Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά ελεύθερη η διαμόρφωση των τιμών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά ελεύθερη η διαμόρφωση των τιμών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αλλαγές από 1ης Αυγούστου στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ωστόσο, την ίδια στιγμή, δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες παροχής ρεύματος, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, να αλλάζουν χρέωση κάθε μήνα που φυσικά λόγω συνθηκών δεν θα είναι και φθηνή.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023 δεν εφαρμόζεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες παροχής ρεύματος (συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ), να αλλάζουν χρέωση κάθε μήνα, αρκεί να την ανακοινώνουν στις ιστοσελίδες τους, δύο μήνες πριν.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας «ανακοινώνουν σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους», έως το τέλος του δεύτερου μήνα πριν από τον μήνα εφαρμογής, «τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας» που εφαρμόζονται στα τιμολόγια.

Προστίθεται πως όλοι οι πελάτες «δύναται να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν δήλωσής τους προς τον προμηθευτή ή αίτησης προσφοράς προμήθειας, αν δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ».

Η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας γίνεται αζημίως για τους πελάτες και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή πέναλτι.

Δεν ισχύει το άρθρο του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες ως προς τον χρόνο, την υποχρέωση ατομικής ενημέρωσης των πελατών και την έναρξη ισχύος τροποποίησης της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 10η Ιουλίου 2022.

Στους λογαριασμούς κατανάλωσης αποτυπώνονται σε ευδιάκριτο σημείο όλες οι χρεώσεις προμήθειας που έχουν ανακοινωθεί μέχρι την έκδοση του λογαριασμού και διακριτά και σε απόσταση δύο εκατοστών από την καταχώρηση του τελικού πληρωτέου ποσού, με το ίδιο μέγεθος χρησιμοποιούμενων χαρακτήρων, χρώματος και φόντου, η επιδότηση που παρέχεται από πόρους του Ειδικού Λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των Προμηθευτών στους πελάτες τους, ηλεκτρονικό ή έντυπο, θα αναγράφεται διακριτά η επιδότηση που παρέχεται από πόρους του Ειδικού Λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» πλησίον του τελικού πληρωτέου ποσού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος: Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές που διαφωνούν

Η Τουρκία στην «πυρηνική εποχή» – Ενεργοποιείται αντιδραστήρας που κατασκεύασαν Ρώσοι

Σδούκου: Το 2026 θα γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στη χώρα

Τιμολόγια ρεύματος: Αυξάνονται οι χρεώσεις για να καλυφθούν οι ρευματοκλοπές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr