Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε ύφεση η τουρκική οικονομική φούσκα: 25% ο πληθωρισμός – Τα τρόφιμα ακρίβυναν 30%

Σε ύφεση η τουρκική οικονομική φούσκα: 25% ο πληθωρισμός – Τα τρόφιμα ακρίβυναν 30%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στις εξελίξεις της τουρκικής οικονομίας εστιάζει σε εκτενή του ανταπόκριση, το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επισημαίνοντας ότι «παρά την αργή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας, ελάχιστοι Τούρκοι πολίτες επωφελούνται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη».

«Αντιθέτως, οι περισσότεροι δυσκολεύονται με αυξανόμενο ρυθμό, να επωμιστούν το καλπάζον κόστος διαβίωσης στη χώρα».

Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι παρά τη μερική ανατίμηση της λίρας, μετά την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, και παρά τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, «οι άνθρωποι στην Τουρκία αρχίζουν μόλις τώρα να αντιλαμβάνονται πραγματικά έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης».

«Ο πληθωρισμός ανήλθε τον Οκτώβριο σε 25%, την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 15 ετών.

»Τα τρόφιμα ακρίβυναν κατά 30%, τα φρούτα και λαχανικά κατά 50% -κάτι που πλήττει κατά κύριο λόγο τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα».

Το δημοσίευμα εστιάζει στη δέσμευση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να καταπολεμήσει με όλα τα μέσα τον πληθωρισμό.

«Ωστόσο πολλά καταστήματα που ισχυρίζονται ότι μείωσαν τις τιμές τους, στην πραγματικότητα τις έχουν αυξήσει.

»Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προβλέπει για το 2019 διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού στην Τουρκία».

Το περιοδικό σημειώνει ότι ο συνδυασμός πληθωρισμού και ασθενούς λίρας έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες εταιρείες που έχουν λάβει δάνεια σε ευρώ και δολάρια, να αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν, με αποτέλεσμα να απειλείται η ύπαρξή τους.

«Επιπλέον η χώρα κατευθύνεται προς οικονομική ύφεση […] γεγονός που ενδέχεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια χειρισμών για την τουρκική κυβέρνηση».

Το Spiegel υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν «εξαρτάται περισσότερο από ποτέ, από κεφάλαια του εξωτερικού», δεδομένου ότι η χώρα καλείται να εξυπηρετήσει τους επόμενους 12 μήνες «δεσμεύσεις ύψους 220 δισ. δολαρίων.

»Ωστόσο οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην κυβέρνηση στην Άγκυρα».

Ο Γερμανός ανταποκριτής υπενθυμίζει τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται την ερχόμενη άνοιξη στην Τουρκία και συμπληρώνει, κλείνοντας:

«Ο Ερντογάν, σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, έχει εμφανώς επιδοθεί σε ένα παιχνίδι με τον χρόνο, λέει επικριτικά ο Τούρκος οικονομολόγος Μουσταφά Σονμέζ. Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα δεν έχει πια άλλο χρόνο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr