Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η πρέσβης του Ισραήλ εξήρε τους Ζακυνθινούς που έσωσαν Εβραίους από τους ναζί

Η πρέσβης του Ισραήλ εξήρε τους Ζακυνθινούς που έσωσαν Εβραίους από τους ναζί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα, κα Ιρίτ Μπεν Άμπα, συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (Yom Hashoa) στη Ζάκυνθο που διοργανώθηκαν από το Δήμο του νησιού.

Σε ομιλία της σε ειδική εκδήλωση στο Εβραϊκό νεκροταφείο της Ζακύνθου, η κυρία Μπεν-Άμπα αναφέρθηκε όχι μόνο στο βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Ελληνικός Εβραϊσμός στο Ολοκαύτωμα, αλλά εξήρε τους κατοίκους του νησιού για τον μεγάλο ηρωισμό τους στη διάσωση Εβραίων συμπολιτών τους από τη ναζιστική βαρβαρότητα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Πρέσβυς του Ισραήλ ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους έξι εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους Ναζί στο Ολοκαύτωμα, συμπεριλαμβανομένων 70.000 Ελλήνων Εβραίων.

Το 97% του Ελληνικού Εβραϊσμού χάθηκε στο Ολοκαύτωμα και οι άλλοτε ακμάζουσες Εβραϊκές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα υπέστησαν πλήρη καταστροφή όταν έπεσαν θύματα των κατακτητών Ναζί και των συνεργατών τους».

Η κυρία Μπεν Άμπα πρόσθεσε: «Αλλά είμαστε επίσης εδώ για να χαιρετίσουμε τον μεγάλο ηρωισμό του λαού της Ζακύνθου, που έσωσε την Εβραϊκή Κοινότητα του νησιού. Το θάρρος τους έχει γίνει θρυλικό στον Εβραϊκό κόσμο και το Ισραήλ».

Η Πρέσβυς αφηγήθηκε την ιστορία, κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, του Μητροπολίτη, κ. Χρυσόστομου και του Δημάρχου, κ. Λουκά Καρρέρ, οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν στον κατοχικό διοικητή των Ναζί κατάλογο των Εβραίων του νησιού και, αντί αυτού, έδωσαν τα δικά τους ονόματα.

Προειδοποίησαν επίσης τους Εβραίους να διαφύγουν και οι κάτοικοι του νησιού συσπειρώθηκαν γύρω τους για να προστατεύσουν τους 275 Εβραίους του νησιού. Όλοι τους σώθηκαν.

Η κυρία Μπέν Άμπα δήλωσε ότι από την πλευρά του το Ισραήλ είχε την ευκαιρία να δείξει την δική αλληλεγγύη του στους κατοίκους των Ιωνίων Νήσων το 1953 όταν το νεοσύστατο Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό έσπευσε να βοηθήσει τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς που σημειώθηκαν εκεί.

Καταλήγοντας η Πρέσβυς του Ισραήλ ανέφερε ότι φέτος στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος δίδεται έμφαση στις πράξεις ανθρωπιάς και ότι οι ενέργειες του Μητροπολίτη Χρυσόστομου και του Δήμαρχου Καρρέρ αποτελούν την πεμπτουσία τέτοιων ενεργειών.

Σημείωσε ότι ο Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος κι’ άλλοι 328 γενναίοι Έλληνες έχουν τιμηθεί ως «Δίκαιοι των Εθνών» από το Yad Vashem, το Μουσείο και Ινστιτούτο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

Οι «Δίκαιοι» είναι θαρραλέοι μη-Εβραίοι, οι οποίοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους συμπολίτες τους στις πιο σκοτεινές εποχές.

Η κυρία Μπέν Άμπα δήλωσε ότι: «οι ιστορίες των θυμάτων και των ηρώων δεν χρησιμεύουν μόνο ως υπενθύμιση της φρίκης του παρελθόντος, αλλά ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την καταπολέμηση αποτρόπαιων φαινομένων όπως ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πέθανε Ισραηλινός όμηρος λόγω έλλειψης φαρμάκων και τροφής

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr