Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σφαλιάρα στον Ερντογάν: O Fitch υποβάθμισε την Τουρκία

Σφαλιάρα στον Ερντογάν: O Fitch υποβάθμισε την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Οίκοι Αξιολόγησης, Οίκος Fitch, Τουρκία,

Νέα σφαλιάρα έριξε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οίκος αξιολόγησης Fitch αφού υποβάθμισε την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, σε «ΒΒ-» -από «ΒΒ»- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας η Fitch Ratings, σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων από άλλους οίκους αξιολόγησης, διατηρώντας, μάλιστα, σε αρνητικό το outlook (προοπτικές).

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Murat Cetinkaya εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ανοχή των Αρχών για μια περίοδο σταθερά υποτονικής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού.

Υπογραμμίζει, επίσης, την επιδείνωση της θεσμικής ανεξαρτησίας και της συνοχής και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.

Η ολοκλήρωση ενός παρατεταμένου εκλογικού κύκλου, τον Ιούνιο, προσέφερε ενδεχομένως ένα πολιτικό υπόβαθρο στήριξης για την οικονομική προσαρμογή.

Ωστόσο, η απόλυση του διοικητή με προεδρικό διάταγμα κινδυνεύει να καταστρέψει την ήδη εξασθενημένη εγχώρια εμπιστοσύνη (που αποδεικνύεται από την άνοδο της δολαριοποίησης), θέτοντας σε κίνδυνο την εισροή ξένων κεφαλαίων που απαιτούνται για την κάλυψη των μεγάλων απαιτήσεων εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας.

Η κίνηση αυτή προσθέτει αβεβαιότητες σχετικά με τις προοπτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

«Οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν εκ νέου, φαινομενικά λόγω παρατυπιών, αφού το κυβερνών κόμμα AKP έχασε.

Το AKP υπέστη μεγαλύτερη ήττα στην επανάληψη των εκλογών.

Επιπλέον, η Τουρκία εξακολουθεί να κινδυνεύει από κυρώσεις από τις ΗΠΑ, που προκλήθηκαν από την παράδοση των πυραυλικών στοιχείων S-400 από τη Ρωσία.

Αν και η Fitch αναμένει ότι οι κυρώσεις αυτές θα είναι σχετικά ήπιας μορφής με ελάχιστη άμεση οικονομική επίδραση, ο αντίκτυπος στο επενδυτικό κλίμα θα μπορούσε να είναι σημαντικός.

Ο Ερντογάν έχει εκφράσει τακτικά ανορθόδοξες απόψεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ επιτοκίων και πληθωρισμού και ανέφερε ότι ο διοικητής αντικαταστάθηκε επειδή δεν ακολούθησε κυβερνητική εντολή για τα επιτόκια.

Η Fitch αναμένει πλέον μια κάπως ταχύτερη μείωση του επιτοκίου της πολιτικής, σε 18% στο τέλος του 2019», συμπληρώνει ο οίκος, ο οποίος «βλέπει» συρρίκνωση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 1,1% το 2019, με ανάπτυξη 3,1% το 2020.

Η Fitch προβλέπει έλλειμμα μόλις 4 δισεκ. δολαρίων το 2019 (0,6% του ΑΕΠ) στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το μικρότερο από το 2002, που οφείλεται κυρίως στη συμπίεση των εισαγωγών λόγω της ασθενούς εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Παρά ταύτα, οι αποπληρωμές του χρέους του ιδιωτικού τομέα σημαίνουν ότι η απαίτηση εξωτερικής χρηματοδότησης θα παραμείνει μεγάλη, υπολογιζόμενη στα 173 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένου του βραχυπρόθεσμου χρέους) το 2019, από 212 δισεκ. δολάρια το 2018.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία παραμένει ευάλωτη στο παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα τις οικονομικές συνθήκες, την αβεβαιότητα της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής πολιτικής και οποιαδήποτε έντονη επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

«Οι αξιολογήσεις της Τουρκίας υποστηρίζονται από την μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία με έναν ζωντανό ιδιωτικό τομέα, τους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης, το χαμηλό δημόσιο χρέος/ΑΕΠ.

»Οι δυσχερείς συνθήκες λειτουργίας συνεχίζουν να ασκούν πίεση στον τραπεζικό τομέα.

»Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, σε 4,2% στο τέλος Μαΐου 2019.

»Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (17,1%) είναι άνετα υψηλότερος από το ρυθμιστικό ελάχιστο επίπεδο και τα stress tests της Fitch δείχνουν ότι τα κέρδη και τα αποθέματα κεφαλαίου προτίμησης παρέχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι ενδεχόμενης αξιοσημείωτης επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr