Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει και το στόμα

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει και το στόμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Ήταν γνωστό ότι αν και οι πνεύμονες αποτελούν το βασικό στόχο της λοίμωξης Covid-19, ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει και άλλη μέρη του σώματος, όπως το πεπτικό σύστημα, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά κ.α.

Η νέα μελέτη δείχνει πως στον κατάλογο πρέπει να προστεθεί και το στόμα.

Η μόλυνση του στόματος, πέρα από συμπτώματα όπως η απώλεια της γεύσης, η ξηροστομία και οι άφθες που έχουν ορισμένοι ασθενείς, πιθανώς δείχνει ότι το στόμα παίζει ρόλο στην μετάδοση του ιού μέσω του σάλιου, όταν αυτό περιέχει μεγάλο ιικό φορτίο μολυσμένων κυττάρων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέφεραν πως ήταν γνωστό ότι το σάλιο των ασθενών με Covid-19 μπορεί να περιέχει μεγάλες ποσότητες του κορωνοϊού.

Μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι το τεστ σάλιου είναι σχεδόν εξίσου αξιόπιστο με το ρινοφαρυγγικό για τη διάγνωση της νόσου.

Αυτό για το οποίο οι επιστήμονες δεν ήσαν έως τώρα βέβαιοι, είναι από πού προέρχεται ο κορωνοϊός του σάλιου.

Στους ασθενείς με Covid-19 που έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, ο ιός στο σάλιο πιθανώς προέρχεται, εν μέρει τουλάχιστον, από τα εκκρίματα της μύτης και των πνευμόνων.

Όμως η ίδια εξήγηση δεν μπορεί να ισχύει για το πώς υπάρχει κορωνοϊός στο σάλιο ασθενών χωρίς αναπνευστικά συμπτώματα.

Το συμπέρασμα από τη νέα έρευνα είναι ότι τουλάχιστον ένα μέρος αυτού του ιού προέρχεται από μολυσμένους ιστούς του ίδιου του στόματος.

Οι ερευνητές βρήκαν στο εργαστήριο ότι ορισμένα μέρη του στόματος είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από τον κορωνοϊό, κάτι που επιβεβαίωσαν με την ανάλυση δειγμάτων από ασθενείς που είχαν πεθάνει λόγω Covid-19.

Ακολούθησε η ανακάλυψη ότι ακόμη και σε ανθρώπους με ήπια ή ασυμπτωματική Covid-19 υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης των ιστών του στόματος τους από τον κορωνοϊό.

Τέλος, οι επιστήμονες έδειξαν εργαστηριακά ότι το σάλιο των ασυμπτωματικών μπορεί να μολύνει με κορωνοϊό τα κύτταρα υγιών ανθρώπων, κάτι που εγείρει την πιθανότητα ότι ακόμη και άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν σε άλλους τη λοίμωξη Covid-19 μέσω του σάλιου.

«Όταν το μολυσμένο σάλιο καταπίνεται ή μικροσκοπικά σωματίδια του εισπνέονται, πιστεύουμε ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό SARS-CoV-2 βαθύτερα στο λαιμό, στους πνεύμονες ή ακόμη και στο έντερο μας», δήλωσε ο Κέβιν Μπερντ, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων και να προσδιορισθεί η ακριβής εμπλοκή του στόματος στη λοίμωξη από κορωνοϊό, καθώς και η συμμετοχή του στη μετάδοση του ιού τόσο εντός όσο και εκτός του σώματος ενός ασθενούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από covid – 51 διασωληνωμένοι – Αύξηση της θετικότητας της γρίπης και 5 νέοι θάνατοι

Πουλάκου για long Covid: Περισσότερο ευάλωτες οι γυναίκες από 40-60 ετών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr