Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

The SUN: Οι φάλαινες μιλούν σε μυστική γλώσσα

The SUN: Οι φάλαινες μιλούν σε μυστική γλώσσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επιστήμη, Φάλαινα,

Οι φάλαινες μιλούν σε μυστική γλώσσα χρησιμοποιώντας το «αλφάβητο των κλικ» στην πρώτη παγκόσμια ανακάλυψη για μη ανθρώπινη επικοινωνία, γράφει η βρετανική εφημερίδα SUN.

Οι επιστήμονες έχουν πιθανώς εντοπίσει το πρώτο είδος εκτός από τον άνθρωπο που χρησιμοποιεί μοναδικούς ήχους ως δομικά στοιχεία για πολύπλοκη επικοινωνία.

Οι φάλαινες που θεωρούνται άκρως κοινωνικά ζώα, είναι γνωστό ότι επικοινωνούν μεταξύ τους παράγοντας διαφορετικούς συνδυασμούς κλικ.

Οι ερευνητές συνέκριναν πρόσφατα τα φαινόμενα -που παρατηρήθηκαν σε σπερματοφάλαινες στην Καραϊβική- με το πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν έναν καθορισμένο αριθμό ήχων (που αντιπροσωπεύονται με γράμματα) για να συνθέσουν λέξεις σε έναν ατελείωτο συνδυασμό προτάσεων.

Οι επιστήμονες μοιράστηκαν τα συναρπαστικά ευρήματά τους σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε από το Project CETI, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό διατήρησης και έρευνας.

«Οι φωνές των σπερματοφάλαινας είναι πιο εκφραστικές και δομημένες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», έγραψε η επικεφαλής ερευνήτρια Pratyusha Sharma του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

«Τα ευρήματά μας ανοίγουν την πιθανότητα ότι η επικοινωνία με σπερματοφάλαινα μπορεί να παρέχει το πρώτο μας παράδειγμα αυτού του φαινομένου σε άλλο είδος», είπε.

Η ανακάλυψη προέκυψε χάρη σε μια ανάλυση ήχων φαλαινών από περίπου 60 ζώα που καταγράφηκαν μεταξύ 2005 και 2018.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ήχους των φαλαινών για να αναζητήσουν ομοιότητες και μοτίβα και τελικά βρήκαν πολλά επαναλαμβανόμενα «codas» μήκους 2 δευτερολέπτων – τις βασικές μονάδες ομιλίας.

Βρήκαν χιλιάδες περιπτώσεις μοναδικών συνόλων κωδικών, ή όσων θα μπορούσαν να θεωρηθούν λέξεις στην ανθρώπινη επικοινωνία.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα σύνολα των ήχων που χρησιμοποιήθηκαν από τις σπερματοφάλαινες στη μελέτη διέφεραν ανάλογα με το πλαίσιο.

Τα κητώδη άλλαζαν μερικές φορές και τον ρυθμό και το ρυθμό των ήχων, είπαν.

Τέτοια μοτίβα και επανάληψη δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ έξω από τους ανθρώπους, είπαν η Sharma και οι συνεργάτες της.

Αλλά οι ερευνητές φρόντισαν να μην χαρακτηρίσουν ακόμα την ανακάλυψή τους ως φάλαινες που χρησιμοποιούν γλώσσα, τουλάχιστον όπως γνωρίζουμε τη γλώσσα.

Τα ευρήματα προσφέρουν «βήματα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι φάλαινες μεταδίδουν νόημα», έγραψαν.

Το άλλο πιο κοντινό παράδειγμα ανθρώπινων δεξιοτήτων συνδυαστικής επικοινωνίας στο ζωικό βασίλειο προέρχεται από έντομα.

Ωστόσο, οι μέλισσες χρησιμοποιούν κίνηση αντί για ήχο για να επικοινωνήσουν.

Έχουν παρατηρηθεί χρησιμοποιώντας διαφορετικά βήματα χορού για να μεταφέρουν σύνθετα νοήματα σχετικά με το πού βρίσκεται το φαγητό, για παράδειγμα.

Προς το παρόν, οι ερευνητές του CETI έχουν πει ότι η μελέτη τους προορίζεται να χρησιμεύσει ως αφετηρία για περισσότερη έρευνα.

Ανέλυσαν ήχους και κωδικούς, όχι «σημασιολογία» — ή το σύστημα επικοινωνίας των κητωδών που θα μπορούσε να συνθέσει «λέξεις» φάλαινας σε «προτάσεις», είπαν.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι ελπίζουν η μελέτη τους να οδηγήσει σε «μελλοντική έρευνα» που περιλαμβάνει «διαδραστικά πειράματα αναπαραγωγής με φάλαινες στην άγρια ​​φύση».

«Είναι απαραίτητο να έχουμε μια βαθιά κατανόηση της δομής του συστήματος επικοινωνίας» πριν καταλήξουμε σε μεγαλύτερα συμπεράσματα σχετικά με αυτή τη θεμελιώδη έρευνα, έγραψαν.

Ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί δεν μειώνουν την ανακάλυψη.

«Τα ευρήματά μας ανοίγουν την πιθανότητα ότι η επικοινωνία με σπερματοφάλαινα μπορεί να παρέχει το πρώτο μας παράδειγμα αυτού του φαινομένου σε άλλο είδος», συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κλιματική Αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και επηρεάζει τη μέτρηση του χρόνου

Οι άνθρωποι των επόμενων γενεών ίσως να ζουν μέχρι τα 130 τους χρόνια

Σταμάτης Κριμιζής: «Ανοησίες» όσα ακούγονται για «αποικισμό» στον Άρη – «Ενδείξεις ναι» για εξωγήινη ζωή

Οι καλές σχέσεις στη μέση ηλικία μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων αργότερα στη ζωή

Κύπρος: Νεκρές φάλαινες ξεβράστηκαν στις ακτές – Πιθανώς από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr