Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς θα γίνει η ρύθμιση χρεών σε Ταμεία, τράπεζες και δημόσιο – Προϋποθέσεις και κριτήρια

Πώς θα γίνει η ρύθμιση χρεών σε Ταμεία, τράπεζες και δημόσιο – Προϋποθέσεις και κριτήρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον αναλυτικό οδηγό για το πώς θα γίνει η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών προς ταμεία, δημόσιο, τράπεζες, τις προϋποθέσεις υπαγωγής αλλά και ποιοι εξαιρούνται από αυτήν εξηγεί η εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών (ΚΕΑΟ) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

H ρύθμιση αφορά χρέη για πάνω από 20.000 ευρώ και πλατφόρμα ανοίγει στις 3 Αυγούστου.

Προϋποθέσεις και κριτήρια

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορού να αιτηθούν την υπαγωγή τους φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπά που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν φορολογική κατοικία στη Ελλάδα, εφόσον κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές προς το σύνολο των πιστωτών ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ

Υπάρχει προς χρηματοδοτικό φορέα οφειλή σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή ρυθμισμένη οφειλή μετά την 01/07/2016 ή υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή προς Φ. Κ. Α. ή Ν. Π.Δ.Δ. περιλαμβανομένων των Ο.Τ.Α ή υπάρχει βεβαίωση μη πληρωμής επιταγών εκδόσεως του οφειλέτη λόγω μη επαρκούς υπολοίπου ή υπάρχει έκδοση διαταγής πληρωμής ή δικαστικής αποφάσεως λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων σε βάρος του οφειλέτη.

Πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας σύμφωνα με το άρθρο 3 του σχετικού νόμου κατά τα οποία, σε μια τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν την υποβολή της αιτήσεως έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων ή θετική καθαρή θέση (equity).

Ποιοι δεν μπορούν να ενταχθούν

Στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών δεν μπορούν να υπαχθούν πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τέτοιων ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών, καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τέτοιων παρόχων που λειτουργούν στην Ελλάδα, οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων και οι διαχειριστές αυτών, ασφαλιστικές εταιρείες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα εφόσον :

Έχουν υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4307/2014 ή του Ν.3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας), εκτός εάν υπάρχει έγκυρη παραίτηση τους από τις εν λόγω διαδικασίες μέχρι την υποβολή της αίτησηςΈχει εκδοθεί οριστική απόφαση υπαγωγής του οφειλέτη σε μία από τις ανωτέρω διαδικασίες ή έχει συζητηθεί η αίτηση του και εκκρεμεί η έκδοση της δικαστικής απόφασης

Έχει διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα ή, για τα νομικά πρόσωπα, βρίσκεται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης, εκτός εάν υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών φυσικού προσώπου ή αποφασιστεί η αναβίωση του νομικού προσώπου πριν από την υποβολή της αίτησης

Έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση το ίδιο το φυσικό πρόσωπο ή οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι ή οι διαχειριστές ή οι εταίροι ή και κάθε πρόσωπο εντεταλμένο είτε από ιδιωτική βούληση, είτε με δικαστική απόφαση είτε από το νόμο για φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, χρεοκοπία, απάτη κλπ.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται από τον οφειλέτη ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τηρείται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) (www.keyd.gov.gr).

Η συγκεκριμένη αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα στοιχεία και να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πλήρη στοιχεία οφειλέτη και συνοφειλετών, κατάλογο όλων των πιστωτών και των οφειλόμενων προς αυτών ποσών, πρόταση ρύθμισης, έκθεση βιωσιμότητας, κατάλογο περιουσιακών στοιχείων, φορολογικά έγγραφα, χρηματοοικονομικές καταστάσεις κ.λ.π.), προκειμένου να θεωρηθεί πλήρης και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Μετά την υποβολή της αίτησης ορίζεται συντονιστής, από το μητρώο Συντονιστών που τηρείται στην Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., ο οποίος προβαίνει σε έλεγχο της πληρότητας του φακέλου και, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, κοινοποιεί εντός δύο ημερών απόσπασμα της αιτήσεως και πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία σε όλους τους αναφερόμενους στην αίτηση πιστωτές.

Μέσα σε δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης της εν λόγω πρόσκλησης, οι πιστωτές ορίζουν εκπρόσωπο για συμμετοχή στη διαπραγμάτευση υποβάλλοντας ταυτόχρονα δήλωση εμπιστευτικότητας και βεβαίωση του συνόλου της οφειλής και απαντούν στο συντονιστή για την πρόθεση συμμετοχής τους στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Εφόσον οι συμμετέχοντες πιστωτές είναι δικαιούχοι τουλάχιστον του 50% του συνόλου των απαιτήσεων υπάρχει απαρτία, ξεκινάει η διαδικασία διαπραγμάτευσης και κοινοποιείται το πλήρες περιεχόμενο της αιτήσεως στους εκπροσώπους των πιστωτών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος για διορισμό εμπειρογνώμονα (στις περιπτώσεις που αυτός δεν είναι υποχρεωτικός από το νόμο), υποβολής αντιπροτάσεων και τροποποιήσεων επί των αντιπροτάσεων άλλων πιστωτών και επιλογής (μέσω ψηφοφορίας) της προτιμότερης εξ αυτών.

Στην περίπτωση έγκρισης πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών υπογράφεται, με επιμέλεια του συντονιστή, σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών μεταξύ του οφειλέτη και των συναινούντων πιστωτών. Αντίγραφο της υπογεγραμμένης πλέον σύμβασης, αποστέλλεται από τον συντονιστή προς όλους τους προαναφερόμενους.

Σε περίπτωση μη έγκρισης

Στην αντίθετη περίπτωση κι όταν μετά το πέρας των ψηφοφοριών δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, ο συντονιστής συντάσσει πρακτικό αποτυχίας της διαδικασίας.

Ο συντονιστής δύναται να συντάσσει πρακτικό αποτυχίας της διαδικασίας και νωρίτερα κατά την διαδικασία διαπραγμάτευσης:

1. Εάν ο οφειλέτης δεν προσκομίσει εντός της πενθήμερης προθεσμίας τα συνοδευτικά έγγραφα που ελλείπουν από την αίτηση

2. Εφόσον δεν προκύψει απαρτία συμμετεχόντων πιστωτών

3. Σε περίπτωση που η συνολική οφειλή προς τους πιστωτές υπολείπεται των 20.000€

4. Εάν ο οφειλέτης αρνηθεί την προσκόμιση στοιχείων που ζήτησε πιστωτής παρά το γεγονός ότι συναίνεσαν σε αυτή το 60% των συμμετεχόντων πιστωτών.

Οι συμμετέχοντες πιστωτές που καταψήφισαν την εγκρινόμενη πρόταση αναδιάρθρωσης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν εγγράφως στο συντονιστή ενστάσεις κατά της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο όπου τυχόν θα υποβληθεί αίτηση για επικύρωση της συμφωνίας.

Μέσα στα πλαίσια επικοινωνίας για τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, δεν απαιτείται συνάντηση με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, εκτός και αν υποβληθεί σχετικό αίτημα των δικαιούχων του 1/3 του συνόλου των απαιτήσεων. Μετά το πέρας της διαδικασίας ο συντονιστής καταρτίζει πρακτικό περαίωσής της, το οποίο υπογράφεται από αυτόν και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη και τους συμμετέχοντες πιστωτές.

Προθεσμία υποβολής αίτησης- οφειλές που εντάσσονται

Δυνατότητα υποβολής αιτήσεως για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών δίνεται από 03/08/2017 (3 μήνες μετά την δημοσίευση του σχετικού νόμου) έως και τις 31/12/2018.

Αποκλείεται η υποβολή δεύτερης αίτησης από τον ίδιο τον οφειλέτη, όσο εκκρεμεί η πρώτη ή μετά τη σύνταξη από τον συντονιστή πρακτικού περαίωσης ή πρακτικού αποτυχίας της διαδικασίας.

Στην συμφωνία αναδιάρθρωσης εντάσσονται οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α. που έχουν γεννηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και έχουν βεβαιωθεί σύμφωνα με τον Κ.Ε.Δ.Ε. (Ν.Δ. 356/1974. Α’ 90) μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως, συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Δεν εντάσσονται οφειλές που έχουν γεννηθεί μετά την 31/12/2016 ή οφειλές φυσικών προσώπων χωρίς εμπορική ιδιότητα που εμπίπτουν ρητά στο πεδίο εφαρμογής του ν.3869/2010 (Α’ 130) για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Οι τράπεζες της Τουρκίας ακυρώνουν ρωσικούς λογαριασμούς υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων

Πετράλωνα: Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην είσοδο τράπεζας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr