Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες περιοχές στην Πελοπόννησο «σάρωσε» ο κυκλώνας – Πρόβλεψη καιρού για την Κυριακή

Ποιες περιοχές στην Πελοπόννησο «σάρωσε» ο κυκλώνας – Πρόβλεψη καιρού για την Κυριακή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την Πελοπόννησο έπληξε κατά κύριο λόγο ο μεσογειακός κυκλώνας, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στους νομούς Αργολίδας και Κορίνθου αλλά και στην Μάνη.

Με δήλωση του στον ΣΚΑΪ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ζήτησε να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου από το φαινόμενο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ζήτησε επίσης να αρχίσει άμεσα η καταμέτρηση των ζημιών και να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε πως η κακοκαιρία επέφερε μεγάλο κόστος στην αγροτική οικονομία, προσθέτοντας πως έπεσαν 180 χιλιοστά νερού σε διάστημα 150 λεπτών.

Δεκαπέντε χωριά στην Αργολίδα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες.

25 σπίτια πλημμύρισαν στο Άργος

Σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, τα εντονότερα προβλήματα, λόγω πλημμυρών, καταγράφονται στην περιοχή του Άργους και της Νέας Κίου», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμα επικινδυνότητα, διότι βρέχει στα βουνά».

Όπως πρόσθεσε, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Πυροσβεστική, τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει στο Άργος, φθάνουν περίπου τα 25», διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «αύριο το πρωί πιθανόν ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος».

Οι πλημμύρες, όπως ανέφερε, «προκλήθηκαν από τις μεγάλες ποσότητες του νερού που κατέβασαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ποτάμια Ξεριάς και Πάνιτσα», προσθέτοντας ότι «τα είχαμε καθαρίσει πριν από λίγες ημέρες».

Τελικά, συνέχισε, «το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην εκβολή του ποταμού Ξεριά το αντιμετωπίσαμε με την διοχέτευση του νερού σε γειτονικά χωράφια, ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αργολίδας, αλλά υπάρχει συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και συνεργεία εργάζονται και αποκαθιστούν την ηλεκτροδότηση».

Όσον αφορά στην πληροφορία για αγνοούμενο στην περιοχή της Νέας Κίου, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα, διότι βρέθηκε άμεσα, καθώς είχε πάει να δει σε ποια κατάσταση ήταν το χωράφι του».

Τεράστιες καταστροφές στην Αργολίδα

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην Αργολίδα καθώς πλημμύρες «σαρώνουν» την περιοχή.

Από την έντονη βροχόπτωση, έχουν ξεχειλίσει τρία ποτάμια, ο οικισμός Νέα Κίος εκκενώνεται ενώ βρέθηκε, ευτυχώς, λίγο μετά τις 20.00 ο άνδρας που αγνοούνταν και τον αναζητούσε η πυροσβεστική.

Η πυροσβεστική επιχείρησε επίσης στον δρόμο από Μύλους προς Κιβέρι σε οικία όπου κινδύνευσαν άτομα καθώς το ποτάμι που περνάει στην περιοχή «έσπασε» και τα νερά έχουν κατακλύσει τον δρόμο εγκλωβίζοντας αυτοκίνητα στα οποία βρίσκονται άνθρωποι

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για την Κυριακή (30/9)

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες της Κυριακής την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Ειδικότερα, το δελτίο της ΕΜΥ για την Κυριακή αναφέρει βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική).

Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Συμβουλές αυτοπροστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

Να ασφαλίζετε αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγετε να διασχίζετε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και γενικά τις εργασίες υπαίθρου, καθώς και τις άσκοπες μετακινήσεις.

Να προφυλάσσεστε αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης ή καταιγίδας.

«Καταφεύγουμε σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και δεν εγκαταλείπουμε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι πέρασε το φαινόμενο. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα» προειδοποιεί η Γ.Γ.

Να αποφεύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.astynomia.gr).

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, υπενθυμίζονται οι αριθμοί κλήσης:

Ελληνική Αστυνομία: 100

Πυροσβεστική: 199

ΕΚΑΒ: 166

Λιμενικό: 108

Ευρωπαϊκός Αριθμός: 112

Δείτε την κίνηση του κυκλώνα ζωντανά στον μετεωρολογικό χάρτη:

Σε λεπτομέρεια η Αττική:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μεταφορά αφρικανικής σκόνης: Συστάσεις της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

Καιρός: Έρχεται… καλοκαίρι – Η πιο ζεστή μέρα με 27°C

Λασποβροχές και αφρικανική σκόνη: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, έως 24°C ο υδράργυρος

ΟΗΕ: Μεγάλη πιθανότητα το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση την Κυριακή 17/3 το απόγευμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr