Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς θα νικηθεί η νόσος Αλτσχάιμερ – Τι αποκαλύπτει έρευνα

Πώς θα νικηθεί η νόσος Αλτσχάιμερ – Τι αποκαλύπτει έρευνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλτσχάιμερ, Εγκυμοσύνη, Επιστήμη,

Μία πρωτεΐνη που εντοπίζεται στον οργανισμό των εγκύων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει ή ακόμη και να θεραπεύσει από νόσους που επέρχονται με τη γήρανση όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ανακάλυψη έγινε από διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Δρ. Amy Wyatt από το Πανεπιστήμιο Flinders της Νότιας Αυστραλίας και δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

H έρευνα εξετάζει πώς ο οργανισμός της εγκύου αντιμετωπίζει τις λανθασμένα «διπλωμένες» πρωτεΐνες – πρωτεΐνες με προβλήματα αναδίπλωσης- , το υπερβολικό φορτίο των οποίων παράγει συσσωματώματα που έχουν συσχετιστεί με διάφορες νόσους που παρουσιάζονται με την πρόοδο της ηλικίας, καθώς και με την προεκλαμψία – μια απειλητική για την έγκυο μορφή αρτηριακής υπέρτασης.

Η αναδίπλωση των πρωτεϊνών, που τους προσδίδει την τρισδιάστατη δομή τους, επιτελείται εντός δευτερολέπτων και θεωρείται η πιο σημαντική διαδικασία στη βιολογία.

Η Δρ. Wyatt δήλωσε ότι η πρωτεΐνη PZP που παράγεται στον οργανισμό της εγκύου εξισορροπεί το πλεονάζον φορτίο των λανθασμένα αναδιπλωμένων πρωτεϊνών, αναστέλλοντας έτσι την επιζήμια δράση τους.

«Σε αυτή τη μελέτη δείξαμε ότι η PZP αναστέλλει αποτελεσματικά τη συσσώρευση των μη ρυθμισμένων πρωτεϊνών.

»Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο για μία οργανική προσαρμογή που επιτρέπει στις γυναίκες να αντέξουν τα αυξημένα επίπεδα των πρωτεϊνών κατά την εγκυμοσύνη» εξηγεί η Δρ.Wyatt.

Η αποτυχία αυτού του συστήματος προσαρμογής πιθανώς πυροδοτεί συσσώρευση μη ρυθμισμένων πρωτεϊνών μια κατάσταση που έχει συνδεθεί με την προεκλαμψία, αλλά και με άλλες δυσλειτουργίες που οφείλονται σε αυξημένη συγκέντρωση μη ρυθμισμένων πρωτεϊνών όπως οι γηριατρικές παθήσεις.

Η Δρ. Wyatt τόνισε ότι «η καλύτερη κατανόηση του πως ο οργανισμός της γυναίκας αντιμετωπίζει την πρωτεϊνική ανισορροπία κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τον σχεδιασμό νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για ορισμένες από τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση και έχουν συνδεθεί με την απορρύθμιση των επιπέδων της PZP».

«Θεωρούμε ότι ενδέχεται αυτός να είναι ο τρόπος άμυνας του οργανισμού για να προστατευθεί από τις λανθασμένα «διπλωμένες» πρωτεΐνες οι οποίες αυξάνονται όταν ο οργανισμός υφίσταται στρες όπως π.χ. σε περιπτώσεις φλεγμονής.

»Απομένει να εξακριβώσουμε με ποιο τρόπο τα κύτταρα «ξεφορτώνονται» τις πρωτεΐνες με προβλήματα αναδίπλωσης αφού έχει προηγηθεί η σταθεροποίηση με την PZP».

H έρευνα καταδεικνύει ότι ο οργανισμός της εγκύου παράγει υψηλά επίπεδα PZP για να διατηρηθεί η πρωτεϊνική ομοιόσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτή η λειτουργία της PZP θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντική ακόμη και για τους ανθρώπους με υψηλά επίπεδα PZP ανεξαρτήτως εγκυμοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η πρώτη εγκυμοσύνη στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού

Οι άνθρωποι των επόμενων γενεών ίσως να ζουν μέχρι τα 130 τους χρόνια

Γυναίκα είχε πόνους στο στομάχι κι ανακάλυψε ότι κυοφορούσε έμβρυο στο έντερο

Σταμάτης Κριμιζής: «Ανοησίες» όσα ακούγονται για «αποικισμό» στον Άρη – «Ενδείξεις ναι» για εξωγήινη ζωή

Οι καλές σχέσεις στη μέση ηλικία μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων αργότερα στη ζωή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr