Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξαλείφθηκαν δύο από τους τρεις ιούς της πολιομυελίτιδας

Εξαλείφθηκαν δύο από τους τρεις ιούς της πολιομυελίτιδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μια ομάδα ειδικών επιβεβαίωσε ότι ο δεύτερος από τους τρεις τύπους του ιού της πολιομυελίτιδας έχει εξαφανιστεί παγκοσμίως.

Η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας σημαίνει ότι κυκλοφορεί ακόμη μόνο ο τύπος 1 του ιού της πολιομυελίτιδας, αφού η εξάλειψη του τύπου 2 έχει κηρυχθεί ήδη από το 2015 και του τύπου 3 αυτή την εβδομάδα.

Τα περιστατικά πολιομυελίτιδας παγκοσμίως έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 99% από το 1988, αλλά ο ιός πολιομυελίτιδας τύπου 1 εξακολουθεί να υπάρχει στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, όπου προσέβαλε συνολικά 88 άτομα φέτος.

Πρόκειται για μια αύξηση από το 2017 που είχαν παρατηρηθεί μόνο 22 περιπτώσεις πολιομυελίτιτιδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εξάλειψη του ιού της πολιομυελίτιτδας τύπου 3 αποτελεί σημαντικό ορόσημο για έναν κόσμο χωρίς πολιομυελίτιδα, αλλά δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε, δήλωσε η Ματσίντισο Μοέτι, διευθύντρια του ΠΟΥ στην Αφρική.

Ο Σεθ Μπέρκλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της GAVI, της διεθνούς οργάνωσης που αγωνίζεται για ίση πρόσβαση στα εμβόλια των παιδιών που ζουν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, δήλωσε ότι ήταν «μια τεράστια νίκη στον αγώνα κατά της πολιομυελίτιδας».

Η πολιομυελίτιδα εισβάλλει στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση εντός ωρών.

Δεν μπορεί να θεραπευθεί, αλλά η μόλυνση μπορεί να αποφευχθεί με εμβολιασμό – και μια σημαντική μείωση των περιπτώσεων παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται σε έντονες εθνικές και περιφερειακές εκστρατείες ανοσοποίησης σε μωρά και παιδιά.

Σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς, ωστόσο, οι ιοί πολιομυελίτιδας μπορούν να επανεμφανιστούν και να εξαπλωθούν γρήγορα.

Κρούσματα πολιομυελίτιδας που προήλθαν από εμβόλιο μπορεί επίσης να παρατηρηθούν σε περιοχές όπου η ανοσία είναι χαμηλή και δεν είναι καλό το σύστημα αποχέτευσης, καθώς οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορεί να εκκρίνουν τον ιό, θέτοντας τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό σε κίνδυνο.

Οι Φιλιππίνες τον περασμένο μήνα ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν εκστρατεία επείγοντος εμβολιασμού μετά την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας και την καταγραφή των πρώτων δύο περιπτώσεων πολιομυελίτιδας εδώ και 20 χρόνια.

Η Μοέτι καλεί τις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, λέγοντας πως οι χώρες πρέπει διαρκώς να ενισχύουν τις προσπάθειες εμβολιασμού για να προστατεύσουν τον πληθυσμό και να εντείνουν τις επισκέψεις ρουτίνας στους γιατρούς προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ακόμη και ο παραμικρός κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού θα εντοπιστεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισραήλ κατηγορεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για «αθέμιτη σύμπραξη» με την Χαμάς

Χαμάς-Γάζα: Τουλάχιστον 20.674 νεκροί, πάνω από 54.500 τραυματίες από την 7η Οκτωβρίου

Η ασθένεια της κλιματικής αλλαγής απειλεί και την Ελλάδα

Ο πληθυσμός της Γάζας απειλείται από λιμό

Άγνοια από τον ΠΟΥ για την τύχη του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr