Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΠΟΜΙΔΑ: Δεν ζητάμε κατάργηση της φορολογίας ακινήτων αλλά εκλογίκευσή της

ΠΟΜΙΔΑ: Δεν ζητάμε κατάργηση της φορολογίας ακινήτων αλλά εκλογίκευσή της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ολέθριες επιπτώσεις του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ για την κτηματαγορά, την οικοδομή, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και συνολικά την οικονομία ήταν το βασικό αντικείμενο του 36ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς τόνισε ότι εξαιτίας της φορολογικής επιβάρυνσης σήμερα η ακίνητη ιδιοκτησία έχει μετατραπεί από δικαίωμα σε βάρος, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών να αποτελεί την πιο ευάλωτη ομάδα της κοινωνίας.

Χαρακτήρισε ολέθριο λάθος την επιβολή συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ και επανέλαβε ότι η ΠΟΜΙΔΑ δεν ζητά κατάργηση της φορολογίας αλλά εκλογίκευσή της και ελάφρυνση όλων των φορολογουμένων.

«Δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ αλλά βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της πολιτικής γραμματείας κ. Νίκος Σκορίνης επισημαίνοντας θετικές εξελίξεις σε ορισμένους δείκτες της οικονομίας όπως οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, η ανεργία και οι καταθέσεις.

«Δεν είμαστε, πρόσθεσε, εχθροί της ιδιοκτησίας» ενώ σημείωσε την μείωση του ΕΝΦΙΑ που εφαρμόστηκε το 2018 για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

«Η φορολογία πρέπει να είναι δίκαιη και λογική, όχι όπως σήμερα που ο πολίτης εξαναγκάζεται σε εκποίηση η απειλή βίαιης απώλειας της περιουσίας του», επεσήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του κόμματος για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, αναστολή του φόρου υπεραξίας και θέσπιση εκπτώσεων φόρου για τις δαπάνες αναβάθμισης και συντήρησης των ακινήτων.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι μετά την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων που θεσπίστηκε επί υπουργίας του η αγορά λειτούργησε ικανοποιητικά, ενώ επανέλαβε πως η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει έναντι των ιδιοκτητών.

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ απελευθερώθηκαν οι μισθώσεις, διευκολύνθηκε η αποβολή τον δύστροπων ενοικιαστών και ξεκίνησε η κατάρτιση του Κτηματολογίου.

Την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών) για τις δυσμενείς επιπτώσεις του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ στην οικοδομή και την οικονομία συνολικά παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Βέττας, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις απώλειες στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που αυτός προκαλεί.

Την πορεία υλοποίησης του Κτηματολογίου και κατάρτισης των δασικών χαρτών παρουσίασε ο πρόεδρος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», καθηγητής κ. Βύρωνας Νάκος ο οποίος προανήγγειλε ότι ως το τέλος Απριλίου προγραμματίζεται η προ- ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων της Αττικής που είχαν συλλεγεί με τις δηλώσεις που υπεβλήθησαν το 2008.

Ο κ. Νάκος παρουσίασε επίσης την νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Κτηματολογίου και έκανε γνωστό ότι την περασμένη Τετάρτη υπεγράφη από την αρμόδια επίτροπο κα Κορίνα Κρέτσου χρηματοδότηση ύψους 83,5 εκατομμυρίων για το Κτηματολόγιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΕΝΦΙΑ 2024: Έφτασε ο νέος λογαριασμός στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι νέες ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων και ανάρτησης ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Μόνο με υπερπλήρη ασφάλιση κατοικίας η μείωση 10% – Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις

Αυτή είναι η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για να πέσουν τα ενοίκια των κατοικιών

Καραμέρος-Ζαμπάρας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονομεύει το Κτηματολόγιο και τις περιουσίες των πολιτών – Τα ψέματα Κυρανάκη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr