Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας προκαλεί έκρηξη ακρίβειας στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Συρίας

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας προκαλεί έκρηξη ακρίβειας στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας επηρεάζει τη ζωή και στα κατεχόμενα από την Τουρκία συριακά εδάφη. Ο λόγος επειδή η Τουρκία έχει επιβάλει, σε συνεργασία με τους τζιχαντιστές, την τουρκική λίρα ως νόμισμα στην επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία και στα κατεχόμενα βόρεια της Ράκα. Να σημειωθεί ότι ίδια δεινά προκαλούνται και στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Πρόσφατα, μεταδίδει το North Press, αυξήθηκαν οι τιμές στα περισσότερα είδη λαχανικών, φρούτων και άλλων βασικών προϊόντων σε περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ και της βορειοδυτικής Συρίας λόγω συνεχιζόμενης υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, που έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της.

Την Παρασκευή, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ένα νέο ιστορικό επίπεδο, 16 TL έναντι 1 δολ., σύμφωνα με την ιστοσελίδα Lira.

Τον Ιούνιο του 2020, η βορειοδυτική περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ένοπλες φατρίες, υιοθέτησε την τουρκική λίρα ως νόμισμα, για να αντιμετωπίσει την ταχεία υποτίμηση του συριακού νομίσματος αλλά και στην προοπτική μιας δυνητικής προσάρτησης.

Η ιστορική υποτίμηση της τουρκικής λίρας επηρεάζει αρνητικά τις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή ισλαμιστική αντιπολίτευση, ειδικά με την εκτεταμένη ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, την ένταση στην ασφάλεια και την αδυναμία της φιλοτουρκικής παράταξης να προσφέρει ευκαιρίες εργασίας.

Στα ύψη οι τιμές

Κάτοικοι της Ιντλίμπ είπαν στον North Press ότι οι τιμές των ειδών έχουν διπλασιαστεί χωρίς εξαίρεση, ενώ οι μισθοί παραμένουν οι ίδιοι.

Οι τιμές των λαχανικών, των φρούτων και του κρέατος έχουν σημειώσει τρελή άνοδο, για παράδειγμα, η τιμή ενός κιλού ντομάτας αυξήθηκε από 3 σε 7 TL, δήλωσε στον North Press ο Σαμέλ αλ Γιούσεφ, κάτοικος της πόλης Σαρμάντα, βόρεια της Ιντλίμπ.

Ο κόσμος δεν είναι πλέον σε θέση να αγοράσει τα βασικά του.

Ένα κιλό μήλα αυξήθηκε από 4 σε 8 LT, ένα κιλό μπανάνες ανέβηκε στις 15 TL από 10, το κρέας κοτόπουλου έφτασε τις 23 TL και το αρνί είναι στις 80 TL, επισήμανε ο Γιουσέφ

Είπε ότι οι τιμές ποικίλλουν πολλές φορές ανάλογα την ώρα, με το πρόσχημα της χαμηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Αυτό γίνεται σε μια εποχή που οι λεγόμενες περιπολίες ελέγχου τιμών απουσιάζουν ή το κάνουν εσκεμμένα για να πάρουν το μερίδιό τους (χρηματισμός).

Αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία προμήθειας πετρελαίου και καυσίμων «Watad Petroleum Company», που διευθύνεται από την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα, συριακή Αλ Κάιντα) στην πόλη Ιντλίμπ, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πλέον πουλά καύσιμα μόνο σε αμερικανικά δολάρια αντί για τουρκικό νόμισμα.

Η απόφαση να αλλάξουν οι συναλλαγές από την τουρκική λίρα σε δολάρια ΗΠΑ ήταν ένα θανατηφόρο πλήγμα για τους κατοίκους της Ιντλίμπ, δήλωσε στον North Press ο Ουαχίντ αλ Χαλέντ, εκτοπισμένος από την Χάμα, που τώρα κατοικεί στην Ιντλίμπ.

Είπε ότι η έλλειψη χαρτονομισμάτων μικρής ονομαστικής αξίας του δολαρίου στην Ιντλίμπ αναγκάζει τους κατοίκους να πληρώνουν σε τουρκικές λίρες και με την ημερήσια ισοτιμία του δολαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή μιας φιάλης οικιακού αερίου έφτασε περίπου τις 190 τουρκικές λίρες, ενώ η τιμή της ήταν 165 λίρες πριν λίγες μέρες.

Τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των εμπόρων και των εταιρειών, επιπλέον της ισλαμιστικής φιλοτουρκικής «Κυβέρνησης Σωτηρίας» και της εταιρείας της τζιχαντιστικής εταιρείας «Watad», που παραπλάνησαν τους κατοίκους ότι η απόφαση ήταν προς το συμφέρον τους.

Στις 15 Νοεμβρίου, δεκάδες άνθρωποι από την Ιντλίμπ, βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον πρωτοφανή πληθωρισμό και την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων.

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι αγορές της βορειοδυτικής Συρίας βιώνουν σημαντική νωθρότητα με τον κόσμο να αγοράζει μόνο τις βασικές του ανάγκες, λόγω των αυξήσεων ρεκόρ που δεν καλύπτονται από το εισόδημα ενός πολίτη.

Πολλοί καταστηματάρχες, ειδικά εκείνοι που πωλούν εισαγόμενα τρόφιμα, τα οποία αγοράζονται σε δολάρια ΗΠΑ, αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους αφού υπέστησαν σημαντικές απώλειες λόγω διαδοχικών αλλαγών στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανά στιγμή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Στ. Κασσελάκης: Θα καταργήσουμε τη μπίζνα των απογευματινών χειρουργείων – Πραγματική Δημόσια Υγεία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr