Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι αλλάζει στις 120 δόσεις για χρέη στη Εφορία

Τι αλλάζει στις 120 δόσεις για χρέη στη Εφορία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Διευκολύνσεις» έρχονται για τις 120 δόσεις (για μικροοφειλέτες και επιχειρήσεις) στην Εφορία από το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία έως 3.000 ευρώ θα κερδίζουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, αλλά και μικρότερη μηνιαία δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελάχιστη μηναία δόση αναμένεται να μειωθεί στα 20 ευρώ, από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα.

Μόνο με το «κούρεμα» της ελάχιστης δόσης όσοι χρωστούν ποσά πάνω από 2.400 έως 3.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 μηνιαίες δόσεις ενώ όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους από 200 έως 2.400 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε 10 έως 120 δόσεις των 20 ευρώ η κάθε μία.

Για τους μικροοφειλέτες, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς σε κάθε περίπτωση η οφειλή θα διαιρείται με ελάχιστο ποσό δόσης 20 ευρώ αντί 30 ευρώ.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που χρωστάει στην Εφορία 2.000 ευρώ, θα μπορεί να εξοφλεί την οφειλή του σε 100 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ εκάστη (2.000/20=100), ενώ σήμερα επιτρέπεται αποπληρωμή σε 67 μηνιαίες δόσεις των 30 ευρώ η κάθε μια.

Επίσης το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

-Τη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης από 5% ετησίως που είναι σήμερα στο 3%. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

-Τη χορήγηση κινήτρων σε όσους ενταχθούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση, κάτι δεν συμβαίνει τώρα. Μια σκέψη είναι να σπάει το χρέος σε δύο κομμάτια, να παγώνει το ένα για όσο εξυπηρετείται το άλλο μέρος και στο τέλος είτε να διαγράφεται το υπόλοιπο της οφειλής για τους συνεπείς είτε να ξανασπάει σε περισσότερα κομμάτια.

-Την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων μόνο για μεγάλες οφειλές.

-Διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε επεκτείνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, εκκρεμεί η κύρωση της ΠΝΠ από τη Βουλή ενώ μέχρι σήμερα το μέτρο αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί. Ετσι, οι επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν τις τρέχουσες οφειλές τους (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ) σε 24 δόσεις και σε έως 36 δόσεις τις έκτακτες οφειλές.

Η κυβέρνηση, πάντως, προχωρά σε αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων την ώρα που οι θεσμοί έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους και στην έκθεσή της η Κομισιόν βλέπει ότι η ρύθμιση θα ανοίξει τρύπα στο φετινό προϋπολογισμό από 600 εκατ. ευρώ έως και 1,1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χρέη στο Δημόσιο: Μέχρι τη Δευτέρα η τελευταία ευκαιρία επανένταξης στις 120 δόσεις

Μετεκλογικό σοκ: Αυξάνεται η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση υποβολής μέχρι τις 31 Ιουλίου

ΑΑΔΕ: Πώς θα αναβιώσετε τις παλιές σας ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο σε 72 ή 120 δόσεις

Φοροδιαφυγή πάνω από 600.000 ευρώ από γνωστό bar εστιατόριο της Γλυφάδας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr