Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αγίου Πνεύματος: Ποια καταστήματα λειτουργούν – Για ποιους είναι αργία – Πώς πληρώνονται όσοι δουλεύουν

Αγίου Πνεύματος: Ποια καταστήματα λειτουργούν – Για ποιους είναι αργία – Πώς πληρώνονται όσοι δουλεύουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αργία θα είναι τη Δευτέρα η γιορτή του Αγίου Πνεύματος για τον Δημόσιο τομέα, το ίδιο και για τις τράπεζες, ωστόσο κανονικά θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Εξαίρεση η Θράκη (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη) όπου τα μαγαζιά θα είναι κλειστά, όπως και στην Καβάλα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, με απόφαση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία συμφωνούν οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι.

Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ

Το ωράριο των σούπερ μάρκετ επίσης καθορίζεται από την εκάστοτε επιχείρηση, ωστόσο, σε ό,τι αφορά την Αττική, σούπερ μάρκετ και καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά από τις 08.00 έως τις 20.00 και κάποια άλλα έως τις 21.00.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία

Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται

«H ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 (Αγίου Πνεύματος).

»Η Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

»Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή», τονίζει η ΓΣΕΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι: «Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

»Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

»Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό)».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Μειώσεις τιμών σε 108 brands υπόσχεται η κυβέρνηση – Παραδέχεται εμμέσως την αισχροκέρδεια στην αγορά

Κασσελάκης με ΑΔΕΔΥ: Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

Άρειος Πάγος: Tέλος στη μονιμοποίηση συμβασιούχων στο Δημόσιο

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ως τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr