Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μείωση των κρουσμάτων AIDS σε χρήστες ναρκωτικών

Μείωση των κρουσμάτων AIDS σε χρήστες ναρκωτικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μείωση στον αριθμό των νέων περιστατικών AIDS σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών καταγράφεται το 2014 στην Ελλάδα.

Το 2013, το πρώτο δεκάμηνο καταγράφηκαν 239 νέα περιστατικά AIDS σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών και φέτος 84 (μείωση της τάξης του 64%). Στο σύνολο του πληθυσμού, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2014, δηλώθηκαν 654 νέα περιστατικά ή αλλιώς 5,9 ανά 100.000 πληθυσμού, η πλειονότητα των οποίων αφορά άνδρες (86,1%). Πέρυσι η αναλογία ήταν 7,2 νέα περιστατικά ανά 100.000 και το 2012, στην κορύφωση της επιδημίας μεταξύ χρηστών ναρκωτικών ουσιών, ήταν 9,5 ανά 100.000 πληθυσμού.

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για τα νέα δεδομένα εξέφρασαν την Τρίτη οι γιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Μ. Λαζανάς, Ε. Σαμπατάκου, Α. Αντωνιάδου, Γ. Χρύσος και Β. Παπαρίζος με αφορμή το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS που ξεκινά την Παρασκευή στην Αθήνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής».

«Ελπίζουμε να διατηρηθεί αυτή η τάση», σημείωσε ο κ. Λαζανάς, ο οποίος, ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, υπενθυμίζοντας ότι σε παρόμοιες επιδημίες άλλων χωρών υπήρξε νέα έξαρση του AIDS, έπειτα από μία περίοδο πτώσης.

Πρόσθεσε ότι έχουν σταματήσει στην Αθήνα τα προγράμματα καταγραφής των τοξικομανών φορέων, ενώ ενδέχεται να έχουν αλλάξει και οι «πιάτσες» ναρκωτικών στην Αθήνα.

Πάντως, η κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων (υπουργείου Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ, επιστημόνων και ΜΚΟ) είχε ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός οροθετικών αυτής της ομάδας πληθυσμού, να λαμβάνει θεραπεία.

Ενδεικτικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης καταγραφής τοξικομακών που αντιμετωπίστηκαν σε ειδικές μονάδες λοιμώξεων νοσοκομείων του ΕΣΥ. Αυτή η καταγραφή διενεργείται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και είναι εν εξελίξει. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 260 τοξικομανείς, εκ των οποίων οι 147 παρακολουθούνται από μονάδα λοιμώξεων του ΕΣΥ, ενώ το 71% αυτών έχει συμμόρφωση στη θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στ. Κασσελάκης: Θα καταργήσουμε τη μπίζνα των απογευματινών χειρουργείων – Πραγματική Δημόσια Υγεία

Έρευνα-χαστούκι στην κυβέρνηση για τις υπηρεσίες υγείας: Αυξάνεται συνεχώς η δυσαρέσκεια των πολιτών

ΕΥΔΑΠ: Διακοπή νερού σε 5 περιοχές της Αττικής το βράδυ της Τρίτης – Πόσο θα διαρκέσει

Ο 39χρονος φέρεται να είχε ένα μεγάλο μαχαίρι στη ζώνη του και να όρμηξε πάνω στην Κυρ. Γρίβα

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκι παράνομου τζόγου στην Αθήνα – 11 συλλήψεις και κατάσχεση 57 υπολογιστών με «φρουτάκια» (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr