Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία «Ελπίς» με πολικό ψύχος και χιόνια

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία «Ελπίς» με πολικό ψύχος και χιόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καιρός, Χιόνια,

Από το απόγευμα της Παρασκευής έως και την ερχόμενη Πέμπτη η Ελλάδα μπαίνει στην κατάψυξη λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» που έρχεται με κύρια χαρακτηριστικά τις πολικές θερμοκρασίες αλλά και τον παγετό, κυρίως τις πρωινές ώρες.

Θα σημειωθούν πολικές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα με τον υδράργυρο να κατρακυλά ακόμη και στους -15 κα στους -18 βαθμούς Κελσίου.

Στα βόρεια ενδέχεται ο παγετός να είναι ολικός.

Οι χιονοπτώσεις αφορούν σε περιοχές που βρίσκονται στο Αιγαίο αλλά και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τη Θεσσαλία και πιο νότια.

Στην Αττική θα χιονίσει στα βόρεια προάστια το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, που το περιμένουμε Δευτέρα και Τρίτη, ενδέχεται να ντύσει στα λευκά και το κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική πρόγνωση, έντονες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αττική, στην Εύβοια, στο Αιγαίο, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Την Παρασκευή έρχεται η «Ελπίς»

Όσον αφορά στον καιρό της Παρασκευής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αρχικά αναμένονται τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τις απογευματινές ώρες στα βόρεια και τοπικές χιονοπτώσεις και σε πεδινά τμήματα της βόρειας χώρας.

Άνεμοι αρχικά νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ στα πελάγη και στροφή τους σε βορειοδυτικούς μετά τις μεσημβρινές ώρες έως 6 μποφόρ. Παγετός τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Αναλυτικά, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, αναμένονται βροχές κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά τις απογευματινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές και ασθενείς βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι.

Χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά στα ορεινά της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1100-1300 μέτρα και από τις απογευματινές ώρες με τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης και μέσα στη νύχτα και της Θεσσαλίας.

Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 9 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -11 έως 10, στην Ήπειρο από -6 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -6 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 12 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 1 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι αρχικά νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ στα πελάγη και στροφή τους σε βορειοδυτικούς μετά τις μεσημβρινές ώρες έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ και στα νοτιονατολικά έως 5 μποφόρ, ενώ στροφή των ανέμων αναμένεται μετά τις μεσημβρινές ώρες σε βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις που γρήγορα θα ενταθούν σε βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς.

Σε «κόκκινο συναγερμό» ο κρατικός μηχανισμός

Επί ποδός οι δήμοι των βορείων προαστίων της Αττικής για το πέρασμα της κακοκαιρίας.

Ή «Ελπίς» που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες σχεδόν ολόκληρη τη χώρα έχει θέσει σε «κόκκινο συναγερμό» τον κρατικό μηχανισμό αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εκχιονιστικά μηχανήματα, μηχανήματα έργου ιδιωτών αλλά και τόνοι αλάτι θα χρησιμοποιηθούν από την Περιφέρεια και τους δήμους προκειμένου να μην κλείσουν κεντρικοί οδικοί άξονες αλλά και ν μην προκληθούν προβλήματα από τις χιονοπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, υπήρξε και διαδικτυακή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Αντιμετώπισης Έκτακτων Καιρικών Φαινομένων προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών από Δήμους, Περιφέρειες, Αστυνομία και Πυροσβεστική.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά για την επερχόμενη κακοκαιρία «Ελπίς», στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο διευθυντής Α΄ Κλάδου/ΓΕΕΘΑ υποστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Φλώρος.

Όπως ανακοινώθηκε, έγινε ενημέρωση επί των μετεωρολογικών δεδομένων και των τελευταίων προγνωστικών μοντέλων και δόθηκαν κατευθύνσεις για την τήρηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, απόλυτης ετοιμότητας συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εφόσον απαιτηθεί κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων.

Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού με πιθανή εκδήλωση ακραίων φαινομένων, τηρούνται σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τα γενικά σχέδια της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σχετικά τμήματα και μέσα.

Επιπλέον, από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, όλα τα τμήματα «Δευκαλίων» θα τηρούνται σε ετοιμότητα επέμβασης και άμεσης απόκρισης στο μισό του προβλεπόμενου χρόνου, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα όλα τα προβλεπόμενα ιπτάμενα και άλλα μέσα για την ανάληψη αποστολών επιτήρησης, καθώς και έρευνας και διάσωσης, εφόσον απαιτηθεί.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προστίθεται στην ανακοίνωση, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό και παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για να παρέχει στην Πολιτική Προστασία κάθε δυνατή βοήθεια για την άμεση επέμβαση στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν από την επερχόμενη κακοκαιρία.

Επιστολή Πέτσα στους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Σε αυξημένη ετοιμότητα των μηχανισμών πολιτικής προστασίας της αυτοδιοίκησης και σε προετοιμασία των κοινωνικών δομών, ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας «Ελπίς», καλεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας με επιστολή του προς τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της χώρας.

Επικαλούμενος τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της ΕΜΥ για πυκνές χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από το προσεχές Σαββατοκύριακο, ο κ. Πέτσας ζητά από τους επικεφαλής των ΟΤΑ να θέσουν σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα, να προετοιμάσουν κατάλληλα τις κοινωνικές δομές των υπηρεσιών τους, «προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συντονισμένη αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που τυχόν θα προκύψουν, με άμεση διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου και με πρώτο μέλημα την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών».

Συγκεκριμένα, παρακαλούνται, προκειμένου να διασφαλισθεί ιδίως:

– Η διάθεση επαρκούς ποσότητας σε αλάτι σε όλους τους Δήμους για την εξυπηρέτηση και προστασία των πολιτών.

– Η ύπαρξη επαρκών θερμαινόμενων χώρων για αστέγους και η δυνατότητα εξυπηρέτησής τους.

– Η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.

– H αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση την Κυριακή 17/3 το απόγευμα

Ποιος ο καιρός μέχρι την Καθαρά Δευτέρα

Σάκης Αρναούτογλου: Που θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη με κακοκαιρία

Έρχεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια – Που θα «χτυπήσει» – Πόσο θα διαρκέσει

Καιρός: Ο χειμώνας 2023-2024 είναι θερμότερος όλων των εποχών στην Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr