Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλι Ρεν: Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πάντα περίπλοκα και διαρκούν πολύ

Όλι Ρεν: Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πάντα περίπλοκα και διαρκούν πολύ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Όλι Ρεν, Τρόικα,

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν επιτευχθεί πολλά στον τομέα των δημοσιονομικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναγνωρίζει ο επίτροπος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για την έξοδο της χώρας στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές.

Υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις στη συνεργασία με την Τρόικα χρεώνονται στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι τα επίσημα ελληνικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο τέλος Απριλίου.

«Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πάντα περίπλοκα και διαρκούν πολύ. Ο τρέχων έλεγχος διαρκεί ήδη τώρα μήνες. Οι καθυστερήσεις χρεώνονται στους Έλληνες» τονίζει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική επιθεώρηση «WirtschaftsWoche» που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, εξηγώντας γιατί η συζήτηση για την Ελλάδα θα αρχίσει τον Αύγουστο.

«Πρέπει να συγκεντρώσουμε επιμελώς όλα τα στοιχεία.Πρέπει να επικαιροποιήσουμε τις προβλέψεις μας, για να έχουμε μια πραγματικά ακριβή εικόνα της προοπτικής ανάπτυξης – η οποία έχει μεγάλη επίδραση στην βιωσιμότητα του χρέους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο».

Ο Φινλανδός Επίτροπος δηλώνει ακόμη ότι δεν έχει ακόμη αναπτύξει ανοσία στην απογοήτευση, αν και, όπως λέει, ζει αυτές τις καθυστερήσεις ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Είναι λυπηρό. Ειδικά τα πρώτα δύο χρόνια υπήρχε ένα έλλειμμα εθνικής ενότητας και τα συμφέροντα υπερασπίζονταν αποφασιστικά τα προνόμιά τους. Και τα δύο εμπόδισαν την ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα πέτυχε τα τελευταία δύο χρόνια πολλά στα δημοσιονομικά και στις μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να διατηρήσει τη δυναμική στα δύο πεδία. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά στο άνοιγμα της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, από συμβολαιογράφους μέχρι φαρμακοποιούς. Η αγορά εργασίας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις» επισημαίνει.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που θέλουν την Ελλάδα να επιστρέφει στις αγορές ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές με ένα νέο ομόλογο, δηλώνει: «Εάν πληρώνει κανείς έναν υψηλό τόκο, μπορεί πάντα να επιστρέψει στις αγορές. Η Ελλάδα εξέδωσε στο παρελθόν ξανά και ξανά T-bills. Οι αγορές όμως δεν μπορούν να γίνουν η πιο σημαντική πηγή χρηματοδότησης, όσο η χώρα δεν έχει μπει σε βιώσιμο δρόμο στον προϋπολογισμό και στην ανάπτυξη».

Δηλώνει ωστόσο πεπεισμένος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στην τρόικα, παρά τις όποιες διαφορές έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν.

«Παρά κάποιες εντάσεις, η συνεργασία λειτουργεί καλά και θα συνεχιστεί στα κράτη που βρίσκονται τώρα σε πρόγραμμα. Πριν από έναν χρόνο υπήρχαν μεγάλες προστριβές. Τότε συζήτησα πολλές φορές με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι. Αποφασίσαμε ότι είναι καλύτερα να καταστήσουμε το όλο θέμα λειτουργικό, μιας και όλοι μας είμαστε στην ίδια βάρκα. Καθένας από τους τρεις έχει τη δική του οικονομική προσέγγιση και είναι πολύ περήφανος για την ανεξαρτησία του. Όταν και οι τρεις θεσμοί πρέπει να τα βρουν και μάλιστα με αρχή την ομοφωνία, δεν είναι πάντα παιδικό παιχνίδι. Αλλά η κρίση δεν μας αφήνει άλλη επιλογή» επισημαίνει ο κ. Ρεν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι «εξαρτημένες ελίτ» και η «προστασία» τους

Οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη

Κούρσα για δύο η διαδοχή της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ – Ποιοι οι υποψήφιοι

Βαρουφάκης σε Μητσοτάκη: «Η τρόικα σας εξευτέλιζε από το 2012 έως το 2014»

Ποια ονόματα συζητούνται για τη διαδοχή της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr