Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φωτίου: Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης οικονομική ανάσα για 270.000 νοικοκυριά

Φωτίου: Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης οικονομική ανάσα για 270.000 νοικοκυριά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ομαλά άρχισε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την ένταξη στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, καθώς η  συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των εκπροσώπων των εργαζομένων στα ΚΕΠ την Τρίτη, είχε θετική έκβαση.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αναγνωρίζοντας τη σημασία του προγράμματος, δήλωσαν πως θα δεχτούν κανονικά τις αιτήσεις σήμερα, με την προοπτική ότι οι δύο πλευρές θα τα ξαναπούν στις 3 Φεβρουαρίου, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση και να επανεκτιμηθεί ο καταμερισμός της εργασίας σε σχέση με τις αιτήσεις.

Βοήθεια στα ΚΕΠ από το υπουργείο

Οι αιτήσεις μπορούν βέβαια να υποβληθούν και ηλεκτρονικά στο keaprogram.gr, όπου η φόρμα είναι σε μεγάλο βαθμό προσυμπληρωμένη, καθώς έχουν διασυνδεθεί όλες οι βάσεις δεδομένων του κράτους, από το Taxis ώς την «Εργάνη» και τον «Ήλιο».

Παράλληλα υπάρχουν αναλυτικά πληροφορίες και απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα των πολιτών. Όπως όμως τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, τα ΚΕΠ δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από το πρόγραμμα. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που δεν κάνει ηλεκτρονικά τις αιτήσεις του.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τα ΚΕΠ να μένουν έξω από αυτό το μεγάλο εγχείρημα», είπε χαρακτηριστικά η Ολ. Γεροβασίλη που ανέφερε ακόμη ότι αντιλαμβάνεται τον φόρτο εργασίας που έχουν αναλάβει οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ και πρόσθεσε πως το υπουργείο θα διαδραματίσει υποβοηθητικό ρόλο.

“Ο δημόσιος τομέας δούλεψε με αυτοθυσία για να εξασφαλιστούν σήμερα τα 760 εκατομμύρια ευρώ, για τη στήριξη των αδύναμων, οικονομικά, συμπολιτών μας», συμπλήρωσε η υπουργός.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της ΠΟΣΕΚΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ), είπε πως «χωρίς τη βοήθεια των ΚΕΠ δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση και είμαι ευγνώμων που με έχετε βοηθήσει μέχρι στιγμής, αλλά δεν θέλω να μείνετε έξω από αυτή την ιστορική στιγμή».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο εξέδωσε χθες εγκύκλιο με συγκεκριμένες οδηγίες προς τα ΚΕΠ, για την εξυπηρέτηση όσων καταθέσουν αίτηση για το ΚΕΑ.

Τριπλός στόχος

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής, κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Ο στόχος του είναι τριπλός. Να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά, να διασυνδέσει τους ανθρώπους τους με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και να τους συνδέσει και με την αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, το 10% των άνεργων δικαιούχων θα εντάσσεται σε προγράμματα απασχόληση.

Παροχές και υποχρεώσεις

Παράλληλα οι δικαιούχοι θα έχουν παροχές όπως: δωρεάν κάλυψη σε όλα τα νοσοκομεία, πρόσβαση στις κρατικές δομές κατά της φτώχειας (κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία κ.τ.λ.), πρόσβαση στο ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους), κοινωνικό τιμολόγιο για ηλεκτρική ενέργεια, κοινωνικό τιμολόγιο για ύδρευση, πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς.

Τα έγγραφα που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης είναι ο αριθμός ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα. Σε περίπτωση που οι αιτούντες επιλέξουν να υποβάλουν την αίτηση μέσω δήμων ή ΚΕΠ, πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν υπογεγραμμένο (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) το έντυπο συναίνεσης με το οποίο δηλώνουν ότι συναινούν στις διασταυρώσεις των στοιχείων όλων των ενήλικων μελών του νοικοκυριού. Το έντυπο συναίνεσης είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του προγράμματος.

Φωτίου: Του χρόνου τέτοια μέρα να χρειάζεται λιγότερος κόσμος το ΚΕΑ

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης έχει στόχο να στηρίξει τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες, δεν έχει όμως στόχο και να ριζώσει επ’ άπειρον. Αντίθετα, όπως μας είπε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου που επεξεργάστηκε το πρόγραμμα, στόχος της κυβέρνησης είναι να μη χρειάζονται κάποια στιγμή οι πολίτες την υποστήριξη του ΚΕΑ. “Σχεδιάσαμε με πολλή προσοχή και φροντίδα το πρόγραμμα. Ελπίζουμε να δώσει βοήθεια σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας γίνεται. Όμως αυτό που θέλουμε είναι του χρόνου τέτοια εποχή να χρειάζεται πολύ λιγότερος κόσμος το ΚΕΑ και να έχει βρει δουλειά” δήλωσε στην “Αυγή” η Θ. Φωτίου.

Σε σχέση με τα ξεχωριστά στοιχεία που έχει το πρόγραμμα, η Θ. Φωτίου στάθηκε στο ότι ζητείται από τους πολίτες η οικονομική κατάσταση των τελευταίων 6 μηνών “κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη”, η ιντερνετική πλατφόρμα για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι απλή για τον καθένα, με άμεσα αποτελέσματα αν δικαιούται ή όχι κάποιος την ενίσχυση και υπάρχει ακόμη η πρόβλεψη να συνδέονται οι δικαιούχοι με υπηρεσίες. “Δεν ξέρω αν όλα αυτά δείχνουν ένα αριστερό αποτύπωμα, ξέρω όμως ότι χάρη στον προσεκτικό μας σχεδιασμό αποτρέψαμε να περικοπούν κατά 0,5% του ΑΕΠ πόροι από τα κοινωνικά επιδόματα ώστε να χρηματοδοτηθεί το φετινό ΚΕΑ” επισήμανε η Θ. Φωτίου.

Πηγή: avgi.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατώτατος μισθός: Στα 950 ευρώ αλλά σε… τέσσερα χρόνια

Ανασχηματισμός ομολογία αποτυχίας σε Δημόσια Ασφάλεια, Υγεία και Εργασία – Όλες οι αλλαγές

Μισθοί στον ιδιωτικό τομέα: «Ξεπαγώνουν» οι τριετίες, χωρίς αναδρομικότητα

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης τώρα λέει ψέματα και για την «ατζέντα Ισλαμαμπάντ» και τους 500.000 Πακιστανούς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr