Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορωνοϊός: Προβλήματα στους πνεύμονες ακόμη και ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία

Κορωνοϊός: Προβλήματα στους πνεύμονες ακόμη και ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

«Σημάδια» στους πνεύμονες ακόμα και ένα χρόνο μετά ανιχνεύονται σε έναν στους τρεις ασθενείς που έπαθαν σοβαρή πνευμονία λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Respiratory Medicine, αν και οι περισσότεροι φαίνεται να ανάρρωσαν πλήρως, έως και το ένα τρίτο αυτών εξακολουθούσε να παρουσιάζει ενδείξεις επίδρασης από τη λοίμωξη στους πνεύμονες μετά από 12 μήνες.

Ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση και τη θεραπεία της οξείας πνευμονίας COVID-19, πολύ λίγα είναι κατανοητά σχετικά με το χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να αναρρώσουν πλήρως οι ασθενείς και για το εάν οι δομικές αλλαγές που προκαλούνται στους πνεύμονες παραμένουν.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα από τη Βουχάν της Κίνας, διερεύνησαν το φυσικό ιστορικό της ανάρρωσης από σοβαρή πνευμονία COVID-19 έως και ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία.

Τι έδειξαν οι αξονικές

Οι 83 συμμετέχοντες, που εντάχθηκαν στη μελέτη μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, εξετάστηκαν μετά από τρεις, έξι, εννέα και δώδεκα μήνες.

Σε κάθε χρονικό σημείο υποβλήθηκαν σε κλινική αξιολόγηση καθώς και σε μετρήσεις της λειτουργίας των πνευμόνων, σε αξονική τομογραφία θώρακος και σε ένα τεστ φυσικής δραστηριότητας.

Στο διάστημα αυτό, στους περισσότερους ασθενείς υπήρξε βελτίωση στα συμπτώματα, στην ικανότητα άσκησης και στις σχετικές με την COVID-19 αλλαγές στην αξονική.

Μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών, η πλειονότητα αυτών φάνηκε να έχει αναρρώσει πλήρως, αν και περίπου το 5% ανέφερε ακόμη δύσπνοια.

Στο 1/3 των ασθενών οι μετρήσεις της λειτουργίας των πνευμόνων έδειξαν ότι ήταν ακόμη μειωμένη -ιδίως στο κατά πόσο αποτελεσματικά μεταφέρεται το οξυγόνο στους πνεύμονες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος– κάτι που παρατηρήθηκε συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Περίπου στο ένα τέταρτο των ασθενών, οι αξονικές τομογραφίες έδειξαν ότι υπήρχαν ακόμη μικρές περιοχές αλλαγής στους πνεύμονες και αυτό ήταν πιο συχνό σε ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρότερες αλλαγές κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

O επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Mark Jones δήλωσε ότι «η πλειονότητα των ασθενών με σοβαρή πνευμονία COVID-19 φάνηκε να αναρρώνει πλήρως, αν και σε ορισμένους αυτό συνέβη πολλούς μήνες μετά.

»Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν επίμονες μειώσεις στις μετρήσεις λειτουργίας των πνευμόνων και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για να καταλάβουμε εάν υπάρχει συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στον τρόπο που αναρρώνουν.

»Επίσης, δεν γνωρίζουμε ακόμη τι συμβαίνει μετά από 12 μήνες και αυτό θα χρειαστεί συνεχιζόμενη μελέτη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από covid – 51 διασωληνωμένοι – Αύξηση της θετικότητας της γρίπης και 5 νέοι θάνατοι

Πουλάκου για long Covid: Περισσότερο ευάλωτες οι γυναίκες από 40-60 ετών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr