Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΕΚΤ αποχαιρετά την Μπούντεσμπανκ – Τι γράφει το Reuters

Η ΕΚΤ αποχαιρετά την Μπούντεσμπανκ – Τι γράφει το Reuters
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φέρεται να ετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων πολλών τρισεκατομμυρίων, χωρίς την Μπούντεσμπανκ σε περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναγκάσει την κεντρική τράπεζα της χώρας να μη συμμετέχει, σύμφωνα με τέσσερις πηγές, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, με γνώση των εξελίξεων.

Σε αυτό το δυσμενές σενάριο, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου νομική κίνηση κατά της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, του μεγαλύτερου μετόχου της, για να την επαναφέρει στο πρόγραμμα, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Αυτές οι κινήσεις πιθανότατα θα σηματοδοτήσουν τη στιγμή αλήθειας για το ευρώ, δοκιμάζοντας τη δέσμευση της Γερμανίας για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, στη δημιουργία του οποίου έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο, ενώ έχει η ίδια αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ορισμένες βαθιές επιφυλάξεις στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με τις πολιτικές της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έχει δώσει τελεσίγραφο στην ΕΚΤ έως τις αρχές Αυγούστου για να δικαιολογήσει τη μαζική αγορά κρατικών ομολόγων ή να συνεχίσει τα σχέδιά της χωρίς την Bundesbank, η οποία υποτίθεται ότι θα καλύψει περισσότερο από το ένα τέταρτο των αγορών ομολόγων.

Οι περισσότερες από τις πηγές αναμένουν ότι το νομικό ζήτημα που έχει προκύψει με την απόφαση του Δικαστηρίου της Καρλσρούης θα επιλυθεί από την ίδια την Μπούντεσμπανκ, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία ότι η πολιτική της ΕΚΤ ήταν κατάλληλη και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με πιθανές παρενέργειές που θα προκληθούν.

Ωστόσο, το προσωπικό της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης προετοιμάζεται για αυτό που μια πηγή περιέγραψε ως «απίστευτο»:

Ένα σενάριο στο οποίο το δικαστήριο θα απαγορεύσει στη Bundesbank να συμμετάσχει στις αγορές ομολόγων.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΚΤ, ή λιγότερο πιθανό οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, θα αναλάβει το μερίδιο της Μπούντεσμπανκ στο PSPP και θα αγοράσει γερμανικά ομόλογα, ανέφεραν οι πηγές.

Όπως είπαν βέβαια, τέτοια σχέδια δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ή επίσημα συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Μπούντεσμπανκ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Βίκυ Λέανδρος: Έπεσε από τη σκηνή που τραγουδούσε στο Ανόβερο (βίντεο)

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr