Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι συνέβη στον Έβρο – Τι λένε οι Τούρκοι – Υποψίες και ίσως θεωρίες συνωμοσίας

Τι συνέβη στον Έβρο – Τι λένε οι Τούρκοι – Υποψίες και ίσως θεωρίες συνωμοσίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα τουρκικά δημοσιεύματα η σύλληψη από Τούρκους στρατιώτες ενός Έλληνα υπολοχαγού και ενός λοχία, που περιπολούσαν στις Καστανιές του Έβρου, παρουσιάζεται όπως και στα ελληνικά δημοσιεύματα ότι οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή το βράδυ της Πέμπτης (1ης Μαρτίου), με αποτέλεσμα οι δύο Έλληνες να βρεθούν σε τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι συνδέουν τη σύλληψη της περιπόλου με το γεγονός ότι η Ελλάδα αρνείται να παραδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Άγκυρα.

Το τελευταίο έρχεται να επιβεβαιώσει την φημολογία ότι η Τουρκία ίσως να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη υπόθεση για να πιέσει καταστάσεις.

Το CNN Turk αναφέρεται στη σύλληψη, κάνοντας λόγο για «βαριά χιονόπτωση» που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν οι δύο Έλληνες τον δρόμο και να μπουν στην Τουρκία.

«Η νομαρχία Αδριανούπολης ενημέρωσε τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης, επισημαίνοντας πως Τούρκοι στρατιώτες συνεχίζουν την ανάκριση.

«Συνελήφθησαν δύο Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο», αναφέρει η ιστοσελίδα της Hurriyet που παραθέτει την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας σχετικά με την υπόθεση, τονίζοντας πως οι στρατιωτικοί χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Militaire: Είχαν στήσει ενέδρα οι Τούρκοι

Για εντύπωση που υπάρχει ότι οι Τούρκοι σκόπιμα προχώρησαν στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μεταδίδει το Militaire.

«Δηλαδή είχαν στείλει στη περιοχή περίπολο με στόχο τη σύλληψη Ελλήνων.

»Περιστατικά κατά τα οποία Έλληνες ή Τούρκοι στρατιωτικοί παραβιάζουν κατά λάθος τη συνοριακή γραμμή στο συγκεκριμένο σημείο είναι συχνά.

»Πόσο μάλλον αυτές τις ημέρες που η κακοκαιρία και η χιονόπτωση είναι συνεχής.

»Συνήθως αυτές οι περιπτώσεις επιλύονται σε λίγες ώρες σε χαμηλό επίπεδο», γράφει το Militaire.

Ενημερώθηκε το ΝΑΤΟ

Σε άλλη του ανάρτηση το Militaire αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ ενημερώθηκε για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Την ώρα που ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, είχαν συνεργασία με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτμέλερ, έφθασε από το ΓΕΣ η πληροφορία για το επεισόδιο.

Το κακό είναι ότι η πρώτη εικόνα που μεταδόθηκε είναι «πως όλα είναι εξαιρετικά και υπό έλεγχο».

Παρόλα αυτά το θέμα τέθηκε στην Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα, που όπως όλοι οι ΝΑΤΟϊκοί αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη κατηγορηματική θέση στα ελληνοτουρκικά.

Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι το επεισόδιο έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια μιας ελληνο-νατοϊκής συνάντησης σε τόσο υψηλό επίπεδο, καλό ήταν, γράφει ο Π. Καρβουνόπουλος.

Τζανακόπουλος: Σενάρια συνωμοσιολογίας

Στην ενημέρωση που παρείχε στους πολιτικούς συντάκτες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

»Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ.

»Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Έλλήνων στη χώρα μας».

Παράλληλα, ερωτηθείς για τα διακινούμενα σενάρια ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες που κρατούνται σε καθεστώς διοικητικής κράτησης στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε με σκωπτικό τρόπο «σενάρια συνομωσιολογίας» τα σχετικά δημοσιεύματα.

Θα δικαστούν για παράνομη είσοδο

Για παράνομη είσοδο θα δικαστούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη από Τούρκους στον Εβρο ενώ πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ.

»Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δύο Ελληνες ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αδριανούπολη με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το ΓΕΣ σημείωνε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους τουρκικές για τις διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

»Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές Αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Ανέλαβε η Διπλωματία

Οι δύο Έλληνες ανθυπολοχαγός και λοχίας, κρατούνται στην Αδριανούπολη με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων, ενώ έχουν ανοίξει διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Οι επαφές συνεχίζονται αν και οι περισσότεροι δίαυλοι σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν διακοπεί και οι επαφές γίνονται πλέον κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr