Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Τα ελληνικά ομόλογα έφεραν στους επενδυτές τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως το 2017

Bloomberg: Τα ελληνικά ομόλογα έφεραν στους επενδυτές τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως το 2017
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις υψηλότερες αποδόσεις για το 2017 είχαν τα ελληνικά ομόλογα, αποδίδοντας στους κατόχους τους γύρω στο 60%, σύμφωνα με το ετήσιο αφιέρωμα του “Bloomberg” στις καλύτερες και χειρότερες επενδύσεις της χρονιάς.

Το αφιέρωμα του “Bloomberg” χωρίζει τα ομόλογα σε δύο κατηγορίες, ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών. Οι πέντε ελληνικοί τίτλοι, με λήξεις μεταξύ 2034 και 2042, έχουν με διαφορά την καλύτερη απόδοση μεταξύ των ομολόγων αναπτυγμένων αγορών, καθώς οι τιμές τους αυξήθηκαν φέτος από 59,3% έως 63,7%.

Αυτές οι αποδόσεις, όμως, είναι πολύ υψηλότερες και από αυτές που είχαν τα κορυφαία σε απόδοση ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. Τα ομόλογα του Μπελίζ και της Αργεντινής είχαν τις δύο κορυφαίες αποδόσεις σε αυτή την κατηγορία (38,7% και 30%, αντίστοιχα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος είχαν αρνητικές αποδόσεις, στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, τα ομόλογα των ΗΠΑ (-2,4%) και της Ιαπωνίας (-2,7%). Στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, η Βενεζουέλα είχε με διαφορά τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς οι τίτλοι της χώρας έχασαν 47,4% έως 55,4%, ανάλογα με τη λήξη τους.

Το “Bloomberg” σημειώνει ότι τα ομόλογα με τις καλύτερες αποδόσεις φέτος ήταν αυτά που είχαν τις χειρότερες τον προηγούμενο χρόνο, δηλαδή οι τίτλοι Ελλάδας και Αργεντινής.

Πίσω από το ράλι των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της οικονομίας, με δύο αξιολογήσεις από τους δανειστές να ολοκληρώνονται εντός του 2017, οι ήδη ανακοινωθείσες ή αναμενόμενες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και το επιτυχές swap των ομολόγων του PSI, που βελτίωσε σημαντικά την εμπορευσιμότητά τους.

Πάντως, το τελευταίο ράλι, που άρχισε στις 4 Δεκεμβρίου, όταν επισημοποιήθηκε η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση, έχει χάσει την ορμή του. Σήμερα, η απόδοση των δεκαετών τίτλων βρίσκεται στο 4,1%, ενώ είχε πέσει χαμηλότερα και από το 3,9%.

Η άνοδος των τιμών των ομολόγων αναμένεται να συνεχισθεί το 2018 και ο Ιανουάριος εκτιμάται ότι θα είναι καλός μήνας για τους κρατικούς τίτλους, καθώς αναμένεται αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από την S&P, αλλά και το οριστικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Ιανουαρίου.

Το Δημόσιο προγραμματίζει φέτος την έξοδο στην αγορά ομολόγων με τρεις εκδόσεις πριν από τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής, τον Αύγουστο: θα εκδοθούν 7ετή, 3ετή και 10ετή ομόλογα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Handelsblatt: Πολλοί επενδυτές «διώχνουν» ελληνικά ομόλογα από το χαρτοφυλάκιό τους

Handelsblatt: «Καμπανάκι» για ελληνικά και ιταλικά ομόλογα

Σε νέο δανεισμό με έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο

Θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό κάλυψαν πάνω από το 80% της έκδοσης των δύο ομολόγων του Δημοσίου

Με «μπαζούκα» Ντράγκι συνεχίζει η ΕΚΤ – Γερμανικές αιχμές για τα ελληνικά ομόλογα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr