Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μοχάμεντ Ελ Εριάν: Ο Τραμπ πιθανότατα θα κερδίσει τους εμπορικούς πολέμους – Μετά όμως τι;

Μοχάμεντ Ελ Εριάν: Ο Τραμπ πιθανότατα θα κερδίσει τους εμπορικούς πολέμους – Μετά όμως τι;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα θα κερδίσει τους εμπορικούς πολέμους της, αν και όχι χωρίς κινδύνους και κόστος για την αμερικανική οικονομία.

Αυτό επισημαίνει ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, προσθέτοντας ότι το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα σημάνει η εξέλιξη αυτή για το διεθνές σύστημα εμπορίου και την παγκόσμια οικονομία.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, εξηγεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιλέξει να εγκαταλείψει το δρόμο των διαπραγματεύσεων και του συμβιβασμού και να απαιτήσει αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, που θεωρεί ότι αδικούν τις ΗΠΑ, μέσα από δασμούς και απειλές.

Οι πρώτες ενδείξεις, σχολιάζει, αποκαλύπτουν ότι κερδίζει, αφού με εξαίρεση την Κίνα, οι υπόλοιποι εμπορικοί εταίροι εμφανίζονται έτοιμη για υποχωρήσεις.

Ο Ελ Εριάν παραθέτει δύο σενάρια σχετικά με το πού θα οδηγήσει η νίκη Τραμπ.

Το ένα, το θετικό, κάνει λόγο για μία νέα «στιγμή Ρέιγκαν», για το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου, δηλαδή για αλλαγές, ανάλογες με εκείνες που έφερε στο γεωπολιτικό πεδίο τότε η προεδρία Ρόναλντ Ρέιγκαν τη δεκαετία του ’80.

Αυτές θα περιλαμβάνουν εκσυγχρονισμό των θεσμών, ενισχυμένη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και πρωτοβουλίες για μείωση των δασμών.

Το δεύτερο σενάριο είναι πολύ διαφορετικό: Ένα ακόμη πιο κατακερματισμένο εμπορικό σύστημα, με την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και το κράτος Δικαίου να έχει χαθεί.

Αν και κάθε χώρα θα υποφέρει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι ΗΠΑ θα είναι από τις πλέον ευάλωτες προειδοποιεί ο έμπειρος αναλυτής.

Σε αυτό το δεύτερο σενάριο η Κίνα θα προσπαθήσει να επεκτείνει δυναμικά τις διμερείς συμφωνίες της, αλλά και να αναπτύξει ταχύτατα εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων δεδομένων, οικοδομώντας έναν εναλλακτικό τεχνολογικό πόλο απέναντι στις ΗΠΑ.

«Η μακροπρόθεσμη δομή και λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας είναι ολοένα και πιο ασταθής, με δύο πολύ διαφορετικά πιθανά αποτελέσματα να βρίσκονται στο προσκήνιο» καταλήγει το άρθρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr