Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντομπρόβσκις: Αυτά σχεδιάζουμε για το ελληνικό χρέος

Ντομπρόβσκις: Αυτά σχεδιάζουμε για το ελληνικό χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του προς την οικονομική Handelsblatt.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι αυτό που συζητείται στην παρούσα φάση είναι να συνδεθεί η ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη (σ.σ. γνωστό ως γαλλικό μοντέλο).

«Η Ελλάδα θα πλήρωνε περισσότερα όταν η οικονομία αναπτύσσεται καλά και λιγότερα όταν υπάρχει στασιμότητα ή ύφεση. Φυσικά υπάρχουν και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να συνδεθεί ένας τέτοιος μηχανισμός με την τήρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων».

Διευκρινίζει πάντως ότι οι προτάσεις που συζητούνται αφορούν στα δάνεια του EFSF ύψους 130,9 δισ. ευρώ, αυτά δηλαδή που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης.

Για το τρίτο άλλωστε όπως λέει, ύψους 45,9 δισ. ευρώ, έχουν συμφωνηθεί ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περίοδοι ωρίμανσης. «Υπάρχουν επίσης τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών ΕΤΕ+2,69% από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα», συμπληρώνει.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ ο Λετονός πολιτικός δεν εμφανίζεται πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται διάφορες δυνατότητες συμμετοχής.

Σε ερώτηση, τέλος, εάν το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου, όπως προβλέπεται, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστικός, απαντώντας: «Πιθανότατα ναι. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θα έλεγα ότι συνολικά το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Η Ελλάδα έχει υπερβεί μάλιστα τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα επιτευχθεί φέτος σε κάθε περίπτωση. […] Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμπρόθεσμα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Βορίδης για Μπελέρη: Η απόφαση της Αλβανίας οδηγεί την Ελλάδα σε βέτο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr