Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tην κρατική διάσωση της Monte dei Paschi αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση

Tην κρατική διάσωση της Monte dei Paschi αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την κρατική διάσωση της Monte dei Paschi αποφάσισε τα ξημερώματα της Παρασκευή η κυβέρνηση της Ιταλίας, μετά την αποτυχία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας να ενισχυθεί με νέα κεφάλαια από τις αγορές.

Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει το “κούρεμα” ορισμένων πιστωτών της τράπεζας που κατείχαν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, ωστόσο οι μικροεπενδυτές προστατεύονται σε απόλυτο βαθμό. Ενδέχεται να ακολουθήσει η διάσωση και άλλων μικρότερων τραπεζών το επόμενο διάστημα.

“Σήμερα είναι σημαντική ημέρα για την Monte dei Paschi, μια ημέρα κατά την οποία θα γυρίσει σελίδα και θα είναι ικανή να διασφαλίσει τους καταθέτες της”, δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Βασικός στόχος της διάσωσης είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία και η εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών προς το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο πόσο ακριβώς θα κοστίσει η διάσωση της Monte Paschi, η οποία προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να αντλήσει 5 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την Τετάρτη σχέδιο διάσωσης ύψους 20 δισ. ευρώ.

Η ιταλική κυβέρνηση υποστήριξε την Πέμπτη πως το σχέδιο διάσωσης είναι σύμφωνο με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με τους οποίους είναι απαραίτητο προτού επιχειρηθεί κρατική διάσωση τράπεζας να έχουν συμβάλλει και οι πιστωτές της τράπεζας καλύπτοντας μέρος του κόστους διάσωσης.

Μέτοχοι και κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της Monte Paschi αναμένεται να υποστούν “κούρεμα” της επένδυσης τους.

Προστασία μικροεπενδυτών

Το σχέδιο διάσωσης της Monte Paschi προβλέπει την προστασία περίπου 40 χιλιάδων μικροεπενδυτών, στοιχείο πολύ σημαντικό για την ιταλική κυβέρνηση δεδομένου ότι το “κούρεμα” αυτών των επενδυτών θα αποτελούσε πολιτικό εφιάλτη για την κεντροαριστερή κυβέρνηση.

“Θα είναι απόλυτη η προστασία των μικρών αποταμιευτών”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για το σχέδιο διάσωσης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ιταλική κυβέρνηση τα μετατρέψιμα ομόλογα της Monte Paschi (AT1), τα οποία βρίσκονται στα χέρια κυρίως επαγγελματιών επενδυτών, θα μετατραπούν σε μετοχές στο 75% της ονομαστικής τους τιμής.

Αντιθέτως ομόλογα που κατέχουν μικροεπενδυτές (ΑΤ2) θα μετατραπούν σε μετοχές στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Ως επιπλέον μέτρο προστασίας των μικροεπενδυτών η Monte Paschi θα προσφερθεί να ανταλλάξει τις μετοχές που πλέον θα κατέχουν οι μικροεπενδυτές με κανονικά ομόλογα και θα πουλήσει τις μετοχές στο κράτος.

“Η διάσωση θα απαιτήσει ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν οι ευρωπαϊκές αρχές και το οποίο θα επιτρέψει στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας να λειτουργήσει πλήρως ώστε να υποστηρίξει την οικονομία έχοντας την πλήρη εμπιστοσύνη των καταθετών της”, δήλωσε ο Πάντοαν.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως λαμβάνει υπόψη της το ιταλικό σχέδιο διάσωσης το οποίο και θα μελετήσει.

Δεν είναι βέβαιο πάντως, ότι Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη θα εγκρίνουν πλήρως το ιταλικό σχέδιο διάσωσης διότι ενδέχεται να θεωρήσουν ότι δεν εφαρμόζεται σε επαρκή βαθμό η νέα οδηγία που προβλέπει την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κόστος μιας κρατικής διάσωσης τράπεζας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρομπέρτο Καβάλι: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας σε ηλικία 83 ετών

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Έφτιαξαν fake βίντεο πορνό με τη Μελόνι – Στη Δικαιοσύνη η πρωθυπουργός της Ιταλίας

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr