Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023ΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΟυκρανίαΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Oίκος Fitch: Ο τουρισμός θα σηκώσει κεφάλι μετά το 2024

Oίκος Fitch: Ο τουρισμός θα σηκώσει κεφάλι μετά το 2024
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε ειδική έκθεση για τις επιπτώσεις της πανδημίας, αναφέρθηκε πως η ανάκαμψη στον αριθμό των κρατήσεων θα επέλθει μετά το 2024, ενώ, όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων, η αναμονή ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Μάλιστα, ορισμένες «καθημαγμένες» ταξιδιωτικές υποκατηγορίες, όπως είναι τα επαγγελματικά ταξίδια ή οι κρουαζιέρες, πρόκειται να υφίστανται τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας για περισσότερο από τέσσερα χρόνια ακόμα.

Αυτά είναι τα πορίσματα της Fitch Ratings, στην έκθεση που επιβεβαιώνει το μέγεθος του πλήγματος που επέφερε η πανδημία στην ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία.

Εκτός των άλλων, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης έχει λάβει υπόψη τις θετικές εξελίξεις, με την ανερχόμενη κυκλοφορία των εμβολίων.

Τα στοιχεία της εν λόγω έκθεσης δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2020, η ετήσια πτώση των κρατήσεων για τον τομέα του τουρισμού αναψυχής θα αγγίζει το 56,3%, ενώ η ετήσια μείωση των επιχειρηματικών ταξιδιών θα φθάσει το 67,5%.

Ακόμα χαμηλότερη θα είναι η συνολική ζήτηση στον τομέα της κρουαζιέρας, με ποσοστό επιβατών 74,6% μικρότερο σε σχέση με το 2019.

Το 2021 προβλέπεται πτώση κρατήσεων κατά 29,9% στον τουρισμό αναψυχής, ενώ το 2022 και το 2023 προβλέπεται κάμψη κατά 10% και 5% αντίστοιχα, έναντι του 2019.

Το 2024 αναμένεται η εκμηδένιση της κάμψης του τουρισμού.

Δυσκολότερη φαίνεται ότι θα είναι η ανάκαμψη στον κλάδο των επαγγελματικών ταξιδιών, όπου οι κρατήσεις το 2021 αναμένεται να είναι οι μισές σε σχέση με το 2019, ενώ ακόμα και το 2024 προβλέπεται μειωμένη ζήτηση κατά 5%.

Στην κρουαζιέρα εντοπίζεται το μεγαλύτερο πλήγμα του τουριστικού τομέα, καθώς το 2021 η ζήτηση αναμένεται να είναι κατά 81,9% λιγότερη σε σχέση με το 2019, ποσοστό μείωσης ακόμα μεγαλύτερο και από το φετινό.

Η ζήτηση θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα μέχρι να επανέλθει στα προ-πανδημικά επίπεδα, το 2024.

Όσον αφορά στα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί για την επόμενη πενταετία.

Το τρέχον έτος, τα συνολικά έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 66,8%, ενώ κατά την πάροδο των ετών αναμένεται σταδιακή αναπροσαρμογή στα δεδομένα του 2019, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά το 2024.

Ακόμα και μετά από μια πενταετία, ο τουριστικός κλάδος δε θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει το οικονομικό πλήγμα της τρέχουσας πανδημίας.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με σιγουριά ποια θα είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών μόλις η ανησυχία για τον ιό αρχίσει να υποχωρεί και το ενδιαφέρον για περισσότερα ταξίδια αρχίσει να επιστρέφει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον ποιοτικό τουρισμό

Ο Μητσοτάκης έχει κορωνοϊό – Δεν θα πάει στο Άγιο Όρος

Οργισμένοι τουρίστες στη Μύκονο: «1.300 λίρες για δύο πιάτα και μια σαλάτα»

Κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας: Η θεωρία διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο δεν πρέπει να αποκλειστεί

Κοινωνικός τουρισμός: Από Τρίτη 30/5 οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές – Που θα τις υποβάλετε – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr