Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα τρία ηλεκτρονικά όπλα που επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή

Τα τρία ηλεκτρονικά όπλα που επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Όλα τα όπλα επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή που προκαλεί αιμορραγία εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία.

Εντός του Φεβρουάριου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο – σκούπα με διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όσους εμποδίσουν τους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση απόφασης για την ενεργοποίηση της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών στην εφορία σε 24-48 δόσεις ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία στις 26 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα ο Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει ήδη εντολές στους ελεγκτές να ανεβάσουν ταχύτητες ώστε να διενεργηθούν περισσότεροι από 40.000 έλεγχοι στην αγορά.

Τον Απρίλιο αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Η ΑΑΔΕ επενδύει πολλά στην καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων που θα τηρούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και στα ηλεκτρονικά τιμολόγια τα οποία θα εφαρμοστούν εντός του 2020.

Με την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων η Εφορία αποκτά ένα ηλεκτρονικό μάτι που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο στα τιμολόγια των επιχειρήσεων ανοίγοντας το δρόμο σε αυτόματες διασταυρώσεις των στοιχείων που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.

Τα e-βιβλία στην πλήρη εφαρμογή τους θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ προχωρά έως τα τέλη Μαΐου στην απόσυρση χιλιάδων ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου, οι οποίες δεν έχουν δυνατότητες διασύνδεσης με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Είναι το πρώτο βήμα για την οnline διασύνδεση των ταμειακών με το Taxis η οποία έχει δρομολογηθεί για το καλοκαίρι.

Η διασύνδεση των ταμειακών με το Taxisnet θα επιτρέψει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης και να γνωρίζουν το τζίρο των επιχειρήσεων όπως αυτός προκύπτει από τη δραστηριότητα της ταμειακής μηχανής.

Πρόσφατη απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή, ορίζει ότι αποσύρονται οι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ΦΗΜ), που έχουν λάβει άδειες καταλληλότητας με τις ΠΟΛ. 1234/2002 και 1135/2005 και δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης για αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για 179 τύπους ταμειακών μηχανών οι οποίες δεν πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές της online παροχής δεδομένων.

Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ταμειακών μηχανών υποχρεούνται να δηλώσουν, μέχρι τις 31 Μαΐου 2020, την παύση αυτών, στο TaxisNet ή στην αρμόδια ΔΟΥ απόφαση.

Τον Ιούνιο, μπαίνοντας στην καρδιά της τουριστικής σεζόν αναμένεται να πάρουν φωτιά οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ.

Με δύο αποφάσεις της ΑΑΔΕ καθορίζονται οι ελεγκτικοί στόχοι.

Η Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει τουλάχιστον 670 έλεγχους – έρευνες και 17.720 μερικούς επιτόπιους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων διακίνησης.

Παράλληλα στο σύνολο του έτους ο ελεγκτικές Υπηρεσίες ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π., και Δ.Ο.Υ Α’ τάξεως θα διενεργήσουν 25.100 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους, ενώ από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και από αυτό το ποσοστό, τουλάχιστον 75% θα αφορούν κατ’ αρχάς σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Επίσης οι υπηρεσίες αυτές θα διενεργήσουν μέσα στο 2020 περί τις 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ποιοι φορολογούμενοι δεν θα αναγκαστούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις

ΑΑΔΕ: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα SMS υποκλοπής στοιχείων σε βάρος πολιτών

ΕΝΦΙΑ: Μόνο με υπερπλήρη ασφάλιση κατοικίας η μείωση 10% – Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ σε κέντρο διασκέδασης

Ιταλία: Κατάσχεση για φοροδιαφυγή ύψους 779,5 εκ. ευρώ εις βάρος της Airbnb

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr