Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καιρός: Δείτε σε βίντεο πώς θα κινηθεί ο κυκλώνας – Σε ποιες φάσεις και που θα «χτυπήσει»

Καιρός: Δείτε σε βίντεο πώς θα κινηθεί ο κυκλώνας – Σε ποιες φάσεις και που θα «χτυπήσει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καιρός: Η νότια Πελοπόννησος, η Κρήτη και οι δυτικές Κυκλάδες θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας από το βράδυ της Πέμπτης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα περιλαμβάνουν ισχυρούς ανέμους, εντάσεως 9 έως 10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες.

Το Σάββατο η καταιγίδα αναμένεται να επηρεάσει και την Αττική, και ειδικότερα τις νότιες και ανατολικές περιοχές.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, επισημάνθηκε η πλήρης ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Προηγήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Χαμηλή η προγνωσιμότητα του φαινομένου

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, ο κ. Κολυδάς επεσήμανε ότι το βαρομετρικό χαμηλό έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου, παραμένοντας βέβαια, μακριά από τις ακτές της δυτικής Ελλάδας.

Ο επικεφαλής της ΕΜΥ έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα φαινόμενα έχουν χαμηλή προγνωσιμότητα, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσει κανείς την πορεία, την κίνηση, αλλά και την ένταση τους.

Πού θα χτυπήσει

Σύμφωνα λοιπόν, με τις τελικές προβλέψεις και την αναλυτική ενημέρωση της Υπηρεσίας, το χαμηλό βαρομετρικό θα επηρεάσει τη χώρα σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη φάση, θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Κρήτη και τη νότια Πελοπόννησο.

Σταδιακά και κατά την διάρκεια της Παρασκευής, και κυρίως από το μεσημέρι και μετέπειτα, καθώς στροβιλίζεται ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός, προτού κινηθεί βορειότερα, επηρεάζοντας την Αττική.

«Δεν θα έλεγα ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλης έντασης οι βροχοπτώσεις, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας, ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο σπάσιμο» έσπευσε να προσθέσει.

Και συμπλήρωσε: «Μέσα στο Σάββατο όμως, σιγά – σιγά και καθώς αυτό το χαμηλό θα αρχίσει να κινείται προς τη χώρα μας, θα προκαλέσει και πάλι έντονες βροχοπτώσεις, με τα φαινόμενα να επηρεάζουν κυρίως την περιοχή της Πελοποννήσου, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη, ενώ κατά την διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ, θα έχουμε μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων».

Άνεμοι έως 10 μποφόρ

Όσον αφορά του θυελλώδεις ανέμους, ο κ. Κολυδάς διευκρίνισε ότι, ενώ θα εξασθενήσουν την Παρασκευή στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο, θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι, με εντάσεις που θα αγγίζουν τα 9 – 10 μποφόρ, στη θάλασσα των Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο.

Το Σάββατο, μετά την έλευση αυτού του χαμηλού βαρομετρικού, θα μετατραπούν σε νοτιάδες και πρόσκαιρα θα έχουν την ίδια ένταση, δηλαδή 9 – 10 μποφόρ, σε μια μικρή και περιορισμένη έκταση μεταξύ της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Σε βίντεο:

Η πρόβλεψη μιας τροπικής καταιγίδας ή ενός κυκλώνα στη Μεσόγειο. Αυτός ο κυκλώνας θα επηρεάσει την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία. Στο βίντεο είναι η πρόγνωση ανέμου, η συσσώρευση της βροχής, των κυμάτων της θάλασσας και της θερμοκρασίας της θάλασσας:

Τι λέει το severe-weather.eu

Στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου του μεσογειακού κυκλώνα συνεχίζουν να συλλέγουν οι επιστήμονες, με τις έως τώρα εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανό σχηματισμό του αργά το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο severe-weather.eu, εκτιμάται πως ο κυκλώνας ενδέχεται να ακολουθήσει μια πιο νότια διαδρομή από αυτήν που υπολογιζόταν αρχικά, προσεγγίζοντας την Κρήτη και πιθανώς τη νότια Πελοπόννησο το Σάββατο, για να φτάσει στη νοτιοδυτική Τουρκία την Κυριακή αφού διασχίσει το νότιο Αιγαίο.

Πάντως, όπως υπογραμμίζει ο ιστότοπος, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πιθανή διαδρομή του μεσογειακού κυκλώνα.

Υπηρεσία meteo

Το πρωί η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ανέφερε, βάσει στοιχείων που είχε συγκεντρώσει μέχρι τότε, ότι θεωρείται πολύ μεγάλη η πιθανότητα σχηματισμού Μεσογειακού Κυκλώνα -στον οποίο έχει δοθεί το όνομα «Ξενοφών»- αργά το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο.

Η κίνηση του κυκλώνα, σύμφωνα με το meteo, αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», πάντως, θα εκδοθούν νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία από τη μετεωρολογική υπηρεσία του ΕΑΑ.

Σπάνιο φαινόμενο οι μεσογειακοί κυκλώνες

Οι μεσογειακοί κυκλώνες, διεθνώς γνωστοί ως Medicanes (από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes) είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία έως δύο φορές τον χρόνο.

Έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γης του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, επειδή η Μεσόγειος δεν έχει μεγάλη έκταση ούτε πολύ ζεστά νερά, ο μεσογειακός κυκλώνας δεν αποκτά την ένταση ενός τροπικού κυκλώνα. Είναι έτσι αμφίβολο αν όντως το εν λόγω φαινόμενο στη Μεσόγειο πρέπει να θεωρηθεί κανονικός κυκλώνας.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή τον χειμώνα πάνω από σχετικά θερμά ύδατα, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο αέρα από πάνω τους, ενώ οι τροπικοί κυκλώνες είναι πιο συνηθισμένοι κατά τους μήνες του καλοκαιριού.

Ενώ στον Ατλαντικό ή στον Ειρηνικό Ωκεανό οι κυκλώνες προϋποθέτουν θερμοκρασίες θάλασσας περίπου 27 βαθμών Κελσίου, στη Μεσόγειο μπορούν να σχηματισθούν κυκλώνες ακόμη και με νερά με θερμοκρασία μόνο 14 βαθμών Κελσίου.

Οι Medicanes έχουν ψυχρό πυρήνα και κινούνται πάντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ξεκινούν σαν απλές καταιγίδες για να εξελιχθούν σε κάτι πολύ περισσότερο, μετατρέποντας θερμοδυναμικά τη θερμότητα και την υγρασία της Μεσογείου σε ενέργεια.

Αναπτύσσεται έτσι ένα ισχυρό υποτροπικό σύστημα χαμηλών πιέσεων, με πυκνά νέφη να στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι» καθαρό από νέφη, κάτι που θυμίζει πολύ έναν τροπικό κυκλώνα.

Οι περιοχές στις οποίες δημιουργούνται συνήθως μεσογειακοί κυκλώνες είναι αφενός η δυτική Μεσόγειος, μεταξύ της Ισπανίας, της Σαρδηνίας και της Κορσικής και, αφετέρου, η ανατολική Μεσόγειος στο Ιόνιο, ιδίως στο νότιο.

Θεωρείται πιθανό πως η μορφολογία των ακτογραμμών ανάμεσα στη «μπότα» της νότιας Ιταλίας και στη δυτική Ελλάδα ευνοεί την ανάπτυξη ανέμων που στροβιλίζονται αντίστροφα από τη φορά του ρολογιού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα χαμηλό βαρομετρικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καιρός Έκτακτο: Από το βράδυ της Παρασκευής έως το Σάββατο χαμός!

Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών με χαλάζι και ανεμοστρόβιλους

Κλιματική κρίση: SOS για ξηρασία και λειψυδρία στην Ελλάδα – Νωρίτερα θα ξεκινά η αντιπυρική περίοδος

RND: Καίγονται ξανά τα δάση στην Ελλάδα

Έως και 31°C ο καιρός τις επόμενες ημέρες – Εκρηκτικό κοκτέιλ για τον οργανισμό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr