Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ναυάγιο στη Πύλο: Το Λιμενικό παραδέχθηκε ότι πέταξε σχοινί στο δουλεμπορικό πριν ναυαγήσει

Ναυάγιο στη Πύλο: Το Λιμενικό παραδέχθηκε ότι πέταξε σχοινί στο δουλεμπορικό πριν ναυαγήσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αλλαγή στάσης από το Λιμενικό καθώς παρά τις αρχικές διαψεύσεις, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι πέταξε σχοινί στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ εκατοντάδες αγνοούνται.

Το Λιμενικό με ανακοίνωσή του, και αφού είχε προηγηθεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που επιβεβαίωσε εν μέρει τις μαρτυρίες των διασωθέντων προσφύγων, αναφέρει τα εξής:

«Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων.

»Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ και σε ερώτηση που δέχθηκε για το σκοινί ρυμούλκησης από σκάφος του Λιμενικού, απάντησε χαρακτηριστικά:

«Σκοινί όχι ρυμούλκησης χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το Λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση πλώρη με πλώρη.

»Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό, για λίγα λεπτά και στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους».

Και συνέχισε: «δεν υπήρχε σκοινί πρόσδεσης, υπήρχε σκοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν και να δουν εάν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια.

»Την αρνήθηκαν και συνέχισαν την πορεία τους».

Παράλληλα ανέφερε ότι «το είχαν για λίγα λεπτά, υπάρχουν αναφορές αλλά αυτά θα τα διαπιστώσει και η έρευνα των δικαστικών Αρχών.

»Υπήρχε μια ένταση στο πλοίο».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, διέψευσε τα περί σκοινιού από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας:

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης τους σκάφους» και σχολιάζοντας τη σχετική πληροφορία ανέφερε ότι το λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια».

Να σημειωθεί ότι στέλεχος του Λιμενικού που μίλησε στην «Καθημερινή», σε ερώτηση για το σκοινί ρυμούλκησης απάντησε ότι πράγματι δόθηκε αλλά κάποιοι εκ των επιβαινόντων το έλυσαν.

Συγκεκριμένα το στέλεχος του Λιμενικού δήλωσε:

«Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. το πλήρωμα του σκάφους “920” του Λιμενικού φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές.

»Οι άνδρες του Λιμενικού μάλιστα χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του.

»Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες, ωστόσο, που συνέχιζαν να αντιδρούν στην προοπτική μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας φέρονται να έλυσαν το σχοινί προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους με ρότα προς βορρά».

«Το συγκεκριμένο περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 11 μ.μ., αρκετές ώρες πριν από τη βύθιση του πλοιαρίου».

Επισημαίνεται ότι διασωθέντες ανέφεραν το περιστατικό στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση που είχε μαζί τους κατά την επίσκεψή του χθες Πέμπτη (15/6) στην Καλαμάτα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Ναυάγιο στη Σάμο: Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι μετανάστες

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Σύμη: Κάτοικος βρήκε στη θάλασσα τσάντα με 2,5 εκατ. δολάρια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr