Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιος πήρε το 1 εκατ. ευρώ αμοιβή για τη σύλληψη του Ξηρού;

Ποιος πήρε το 1 εκατ. ευρώ αμοιβή για τη σύλληψη του Ξηρού;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ. εισέπραξε το ποσό της επικήρυξης του καταδικασμένου τρομοκράτη της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”.

Αυτό φέρεται να προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσε η «Καθημερινή» και ενισχύουν τη σχετική φημολογία που αναπτύχθηκε το διάστημα μετά τη σύλληψή του, στις αρχές Ιανουαρίου.

Αποκαλύπτεται συγκεκριμένα ότι λίγες ημέρες μετά τον εντοπισμό του Ξηρού σε κρησφύγετο με όπλα και εκρηκτικά στην Ανάβυσσο, κυβερνητικά στελέχη εκείνης της περιόδου προέβησαν εσπευσμένως σε λογιστικές ενέργειες για την καταβολή των χρημάτων της επικήρυξης.

Ειδικότερα, συνυπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση που διέταζε τη μεταφορά των χρημάτων σε απόρρητο κωδικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ώστε τα χρήματα να καταβληθούν δίχως να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του ατόμου που παρείχε πληροφορίες για τη σύλληψή του.

Τον Ιανουάριο του 2014, στον απόηχο της απόδρασης Ξηρού (παραβίαση αδείας του) από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας είχε προχωρήσει στην επικήρυξη αντί 4 εκατ. ευρώ του Χριστόδουλου Ξηρού, του καταδικασμένου για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Νίκου Μαζιώτη (διέφευγε τότε τη σύλληψη), της φυγόποινης μέχρι σήμερα συντρόφου του Πόλας Ρούπα και των αγνώστων δραστών της δολοφονίας των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο.

Τη σχετική υπουργική απόφαση με τίτλο «Προκήρυξη χρηματικής αμοιβής τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για τη σύλληψη δραστών αξιόποινων πράξεων» είχαν συνυπογράψει την 29η Ιανουαρίου ο κ. Δένδιας και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τέσσερα εκατ. συνολικά

Το άρθρο 8 αυτής ανέφερε ότι «από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλείται εφάπαξ δαπάνη ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ (4.000.000 ευρώ) εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων «Ελληνική Αστυνομία ΚΑΕ (σ.σ. Κωδικός Αριθμού Εξόδου) 0896».

Η απόφαση διευκρίνιζε ότι προκηρυσσόταν χρηματική αμοιβή σε όποιον παρείχε πληροφορίες σε αρμόδια αρχή που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των Ξηρού, Μαζιώτη, Ρούπα και των αγνώστων δραστών που μετείχαν στις δύο ανθρωποκτονίες μελών της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής την 1η Νοεμβρίου 2013 στο Ν. Ηράκλειο.

«Η αμοιβή καθορίζεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάθε μία από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις», αναφερόταν χαρακτηριστικά, καταλήγοντας με την επισήμανση ότι «για τα πρόσωπα που θα παράσχουν τις κατά τα ανωτέρω πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε αρχής και οιουδήποτε τρίτου».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Ξηρός εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής το μεσημέρι της 3ης Ιανουαρίου 2015 έξω από σπίτι-γιάφκα στην Ανάβυσσο. Μέσα στη μονοκατοικία είχαν βρεθεί όπλα και εκρηκτικά που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο σχέδιο απόδρασης μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τις φυλακές Κορυδαλλού, με κωδική ονομασία «Γοργοπόταμος».

Νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ» αποκαλύπτουν ότι τη 16η Ιανουαρίου 2015, δηλαδή 13 ημέρες μετά τη σύλληψη Ξηρού και 9 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου υπεγράφη νέα υπουργική απόφαση που τροποποίησε τις διατάξεις εκείνης του Ιανουαρίου 2014 αναφορικά με την επικήρυξη των καταζητούμενων, τότε, τρομοκρατών.

Τη νέα απόφαση υπέγραψαν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διάδοχος του κ. Δένδια στο υπ. Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας. Το άρθρο 1 αυτής διέταζε τα χρήματα της επικήρυξης να μεταφερθούν από τον κωδικό 0896 στον οποίο είχαν αρχικά πιστωθεί σε άλλο κωδικό με αριθμό 0895.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Τροποποιείται ο Κωδικός Αριθμός Εξόδου του υπ’ αριθμ. 8 στοιχείου του προοιμίου της υπ’ αριθμ. 3004/9/2014 από 29/01/2014 κοινής υπουργικής απόφασης από ΚΑΕ 0896 σε ΚΑΕ 0895».

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Τα χρήματα της επικήρυξης είχαν αρχικά πιστωθεί σε κωδικό του προϋπολογισμού με τίτλο «Εκτακτα έξοδα δημόσιας ασφάλειας» και 13 ημέρες μετά τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού μεταφέρθηκαν σε κωδικό με τίτλο «Απόρρητες δαπάνες» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προκειμένου το ποσό της επικήρυξης να καταβληθεί με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία του πληροφοριοδότη.

Στέλεχος της τότε διοίκησης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που ρωτήθηκε σχετικά επιβεβαίωσε στην «Κ» ότι η σύλληψη Ξηρού κατέστη εφικτή χάρη και στη συνδρομή πληροφοριοδότη, προσθέτοντας ότι για την εκταμίευση χρημάτων επικήρυξης προβλέπονται συγκεκριμένες και ασφαλείς διαδικασίες. Την καταβολή των χρημάτων της επικήρυξης επιβεβαίωσαν στην «Κ» και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Στην φυλακή οι έξι που συνελήφθησαν για την τρομοκρατική οργάνωση

Τσίπρας χωρίς βαρίδια: Γενναία αυτοκριτική, σθεναρή κριτική στο καθεστώς Μητσοτάκη, Έλληνας άρα δυτικός ηγέτης

Αντ. Σαμαράς: «Δεν έχει λήξει η υπόθεση» της Βόρειας Μακεδονίας – Καρφιά -ξανά- στον Μητσοτάκη

Αντιτρομοκρατική: 10 συλλήψεις για τρομοκρατικές επιθέσεις – Ανάμεσά τους και πυροτεχνουργοί

Πολύ σοβαρή υπόθεση η σύμπραξη τρομοκράτη και ΟΥΚάδων – Στη φυλακή οδηγείται ο τρομοκράτης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr