Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 62

Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 62
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Tριπλό «παράθυρο» για έξοδο στη σύνταξη πριν από τα 62 έχει ανοίξει για 20.000 ασφαλισμένους του πρ. ΟΑΣΕ.

Η ευκαιρία πρόωρης συνταξιοδότησης αφορά γυναίκες και άνδρες, ασφαλισμένους στα ταμεία των εμποροβιοτεχνών, των επαγγελματιών και των αυτοκινητιστών, κυρίως μητέρες ανηλίκων αλλά και άνδρες που συμπληρώνουν 35ετία ασφάλισης πριν από το 2012, οι οποίοι μπορούν να ανοίξουν νωρίτερα την πόρτα της εξόδου κερδίζοντας από 2 έως και 5 χρόνια.

Το «κλειδί» για όλους είναι να υπάρχει xpόvoς ασφάλισης στο ΙΚΑ, ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν με το νέο ευνοϊκό πλαίσιο της διαδοχικής κάνοντας χρήση των διατάξεων ΙΚΑ και παρακάμπτοντας το γενικό όριο ηλικίας των 62 ετών που απαιτεί και 40ετία ασφάλισης για πλήρη σύνταξη.

«Αφού δόθηκε αρχικά η δυνατότητα στις μητέρες του πρ. ΟΑΣΕ να αποχωρήσουν με τις διατάξεις ΙΚΑ εφόσον όμως επανασυνδεθούν πριν από τη συνταξιοδότηση με το πρώην ταμείο μισθωτών, πλέον δίνεται δυνατότητα πρόωρηs εξόδου και σε όσου έχουν συμπληρώσει όρια ΙΚΑ αλλά είναι σήμερα ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και ο πρώην Οργανισμός είναι ο τελευταίος φορέας ασφάλισής τους»» επισημαίνει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως ο ίδιας εξηγεί, οι ασφαλισμένοι που ευ-νοούνται από το νέο πλαίσιο και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: Ασφαλισμένοι σήμερα στον ΟΑΕΕ που έχουν τη δυνατότητα συμπλήρωσης με πραγματικά και πλασματικά έτη 35ετίας ασφάλισης έως 31/12/2012.

Το εν λόγω δικαίωμα αφορά άνδρες και γυναίκες ασφαλισμένους που μπορούν να συμπληρώσουν 35ετία αναδρομικά έως την 3 1/1 2/201 2 και εφόσον είναι σήμερα 60 ετών να αξιοποιήσουν το αντίστοιχο δικαίωμα του ΙΚΑ που προέβλεπε συνταξιοδότηση από τα 58

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη ερμηνευτική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ αποσαφηνίζεται ότι το όριο ηλικίας στο οποίο ο ΟΑΕΕ ω& τελευταίος φορέας δεν απορρίπτει την αίτηση συνταξιοδότη-σης αλλά τη διαβιβάζει σε άλλο πρώην Ταμείο, επειδή δεν πληρούνται σε αυτόν οιαπαραίτητες προϋποθέσεις, είναι το 60ό και όχι το 62α έτος.

Προϋπόθεση, φυσικά, για την έξοδο είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν και χρόνο ασφάλισης πρ. ΙΚΑ, ώστε να θεμελιώνουν με τις ειδικές διατάξεις τον πρώην ταμείου μισθωτών.

Για να γίνει χρήση του δικαιώματος πρόωρηs εξόδου από γυναίκες που δεν έχουν συμπληρώσει τα 60, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταστεί τελευταίος φορέας ασφάλισης και αρμόδιο& για την απονομή της σύνταξης το πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή αλλιώς ο κλάδος μισθωτών του ΕΦΚΑ στον οποίο ισχύουν συνταξιοδοτικά οι διατάξεις του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αφορά και άνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012 αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου 2015 και συνεπώς δεν Θεμελίωσαν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΣΕ.

Προσοχή, οι εν λόγω ασφαλισμένοι για να « κλειδώσουν» Θεμελίωση συνταξιοδότησηs νω-ρίτερα, Θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει συνολικά 10.500 ημέρες ασφάλισης -δηλαδή 35ετία- μέχρι 31/12/2012. Για να έχουν 35 χρόνια ή 10.500 ημέρες μέχρι το 2012 θα πρέπει να όταν ασφαλισμένοι αδιάκοπα από το 1977.

Αν δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, αλλά απέχουν λίγο από το προαπαιτούμενο, μπορούν ακόμη και σήμερα να εξαγοράσουν πλασματικούς Χρόνους (π.χ. σπουδών, στρα-τού κ.λπ.).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ασφαλισμένος που είναι σήμερα 60 ετών, ασφαλισμένος στον ΟΑΣΕ -ενώ είχε και χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ- συμπληρώνει με εξαγορά 4 πλασματικών ετών 35ετία το 2011.

Με το όριο του ΙΚΑ Θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 58 και καθώς συμπλήρωσε τα 58 το 2017 το νέο όριο ηλικίας για αυτόν θα ήταν το 59ο και 6 μήνες που έχει ήδη συμπληρώσει.

Έτσι, με υποβολή σήμερα της αίτησης τον στον ΕΦΚΑ/ΟΑΣΕ και μετά την απόρριψη και μεταβίβαση στο ΕΦΚΑ/ΙΚΑ, ο εν λόγω ασφαλισμένο θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.

Ασφαλισμένος που είναι σήμερα 60 ετών, ασφαλισμένος αρχικά στο ΙΚΑ και στη συνέχεια στον ΟΑΣΕ και σήμερα, συμπληρώνει με εξαγορά 5 πλασματικών ετών 35ετία το 2012.

Με το όριο του ΙΚΑ Θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 59 και καθώς συμπλήρωσε τα 59 το 2018 το νέο όριο ηλικίας για αυτόν Θα ήταν το 60ό και 6 μήνες.

Έτσι, με υποβολή σήμερα της αίτησής του στου ΕΦΚΑ/ΟΑΣΣ και μετά την απόρριψη και μεταβίβαση στο ΣΦΚΑ/ΙΚΑ, ο εν λόγω ασφαλισμένος Θα μπορεί θα συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 60 ετών και 6 μηνών.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων για την περίοδο 22 έως 26 Ιανουαρίου

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Θα καταβληθούν μια μέρα νωρίτερα

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές συντάξεων, επιδομάτων και εφάπαξ από 18 έως 22 Δεκεμβρίου

Οριστικό: 3% η αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024

Οι ληστείες και τα φιλοδωρήματα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr