Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Kαλπάζει ο πληθωρισμός – Σε υψηλό διετίας τον Ιούνιο

Τουρκία: Kαλπάζει ο πληθωρισμός – Σε υψηλό διετίας τον Ιούνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πληθωρισμός, Τουρκία,

Στο υψηλότερο επίπεδο διετίας 17,53% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο, απομακρύνοντας πιθανόν οποιεσδήποτε μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη και σε μηνιαία βάση έφθασε το 1,94%, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο πληθωρισμός κινείται με διψήφια ποσοστά στο μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα λόγω της υποτίμησης της λίρας, της απώλειας αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής και την έξαρση της ζήτησης καθώς η τουρκική οικονομία αναδύεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τον Μάιο, ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει απρόσμενα στο 16,59%, καθώς οι αυξήσεις των τιμών καθυστέρησαν λόγω του lockdown για τον κορωνοϊό, ενώ είναι σε ανοδική τροχιά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρά την έναρξη μίας περιόδου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εκείνο τον μήνα.

Η υποτίμηση της λίρας επιταχύνθηκε, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο, εντείνοντας τους φόβους για μία μείωση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος αυτόν και τον επόμενο μήνα, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την πρόβλεψη για το τέλος του έτους, σύμφωνα με δύο πηγές που συμμετείχαν σε μία τηλεδιάσκεψή του με επενδυτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Καβτσίογλου επέμεινε στην πορεία που είχε περιγράψει στην έκθεση του Απριλίου, η οποία προβλέπει πληθωρισμό 12,2% στο τέλος του πληθωρισμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr