Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΕΚΤ θέτει εμπόδια για την προστασία της α΄κατοικίας από πλειστηριασμούς

Η ΕΚΤ θέτει εμπόδια για την προστασία της α΄κατοικίας  από πλειστηριασμούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αυστηρότερα κριτήρια για τους δανειολήπτες οι οποίοι θα μπουν να ενταχθούν σε μέτρα προστασίας της πρώτης τους κατοικίας από πλειστηριασμούς, ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου είναι «πολύ διευρυμένες» και κατά συνέπεια κάποιοι ενδέχεται να προβούν ηθελημένα σε παύση πληρωμής των υποχρεώσεών τους.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ για το νομοσχέδιο, που προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ των δανειοληπτών με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ.

«Το πολύ μεγάλο εύρος των δικαιούχων δανειοληπτών, που πηγαίνει πέρα από την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα, ενδέχεται να δημιουργήσει ηθικό κίνδυνο ο οποίος δύναται να οδηγήσει σε ηθελημένες αθετήσεις υποχρεώσεων, υπονομεύοντας την κουλτούρα πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική επέκταση», επισημαίνει η ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει -συγκρίνοντάς το με τον προηγούμενο σχετικό νόμο, προβλέπονται σημαντικά πιο ευρεία κριτήρια σε ό,τι αφορά την αξία της προστατευόμενης περιουσίας, το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού, την αξία των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και το ύψος των καταθέσεων των δανειοληπτών.

Ακόμη, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ευρείες απαγορεύσεις πλειστηριασμών α’ κατοικίας δεν είναι βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.

«Είναι πιθανό οι προβλέψεις του νομοσχεδίου να ωθήσουν δανειολήπτες που δεν έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας να σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ή να μειώσουν σημαντικά τις πληρωμές, ακόμη κι αν είναι σε θέση να καταβάλλουν πλήρως τις δόσεις», συμπληρώνεται στη γνωμοδότηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ανακαινίζω-Αναβαθμίζω» και για ανοιχτά σπίτια: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση έως 90%

Καθαρισμοί οικοπέδων: Έρχονται μεγάλες αλλαγές με το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»

Γιάννης Παναγόπουλος: Δέσμευση λογαριασμών και ακινήτων για 73 εκατ. ευρώ – Το πόρισμα της Αρχής

Παντρεμένος μεγιστάνας κατηγορείται ότι «αγόρασε» την πανέμορφη ξανθιά υφιστάμενή του

«Κατασκευάζω-Νοικιάζω»: Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα για τα ακίνητα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr