσότερες υποθέσεις με τους ίδιους πόρους και με λιγότερη διοικητική επιβάρυνση και να αυξάνει, έτσι, τον αποτρεπτικό χαρακτήρα της δράσης της και να ενισχύει, συγχρόνως, το ενδιαφέρον των πολιτών για την αποτελεσματική και έγκαιρη τιμωρία των παραβατών.

Σημειώνεται ότι μία επιχείρηση μπορεί να υπαχθεί στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών και ταυτόχρονα στο πρόγραμμα Επιείκειας. Στην περίπτωση αυτή, δικαιολογείται η σωρευτική χορήγηση των προβλεπόμενων ευεργετημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση της Επιτροπής για διευθέτηση που διαπιστώνει την παράβαση προβλέπεται η επιβολή προστίμου μειωμένου κατά ποσοστό 15%, λόγω υπαγωγής της υπόθεσης στη διαδικασία διευθέτησης.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού: http://www.epant.gr/content_pdf.php?Lang=gr&id=412.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων και καταναλωτών σε επίκαιρα θέματα ανταγωνισμού, εξέδωσε παράλληλα και ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών.

Αυτό το δελτίο, που επίσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες, υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, προς διευκόλυνση κυρίως της επιχειρηματικής κοινότητας. Το δελτίο αποσκοπεί στην αποσαφήνιση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής μίας επιχείρησης στη Διαδικασία Διευθέτησης αλλά και τις λεπτομέρειες διεξαγωγής της διαδικασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εγκρίθηκε η εξαγορά του Alpha από την Motor Oil

«Βροχή» τα πρόστιμα για το παρεμπόριο

Τα νέα πρόστιμα του ΣΕΠΕ για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας

Πώς θα γλιτώσετε τα πρόστιμα από τους Δήμους αν δεν έχετε δηλώσει τα σωστά τετραγωνικά των ακινήτων σας

Αλλάζει ο ΚΟΚ: Φτωχοί και πλούσιοι ίδια πρόστιμα – Στην Εφορία οι κλήσεις

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr