Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εφιάλτης για Ερντογάν: Καλπάζει ο πληθωρισμός, πέφτει η τουρκική λίρα

Εφιάλτης για Ερντογάν: Καλπάζει ο πληθωρισμός, πέφτει η τουρκική λίρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πληθωρισμός, Τουρκία, Χρηματιστήριο,

Παρά τα ελπιδοφόρα νέα που αφορούν, κυρίως, στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που επιτεύχθηκε στη γείτονα χώρα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους με αύξηση της τάξης του 15,6% σε τριμηνιαία βάση και 6,7% σε ετήσια βάση αντίστοιχα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 14,03% τον περασμένο μήνα.

Η τούρκικη λίρα έφτασε σε νέα χαμηλά, κόντρα στις αισιόδοξες προβλέψεις για ποσοστό 12,6%, εντείνοντας έτι περισσότερο την πίεση για αυστηρή νομισματική πολιτική μετά την αύξηση των επιτοκίων του περασμένου μήνα.

Η Άγκυρα αντικατέστησε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας το Νοέμβριο, ως μέρος μιας υποσχόμενης αναθεώρησης πολιτικής, υιοθετώντας μια πιο επιθετική στρατηγική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, παρά το γεγονός πως η Τουρκία συνεχίζει να αντιμετωπίζει φλέγοντα οικονομικα ζητήματα από τις επιπτώσεις την πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών, Λούφι Έλβαν, είπε με αφορμή τα στοιχεία του πληθωρισμού, ότι οι Αρχές θα χρησιμοποιήσουν τα μέσα φορολογικής και νομισματικής πολιτικής για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των τιμών.

«Εργαζόμαστε με όλη μας τη δύναμη για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού στους πολίτες μας», είπε στο Twitter.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο την Τούρκικη Στατιστική Υπηρεσία, μέσα σ ένα μήνα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,30% το Νοέμβριο, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων για τον πληθωρισμό σε ποσοστό 11,89%.

Η πτώση της τουρκικής λίρας κατά 30%, σημείωσε ιστορικά χαμηλά τον περασμένο μήνα, και ενώ η κεντρική τράπεζα στόχευε στον πληθωρισμό από 3% έως 7%, αλλά την υπερέβη κατά πολύ περισσότερο από ό, τι οι αναδυόμενες αγορές.

Η λίρα αποδυναμώθηκε έως το 7,9195 έναντι του δολαρίου, αλλά σημείωσε σταδιακή ανάκαμψη μετά τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών και έφτασε λίγο πιο πάνω από 7,8450 δολάρια.

Η έκρηξη του πληθωρισμού οδήγησε σε αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία αυξήθηκαν κατά 21,08%, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ενώ οι τιμές διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29,42%.

Ο πληθωρισμός ήταν κοντά στο 12% από τις αρχές του έτους, παρά την οικονομική ύφεση το δεύτερο τρίμηνο που προκλήθηκε από μέτρα για την καταπολέμηση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ, αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 475 μονάδες στο 15% και ενδέχεται να αντιμετωπίσει πιέσεις για περαιτέρω αύξηση μέχρι τη λήξη τους έτους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr