Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΓΣΕΕ: Να επανέλθει στα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός

ΓΣΕΕ: Να επανέλθει στα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ και του κατώτατου ημερομίσθιου στα 33,57 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις, με προσαύξηση τριετιών, ζητεί η ΓΣΕΕ από τους εργοδότες.

Με πρόσκληση που απέστειλε την Τετάρτη η ΓΣΕΕ στους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ,ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ , ζητά την άμεση έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η Συνομοσπονδία θέτει εκ νέου μισθολογικά αιτήματα ζητώντας επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, τονίζοντας ότι «οι εμμονικές συνταγές των τεχνοκρατών της τρόικας είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί από το 2010 η πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθών πάνω από 50%» και μιλώντας για «μαζική φτωχοποίηση» που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχει εκτινάξει την ανεργία.

Τα Μισθολογικά Αιτήματα της ΓΣΕΕ για την ΕΓΣΣΕ 2015

Οι εμμονικές συνταγές των τεχνοκρατών της τρόικας είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί από το 2010 η πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθών πάνω από 50%, λόγω της μεσοσταθμικής μείωσής τους κατά 23%, της αύξησης των τιμών, της υπερφορολόγησης και της περικοπής των κοινωνικών παροχών, τονίζει η ΓΣΕΕ.

«Η μαζική φτωχοποίηση έχει οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά ανεργίας. Το κλίμα εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας έχει διαλυτικές συνέπειες για την Οικονομία της χώρας, τους θεσμούς, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Ήδη από την 3η Φεβρουαρίου του 2012 οι κοινωνικοί εταίροι που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ, διαβλέποντας τις δραματικές συνέπειες των μνημονιακών μέτρων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, απέστειλαν από κοινού επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό, με την οποία ζητούσαν να μη μειωθούν οι κατώτατες αμοιβές και το επίπεδο προστασίας του δικαίου των συλλογικών συμβάσεων.

Η συμφωνία αυτή και οι θέσεις, που αναπτύσσονταν, δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις. Γι’ αυτό την προτείνουμε ως αφετηρία των διαπραγματεύσεων για τους όρους της νέας ΕΓΣΣΕ του 2015».

Προτεινόμενες διατάξεις:

Α. Κατώτατα όρια ημερομισθίων εργατοτεχνιτών

Ημερομίσθιο από 1-1-2015

Εργατοτεχνίτες / τριες Αγαμοι Έγγαμοι
Χωρίς προϋπηρεσία 33,57€ 36,92€
Με 1 τριετία 34,80€ 38,16€
Με 2 τριετίες 36,46€ 39,83€
Με 3 τριετίες 38,11€ 41,47€
Με 4 τριετίες 39,78€ 43,14€
Με 5 τιετίες 41,43€ 44,80€
Με 6 τριετίες 43,11€ 46,47€

Κατώτατα όρια μισθών υπαλλήλων

Μισθός από 1-1-2015

Υπάλληλοι Αγαμοι Έγγαμοι
Χωρίς προϋπηρεσία 751,39€ 826,54€
Με 1 τριετία 813,99€ 889,13€
Με 2 τριετίες 887,99€ 963,13€
Με 3 τριετίες 961,99€ 1037,13€

Τα ανωτέρω συνολικά κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων εφαρμόζονται αντιστοίχως και για τους μαθητευόμενους εργατοτεχνίτες/τριες, καθώς και για τους υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, αναλόγως με το ωράριο απασχόλησής τους.

Β. Τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίζουν ότι όλοι οι μισθολογικοί και μη μισθολογικοί όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά την διαδοχή τους και δεν τροποποιούνται με την παρούσα, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.

Ειδικώς καταγράφεται η συμφωνία για διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, της προσαύξησης 10% λόγω γάμου, καθώς και των τριετιών για προϋπηρεσία εργατοτεχνιτών (6 x5%) και υπαλλήλων (3×10%) χωρίς άλλους περιορισμούς.

Γ. Ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπερισχύουν.

«Για την αναλυτική τεκμηρίωση των αιτημάτων μας σας εγχειρίζουμε την ετήσια Έκθεση του 2014 για την Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση, την οποία εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Με την επιφύλαξη ότι τα προαναφερόμενα αιτήματα, όπως και όσα άλλα διεκδικούν οι εργαζόμενοι, θα τα αναπτύξουμε και προφορικά, σας καλούμε, μέσα στις προθεσμίες που θέτει ο Ν. 1876/90, να ορίσετε τους εκπροσώπους σας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη συνάντηση προτείνουμε να πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της Γ.Σ.Ε.Ε., οδός Πατησίων 69, Αθήνα και οι επόμενες, εφόσον βεβαίως χρειασθούν, μπορούν να πραγματοποιηθούν εκ περιτροπής στα Γραφεία των Οργανώσεών σας διαδοχικώς, όπως έγινε και στα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου

Την Τρίτη 16 Απριλίου απεργία των δημοσιογράφων σε όλα τα ΜΜΕ

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός – Ποια επιδόματα αυξάνονται

Κατώτατος μισθός: Στα 950 ευρώ αλλά σε… τέσσερα χρόνια

ΓΣΕΕ: 140,7% αύξηση στους πλειστηριασμούς σε ένα χρόνο – Προκλητικές συμπεριφορές από τα Funds

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr