Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης στην Ειδομένη – Τα διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν

Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης στην Ειδομένη – Τα διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ομαλά εξελίσσεται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η επιχείρηση για την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη. Η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί και όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής πρόσφυγες, με έξι λεωφορεία, έχουν αναχωρήσει από την περιοχή με προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες.

Ήδη από τη Δευτέρα το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης. Στην περιοχή βρίσκονται πολλά διεθνή ΜΜΕ που παρακολουθούν από μακριά καθώς έχει υπάρξει απαγόρευση πρόσβασης στους δημοσιογράφους.

Όπως είπε ο κ.Κυρίτσης, η επιχείρηση διεξάγεται ομαλά, χωρίς να έχουν σημειωθεί επεισόδια, τονίζοντας ότι η διαφορά του πριν με το τώρα είναι ότι τώρα υπάρχουν επτά στεγασμένοι χώροι και δύο χώροι με σκηνές, βόρεια της Θεσσαλονίκης, όπου μπορούν να στεγαστούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Για τον αποκλεισμό των ΜΜΕ από την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Κυρίτσης υπογράμμισε ότι «σε τέτοιες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για τον Τύπο».

Να αποφύγουν τους αστυνομικούς και τους άνδρες των ΜΑΤ στο μεταξύ επιχειρούν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη. Όπως αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Reuters δεκάδες άνδρες στη θέα των αστυνομικών και των ΜΑΤ μάζεψαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και άρχισαν να τρέχουν για να ξεφύγουν και να μην αναγκαστούν να μπουν στα λεωφορεία.

2016-05-24T065629Z_308771312_LR1EC5O0J9UUN_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-GREECE-IDOMENI

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr