Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σπάνιος φονικός ιός των ζώων μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους

Σπάνιος φονικός ιός των ζώων μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βολιβία, Ιός,

Τον κώδωνα του κινδύνου για έναν σχετικά νέο φονικό ιό που σχεδόν είχε εξαφανιστεί αλλά επανήλθε, κρούουν οι επιστήμονες, καθώς επιβεβαίωσαν πως μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο λόγος για τον προερχόμενο, επίσης από ζώα, ιό Τσαπάρε, ο οποίος πήρε το όνομά του από την επαρχία της Βολιβίας όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2004 και ανήκει στην οικογένεια των ιών που προκαλούν αιμορραγικό πυρετό.

Επιστήμονες από Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC) παρουσίασαν τη μελέτη τους για τον ιό στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής (ASTMH), υπενθυμίζοντας στην ανθρωπότητα πως δεν κινδυνεύει μόνο από το νέο κορονοϊό, καθώς στη φύση παραμονεύουν ανενεργές επιδημιολογικές «βόμβες», οι οποίες μάλιστα μπορούν να αποδειχθούν πολύ πιο φονικές από την COVID-19.

Από τα πιο πειστικά και εφιαλτικά παραδείγματα είναι ο ιός Τσαπάρε για τον οποίο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεραπεία.

Η προέλευση του ιού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο Τσαπάρε μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τον αρουραίο, ο οποίος έπαιξε τον ρόλο του ξενιστή, ενώ παρουσιάζει ομοιότητες με τον δάγκειο πυρετό.

Μεταξύ των σοβαρών συμπτωμάτων που προκαλεί είναι ο αιμορραγικός πυρετός (όπως ο ιός Έμπολα), ο πόνος στην κοιλιά και πίσω από τα μάτια, ο εμετός, η αιμορραγία στα ούλα, καθώς και τα δερματικά εξανθήματα.

Και μπορεί μέχρι το 2019 να υπήρξε μόνο ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου με τον ιό Τσαπάρε, ωστόσο πέρυσι τουλάχιστον πέντε ακόμη άτομα προσβλήθηκαν από αυτόν.

Τρεις θάνατοι

Ο ιός μεταδόθηκε, μέσω σωματικών υγρών, από δύο ασθενείς σε τρεις εργαζομένους στον τομέα της Υγείας στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ, με αποτέλεσμα τρία άτομα (ένας ασθενής και δύο γιατροί) να χάσουν τη ζωή τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο ιός κυκλοφορούσε για μερικά χρόνια πριν μεταδοθεί στους ανθρώπους, ενώ κάποιος γιατρός μπορούσε εύκολα να προβεί σε λανθασμένη διάγνωση, πιστεύοντας πως πρόκειται για δάγκειο πυρετό.

Πλέον ωστόσο υπάρχει αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευσή του Τσαπάρε, όχι όμως και κάποια θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βολιβία: Η πρώην πρόεδρος Ζανίν Άνιες κατηγορείται για «γενοκτονία»

Βολιβία: 12χρονο κορίτσι βιάστηκε από 11 άνδρες

Πέθανε 18χρονη στο Νοσοκομείο Σύρου – Τραγικός θάνατος με ερωτηματικά

Ένταλμα σύλληψης για την τέως πρόεδρος της Βολιβίας – Γιατί κατηγορείται

Με κορωνοϊό ο Έβο Μοράλες: «Βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr