Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξύπνησε νωρίς τις καφέ αρκούδες η κλιματική αλλαγή

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι καφέ αρκούδες των Πυρηναίων, της οροσειράς που χωρίζει την Ισπανία από τη Γαλλία, λόγω του πολύ ήπιου χειμώνα φέτος βγαίνουν ακόμη από τις φωλιές τους αναζητώντας τροφή, αντί να έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη, όπως ανέφεραν οι ειδικοί που τις παρακολουθούν.

Την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στον Φυσικό Δρυμό Αλτ Πιρινέου (Άνω Πυρηναία, στη βορειοανατολική Ισπανία) αιφνιδιάστηκαν όταν είδαν τι είχε καταγράψει η μία από τις κάμερες που έχουν τοποθετήσει στο δάσος: σε μια βραχώδη περιοχή, ανάμεσα σε δέντρα, η αρκούδα Καρμελίτα και τα τρία μικρά της έψαχναν στο έδαφος για βελανίδια.

Αυτήν την εποχή του έτους, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αρκούδες θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να κοιμούνται στις φωλιές τους. “Δεν είναι φυσιολογικό να βρίσκουμε μια θηλυκιά και τα τρία αρκουδάκια της ξύπνια, εν μέσω του χειμώνα. Έμεινα τουλάχιστον μία εβδομάδα έξω από τη σπηλιά τους”, εξήγησε ο Σαντιάγκο Παλαθόν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας βιοποικιλότητας και προστασίας των ζώων της Καταλονίας.

Οι αρκούδες συνήθως πέφτουν σε χειμερία νάρκη τον Νοέμβριο και μπορεί να μην ξυπνήσουν μέχρι και τις Απριλίου. Η περίοδος αυτή ωστόσο μπορεί να είναι μικρότερης διάρκειας για τα αρσενικά.

Ωστόσο φέτος, οι θερμοκρασίες στα βουνά είναι υψηλότερες κατά 5-6 βαθμούς από το φυσιολογικό για την εποχή. “Δεν υπάρχει ουσιαστικά χιόνι στο έδαφος, έχουν μείνει πολλά βελανίδια από το φθινόπωρο για να φάνε και αυτό μπορεί να τις έκανε να βγουν από τη σπηλιά τους”, εκτίμησε ο Παλαθόν.

Αυτή η συμπεριφορά των αρκούδων είναι πρωτοφανής για τα Πυρηναία, όπου σήμερα έχουν απομείνει περίπου 40 ζώα. Είχε παρατηρηθεί όμως το 2012 σε μια άλλη περιοχή, στα Κανταβρικά Όρη όπου ζουν 250 αρκούδες.

“Είχαμε ανακαλύψει ότι οι ορισμένες αρκούδες δεν κοιμούνταν, ιδίως θηλυκές με τα μεγαλύτερα από τα μικρά τους, όπως γίνεται σήμερα στο Πυρηναία”, είπε ο Γκιγιέρμο Παλομέρο, ο πρόεδρος του ιδρύματος Όσο Πάρντο (“Καφέ Αρκούδα”).

“Αυτό μπορεί να είναι βολεύει τις θηλυκές που έχασαν μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, να μένουν ξύπνιες αν το επιτρέπουν οι συνθήκες ώστε να τρώνε και να ξαναβρίσκουν τη φυσική τους ισορροπία. Όμως δεν σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι θετική” για τις αρκούδες, συνέχισε ο Παλομέρο.

Οι καφέ αρκούδες κινδύνευαν με εξαφάνιση στα Πυρηναία τη δεκαετία του 1990 όμως ο πληθυσμός τους αυξήθηκε στη συνέχεια χάρη στην εισαγωγή αρκούδων από τη Σλοβενία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κλιματική κρίση: SOS για ξηρασία και λειψυδρία στην Ελλάδα – Νωρίτερα θα ξεκινά η αντιπυρική περίοδος

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος έως τον Ιούλιο

DW: Σε ποιον ανήκει ο αμύθητος θησαυρός του Σαν Χοσέ;

Κλιματική Αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και επηρεάζει τη μέτρηση του χρόνου

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr