Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανατροπή με τις λίστες των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα

Ανατροπή με τις λίστες των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα, το «δώρο» δηλαδή που θα μοιραστεί πριν τα Χριστούγεννα και θα λάβουν 200.000 νοικοκυριά (μακροχρόνια ανέργων, πολύτεκνων οικογενειών και οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ).

Το ακριβές ύψος του μερίσματος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα είναι μεταξύ 500 έως 1.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως περίπου 200.000 νοικοκυριά θα λάβουν πριν τα Χριστούγεννα τα χρήματα.

Και… εδώ αρχίζει το πρόβλημα.

Οι πολύτεκνοι με 4 ή και περισσότερα παιδιά αριθμούν 160.000 οικογένειες και ο μόνος τρόπος να αποκλείσεις κάποιους είναι να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι μακροχρόνια άνεργοι με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού του δευτέρου τριμήνου του 2019, φτάνουν τους 570.000 από τους οποίους πάνω από 400.000 έχουν να εργαστούν από 24 μήνες έως και περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Όπως σημειώνει το news247, o χαρακτηρισμός του «πιο αδύναμου», που δεν διευκρινίστηκε από τον Πρωθυπουργό, προφανώς θα σχετίζεται είτε με το χρόνο της ανεργίας, είτε με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα νοικοκυριά που έχουν ένα (ή τουλάχιστον ένα) άτομο με αναπηρίες φτάνουν το 24,7%, σύμφωνα με ειδική έρευνα που είχε κάνει η ΕΛΣΤΑΤ το 2016.

Αυτά που έχουν άτομο με ποσοστό αναπηρίας 67% ή και παραπάνω φτάνουν το 5,2% των συνολικά 4,1 εκ. νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 200.000 νοικοκυριά τα οποία διαχέονται και στις δύο προηγούμενες κατηγορίες.

Εκτός από την «αριθμητική» των δικαιούχων, η οποία εκ πρώτης όψης είναι αρκετά δύσκολη, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ποσό που θα διανεμηθεί.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις που θέλουν να διανέμεται ένα ποσό της τάξης των 250 – 300 εκ ευρώ θα πρέπει να δοθεί ένα ποσό που «θα φανεί» στους οικογενειακούς προγραμματισμούς.

Σε αυτήν φάση, τα υπουργεία που καλούνται να λύσουν την δύσκολη εξίσωση είναι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Το ΥΠΟΙΚ πάντως περιμένει να έχει ενημέρωση από τις τράπεζες για τις εισπράξεις από φόρο το εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την Τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ για να οριστικοποιήσει το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί ως μέρισμα για φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 500 εκ. ευρώ με τα οποία θα πληρωθούν μέρος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της ΔΕΗ των ΕΛΤΑ, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, και θα διατηρηθεί και ένα ποσό ως μαξιλάρι για μελλοντικές αναθεωρήσεις.

Το υπουργείο εργασίας θα βάλει τους εισοδηματικούς και περιουσιακούς «κόφτες» ώστε να περικοπούν περίπου οι δύο στους τρεις δικαιούχους και τελικά να φτάσουν τα χρήματα για όλους.

Επίσης, θα πρέπει να ξαναστήσει με τα νέα κριτήρια την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις των δικαιούχων τις επόμενες μέρες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Κωστής Χατζηδάκης: Στο χειρουργείο ο υπουργός Οικονομικών – Η κατάσταση της υγείας του

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023

Παράταση ενός μήνα στην προθεσμία εγκατάστασης POS από τους επαγγελματίες

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση επιδόματος γέννησης: «Να σταματήσει η κοροϊδία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr