Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βεβήλωσαν εκκλησία στην Κρήτη και αφόδευσαν πάνω στις εικόνες

Βεβήλωσαν εκκλησία στην Κρήτη και αφόδευσαν πάνω στις εικόνες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιεράπετρα, Κρήτη, Φωτογραφίες,

Άγνωστοι βεβήλωσαν το ξωκκλήσι της Αγίας Πελαγίας (16ου-17ου αιώνα), δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Γουρνιών Ιεράπετρας τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες.

Οι άγνωστοι, σύμφωνα με τη Νέα Κρήτη, μπήκαν από την ανασφάλιστη είσοδο της μικροσκοπικής εκκλησίας αφόδευσαν πάνω στην Αγία Τράπεζα, έσπασαν το μάρμαρο της, πέταξαν τα μανουάλια και τα εικονίσματα στο πάτωμα σπάζοντας ορισμένα από αυτά και στη συνέχεια, πιθανότατα με τα χέρια, πασάλειψαν με τα περιττώματα τους τα πρόσωπα των Αγίων καταστρέφοντας παλιές εικόνες που χρονολογούνται από το 1930.

ekklisia2

«Ενημερωθήκαμε από την Αστυνομία για την βεβήλωση της Αγίας Πελαγίας στην ενορία της Παχιάς Άμμου, έχομε συγκλονιστεί από τις εικόνες που είδαμε και προσπαθούμε να δώσουμε μια εξήγηση για ότι έχει συμβεί. Από το μυαλό μας περνούν διάφορα ενδεχόμενα, αλλά δεν έχομε επαρκή στοιχεία για να πούμε οτιδήποτε. Τα τελευταία χρόνια πάντως είχαμε αναάλογα περιστατικά σε εκκλησίες στη Νίδα, στις Ποταμιές Πεδιάδος και στο Ορεινό Ιεράπετρας», είπε στη Νέα Κρήτη ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας αρχιμανδρίτης Κύριλλος Διαμαντάκης.

«Ένας αστυνομικός που διαμένει στην Παχιά Άμμο ειδοποιήθηκε νωρίς το πρωί από κάποιον κάτοικο του χωριού για την βεβήλωση που είχε υποστεί η Αγία Πελαγία. Ήρθαμε αμέσως είδαμε την απερίγραπτη κατάσταση που βλέπετε κι εσείς, κάναμε τη σχετική καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας και περιμένουμε από την Αστυνομική έρευνα να ρίξει φώς στην υπόθεση.

Πριν από 10 μέρες είχαμε ένα άλλο μικρότερης σημασίας περιστατικό στην Αγία Φωτεινή της ενορίας Παχιάς Άμμου, όταν βρήκαμε δυο μπουκάλια νάμα σπασμένα πάνω στην Αγία Τράπεζα, χωρίς να μπορούμε να βρούμε ποιος και γιατί το έκανε», είπε ο εφημέριος της Παχιάς Άμμου ηγούμενος της Μονής Φανερωμένης πατέρας Παϊσιος.

ekklisia3

Στην Αγία Πελαγία την ώρα της δημοσιογραφικής έρευνας, καταφτάνουν δυο γυναίκες και ένας νεαρός από την Παχιά Άμμο με τα απαραίτητα καθαριστικά για ξεκινήσουν την άμεση αποκατάσταση του εσωτερικού του ναού.

«Το μάθαμε πριν από λίγη ώρα και ήρθαμε αμέσως να καθαρίσουμε το ξωκκλήσι μας από τις ακαθαρσίες που άφησαν οι βέβηλοι. Δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση σε αυτό που έχει γίνει. Εκτιμώ ότι οι δράστες δεν είχαν σώας τα φρένας», είπε στη Νέα Κρήτη η κ. Γεωργία.

«Έχουμε μείνει άφωνοι από την κατάσταση στην οποία βρήκαμε το μικρό μας εκκλησάκι. Δεν πάει το μυαλό μας σε καμιά λογική εξήγηση. Οι δράστες δεν μπορεί να είναι καλά στα μυαλά τους. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο», πρόσθεσε η κ. Μαίρη.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου και το Τμήμα Ασφάλειας Ιεράπετρας, έχουν ξεκινήσει ήδη τις έρευνες για να βρούν τους δράστες της βεβήλωσης της Αγίας Πελαγίας.

ekklisia4

«Μόλις ενημερώθηκα για το συμβάν σήμερα νωρίς το πρωί κάλεσα την Αστυνομία η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και ξεκίνησε τις έρευνες στο εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο της Αγίας Πελαγίας. Οι κάτοικοι της Παχιάς Άμμου είναι ανάστατοι και ζητούν να μάθουν ποιοι και για ποιο λόγο έκαναν αυτά τα αίσχη. Αυτά τα ανθρωπόμορφα τέρατα, πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παχιάς Άμμου κ. Γιώργος Ραπάνης.

Οι τελευταίες περιπτώσεις κλοπής εικόνων μεγάλης αξίας από ιερούς ναούς και ξωκκλήσια καθώς και η βεβήλωση κάποιων από αυτά τα ξωκκλήσια, έχουν θορυβήσει την τοπική εκκλησία, η οποία από τη μια αναζητά τρόπους να προστατέψει τα θρησκευτικά της κειμήλια, και από την άλλη προσπαθεί να δώσει κάποιες απαντήσεις στους πιστούς, που ρωτούν με αγωνία να μάθουν τα αίτια αυτών απάνθρωπων συμπεριφορών, για τις οποίες δεν μπορούν να δώσουν και οι ίδιοι κάποια λογική ερμηνεία.

Κάποια στοιχεία και κάποια σύμβολα ωστόσο που βρέθηκαν στην Αγία Πελαγία από τους άνδρες της Ασφάλειας Ιεράπετρας, οδηγούν τις έρευνες σε κάποιες κατευθύνσεις, όπου για να στραφούν οι αστυνομικοί και για να αποδώσει η έρευνα τους, θα χρειαστεί η συνδρομή των κατοίκων και των επισκεπτών της Παχιάς Άμμου, οι οποίοι είδαν ενδεχομένως το περασμένο Σαββατοκύριακο τους δράστες να κινούνται ύποπτα στην περιοχή των Γουρνιών.

Το προηγούμενο κρούσμα ήταν στις 7 Ιουνίου στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής «Σπηλιώτισσα», στο Παλαιόκαστρο του Δημου Μαλεβιζίου, όπου οι δράστες γέμισαν τους τοίχους με συνθήματα κατά της χριστιανικής θρησκείας, γραμμένα με κάρβουνο, ενώ είχαν λερώσει με τα περιττώματά τους την Αγία Τράπεζα και 13 θρησκευτικές εικόνες! Πριν από αυτό, στις 16 Δεκεμβρίου 2015, οι δράστες παραβίασαν το παγκάρι της μικρής εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης στα Σπήλια, άρπαξαν χρήματα και κατέστρεψαν το τέμπλο, τις εικόνες και τα κεριά, ενώ αφόδευσαν στον εξωτερικό τοίχο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κρήτη: Silver Alert για την εξαφάνιση 17χρονης από το Ηράκλειο

Συναγερμός στο Ηράκλειο Κρήτης – Εξαφανίστηκε 16χρονη

Περιοδεία Κασσελάκη στην Κρήτη: Μήνυμα ανατροπής από τον τόπο καταγωγής του – Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση

Καταγγελία γιατρών ΕΣΥ: Έβαλαν ασθενή να πληρώσει απογευματινό χειρουργείο για έκτακτο περιστατικό!

Κασσελάκης για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας: «Λειτουργεί με το φιλότιμο του προσωπικού του»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr