Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια ΜακεδονίαΑλβανίαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΒαλκάνιαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Citi: H έκθεση της Κομισιόν σφίγγει τη «θηλιά» για την Ιταλία

Citi: H έκθεση της Κομισιόν σφίγγει τη «θηλιά» για την Ιταλία
Διαβάστε σχετικά για Citigroup, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία,

Η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλες δικαιολογίες, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χρέος υπαγορεύουν τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Όμως αντί να μειωθεί, το ιταλικό χρέος αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2018, έχοντας παραμείνει σχεδόν σταθερό στο χρονικό διάστημα 2015-2017.

Υπό αυτό το πρίσμα, η έκθεση της Κομισιόν δεν αφήνει στην κυβέρνηση της Ρώμης μεγάλα περιθώρια για διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζει η Citi σε ανάλυσή της.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ιταλία έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο στην εφαρμογή των οικονομικών συστάσεων της Ε.Ε. και έχει οπισθοχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Αυτό αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αναπτυξιακή δυναμική της Ιταλίας», υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το δεύτερο μεγαλύτερο της Ε.Ε. μετά το ελληνικό, αυξήθηκε το 2018 στο 132,2% του ΑΕΠ, από 131,4% το 2017 και η Κομισιόν εκτιμά ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στο 133,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 135,2% το 2020, παραβαίνοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες που υπαγορεύουν τη μείωσή του.

Κανείς όμως από τους παράγοντες μετριασμού(χαμηλή ανάπτυξη, πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού) δεν μπορεί πλέον να δικαιολογήσει την απόκλιση, αναφέρει η Citi στην ανάλυση, σχολιάζοντας την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον της Ιταλίας εξαιτίας του υψηλού δημοσίου χρέους και ελλείμματος.

Η έκθεση της Κομισιόν εστιάζει σε μη-φιλικές προς την ανάπτυξη κυβερνητικές επιλογές, καίτοι αναγνωρίζει την επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας, σημειώνοντας όμως ότι οφείλεται εν μέρει στις επιλογές της ιταλικής κυβέρνησης (επηρεάζοντας αρνητικά την εμπιστοσύνη των αγορών, πιο σφικτές πιστωτικές συνθήκες και υψηλότερα spreads κρατικού χρέους).

Η κόπωση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και, ακόμη περισσότερο, η ακύρωση προηγούμενων μεταρρυθμίσεων επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την αξιολογηση της Κομισιόν, υπογραμμίζει η Citi, επικαλούμενη την προειδοποίηση των Βρυξελλών για επιδείνωση της βιωσιμότητας του ιταλικού χρέους μακροπρόθεσμα και υπονόμευση της ανάπτυξης του ΑΕΠ εξαιτίας της μερικής ακύρωσης των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ελάχιστα τα περιθώρια για την Ιταλία να αποφύγει την υπαγωγή της σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υποστήριξε ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019 θα είναι μικρότερο από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν( στο 2,1% από 2,5% του ΑΕΠ).

Το εάν αυτό είναι αρκετό για να μεταβάλει την αξιολόγηση παραμένει υπό αμφισβήτηση, τονίζει η Citi.

Στην ανάλυση, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι είναι ακόμη εφικτή μια πολιτική απόφαση ώστε να αποφευχθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ακόμη και αν ενεργοποιηθεί η διαδικασία, αυτό δεν συνεπάγεται απαραιτήτως μείζονα σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Εάν η Ρώμη διατηρήσει συνεργατική στάση, οι στόχοι και προθεσμίες της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος υπόκεινται σε μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης και δεν χρειάζεται να συνιστούν, πολιτικά και οικονομικά μεγάλη πρόκληση.

Το ενδεχόμενο προστίμου(στο 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, ενδεχόμενως έως και 0,5%) θα επιβληθούν μόνο σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι στόχοι, επισημαίνει η Citi.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τζόνσον έστειλε επιστολή στον Τουσκ με νέες προτάσεις για τη μετά Brexit εποχή

Την Τρίτη κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης της Ιταλίας

Απειλές Τζόνσον: Φρένο στην ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων πολιτών σε άτακτο Brexit

Τι προτείνει ο Πρόντι για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία χωρίς τον Σαλβίνι

Σκηνικό χάους στη Βρετανία: Ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα μετά το Brexit

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr