Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκρεμίζεται η τουρκική λίρα – 6,15 λίρες προς 1 δολάριο – Οριακά η τουρκική οικονομία

Γκρεμίζεται η τουρκική λίρα – 6,15 λίρες προς 1 δολάριο – Οριακά η τουρκική οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Τουρκία, Χρηματιστήριο,

Η διεθνής αναταραχή χτύπησε τη Δευτέρα με ιδιαίτερη σφοδρότητα το τουρκικό νόμισμα. Κατάρρευση ισοτιμίας 6,15 λίρες για ένα δολάριο, ανήμπορες οι τουρκικές Αρχές να παρέμβουν, μεταδίδει η ιστοσελίδα NewMoney. Τίποτα δε φαίνεται να ανακόπτει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, προσθέτει.

Η νέα αναταραχή που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα και εκφράζεται με αποστροφή σε επενδύσεις ρίσκου, γκρεμίζουν το τουρκικό νόμισμα σε νέο χαμηλό μηνών, καθώς η σχέση ανταλλαγής της με το αμερικανικό νόμισμα ξεπέρασε και το 6,15 λίρες προς ένα δολάριο.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι σήμερα οι τουρκικές Αρχές –οι οποίες τις τελευταίες δυο εβδομάδες παρεμβαίνουν μέσω των κρατικών τραπεζών πουλώντας δολάρια από τα περιορισμένα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα προκειμένου να στηρίξουν τη λίρα– σήμερα, μέχρι στιγμής δεν έχουν δραστηριοποιηθεί σαν να έχουν αποδεχθεί τη μοίρα τους:

Δεν φαίνεται να υπάρχουν παρεμβάσεις διόρθωσης της ισοτιμίας σήμερα, επιτρέποντας στην ισοτιμία να καλπάζει ανενόχλητη υψηλότερα τροφοδοτούμενη από τον πανικό στις Αγορές και το διαφαινόμενο ρίσκο της Τουρκίας.

Για τις αγορές το ρίσκο της Τουρκίας είναι διπλό:

Από τη μια είναι ο οικονομικός παραλογισμός του Ερντογάν ο οποίος επιμένει να μειώνει τα επίσημα επιτόκια την ώρα που ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος:

Επηρεασμένος από θρησκευτικές ιδεοληψίες ο Ερντογάν θεωρεί ότι η μείωση των επιτοκίων θα ρίξει και τις τιμές, τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές όμως βλέπουν την επίδραση στην τσέπη τους:

Τη στιγμή που τοποθετούνται σε τουρκικές αξίες στην ουσία χάνουν χρήματα.

Άρα όσο συνεχίζει ο Ερντογάν να επιμένει στην προσωπική του οικονομική θεωρία η τάση των διεθνών επενδυτών είναι η αποχώρηση από την Τουρκία.

Το δεύτερο τουρκικό ρίσκο είναι γεωπολιτικό.

Η αυξανόμενη εμπλοκή του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία και το Ιντλίμπ έχει θορυβήσει τους επενδυτές που βλέπουν πως μια οικονομία στη συγκυρία που βρίσκεται σήμερα η τουρκική δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το κίνητρο φυγής από τις τουρκικές αξίες -άρα και την τουρκική λίρα -ισχυροποιείται.

Ήδη η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κινείται στα όρια των αντοχών της τουρκικής οικονομίας.

Με δεδομένη τη σταθερότητα της υποχώρησης η τάση της ισοτιμίας πλέον είναι προς επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν νέες σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η Τουρκία θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της, κατά πόσο δηλαδή η χώρα θα είναι σε θέση να δανείζεται με λογικά επιτόκια συνάλλαγμα για να χρηματοδοτήσει το χρέος της – ειδικά αυτό του ιδιωτικού τομέα.

Η σημερινή βουτιά στην αξία της λίρας σε σχέση με το δολάριο είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα.

Με δεδομένο ότι η αφετηρία του πανικού είναι εξωγενής και αδύνατον να επηρρεαστεί από τον Ερντογάν, κάνει την τέλεια καταιγίδα για το τουρκικό νόμισμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα πιο επικίνδυνη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr