Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια ΜακεδονίαΑλβανίαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΒαλκάνιαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι αλλάζει με το ακατάσχετο όριο – Ποιο το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Τι αλλάζει με το ακατάσχετο όριο – Ποιο το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Σπάει το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και ξεκλειδώνουν οι λογαριασμοί όσων έχουν χρέη στο Δημόσιο σύμφωνα με το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει σταδιακή αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών για 1,6 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμους οφειλέτες της εφορίας υπό την προϋπόθεση ότι θα υπαχθούν σε κάποια ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών τους.

Συγκεκριμένα το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει την κλιμακωτή αύξηση του ακατάσχετου ορίου του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος από κάθε φορολογούμενο στο Τaxisnet παράλληλα με την αποπληρωμή τυχόν οφειλών του.

Σήμερα το ακατάσχετο όριο σε έναν τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη είναι 1.250 ευρώ.

Εφόσον ο φορολογούμενος έχει αποπληρώσει μέρος ρυθμισμένης οφειλής το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται με ανώτατο όριο τα 4.500 ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής σε διημερίδα που οργανώθηκε χθες στην Αθήνα με καλεσμένους εφοριακούς και τελωνειακούς, η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, αρκετοί από τους οποίους ωστόσο διατηρούν το ακατάσχετο των 1250 ευρώ το μήνα, θα γίνει εφαρμόζοντας το λεγόμενο σύστημα του «προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε δόση οφειλής που θα αποπληρώνουν οι οφειλέτες, μέσω ρύθμισης, το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ το μήνα θα αυξάνει σημαντικά φτάνοντας τα 2.000 ή 2.500 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό και τα ποσά των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.

Εκτός των παραπάνω ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι εντός του 2019 η ΑΑΔΕ προχωρεί στην πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου, γεγονός που σημαίνει ότι παύει η προσέλευση χιλιάδων φορολογούμενων στα τμήματα κεφαλαίου των εφοριών για την υποβολή των συμβολαίων για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές κλπ.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι τα κάθε είδους συμβόλαια ακινήτων να αποστέλλονται πλέον ηλεκτρονικά στις εφορίες μέσω των συμβολαιογραφείων.

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε επίσης ότι έως το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί Κέντρο είσπραξης οφειλών Αττικής, ενώ όσον αφορά τους στόχους της φορολογικής και ελεγκτικής αρχής δήλωσε ότι θα εστιαστούν σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που εισπράττουν από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, στην διενέργεια ελέγχων στον ΦΠΑ και στο λαθρεμπόριο καπνικών και αλκοολούχων ποτών.

Επιπλέον εντός του 2019 έρχεται πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων και γενικότερα του τμήματος Κεφαλαίου των Εφοριών.

Στην πράξη θα καταργηθεί η χειρόγραφη υποβολή δηλώσεων κάθε είδους φόρου μεταβίβασης όπως είναι οι δηλώσεις φόρου γονικών παροχών δωρεών και κληρονομιών.

Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη επίσκεψης των φορολογουμένων ή των συμβολαιογράφων στις Εφορίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Κυνήγι» στα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες

Ποιοι κερδίζουν 1.000 ευρω στη φορολοταρία Οκτωβρίου

Ηλεκτρονική «παγίδα» για ιδιοκτήτες που νομιμοποίησαν ημιυπαίθριους και αυθαίρετα

Ποιοι κερδίζουν από 1.000 ευρώ στη φορολοταρία Αυγούστου

Ηλεία: Έφαγε πρόστιμο 500 ευρώ για ένα κουλούρι

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr