Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

70χρονος Αμερικανός ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

70χρονος Αμερικανός ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χαρούμενος δηλώνει ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο χορηγήθηκε -ενέσιμα– το φάρμακο που εγκρίθηκε πριν λίγες ημέρες για το Αλτσχάιμερ.

Ο ασθενής είναι ένας 70χρονος πρώην μεσίτης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Fox News και τη Daily Mail, πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο που πήρε το φάρμακο με δραστική ουσία την αντουκανουμάμπη, εκτός εργαστηριακών δοκιμών.

Ο άνδρας ονόματι Μαρκ Άρτσανμπολτ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Butler Hospital με νόσο Αλτσχάιμερ, έλαβε το σκεύασμα το οποίο πάντως μέχρι στιγμής έχει εγείρει πολλές συζητήσεις.

Συγκεκριμένα, αμφιβητείται η αποτελεσματικότητά του και τίθενται ερωτήματα για το αν υπήρξε βιασύνη στην έγκρισή του.

Ο ίδιος ο 70χρονος θεωρεί ότι αυτό το φάρμακο είναι μια ελπίδα για να μη φτάσει στο τελευταίο στάδιο της νόσου και δεν μπορεί ούτε να ελέγξει τις κινήσεις του, ούτε να έχει ειρμό στη συζήτηση.

Σε δηλώσεις του ο ασθενής είπε ότι όταν έμαθε πως είναι κατάλληλος για να λάβει τη θεραπεία, ένιωσε πολύ χαρούμενος.

Ο θεραπων ιατρός του Στίβεν Σάλογουει, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα στο Butler Hospital δήλωσε επίσης «σήμερα γράψαμε ιστορία».

Όπως είπε, μέσα σε ένα μήνα θα λάβουν το φάρμακο περίπου 100 ασθενείς.

Τι είναι η αντουκανουμάμπη

Το μονοκλωνικό αντίσωμα «aducanumab» της αμερικανικής Biogen και της ιαπωνικής Eisai, εγκρίθηκε, παρά την αντιπαράθεση που έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, στις 7 Ιουνίου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA).

Το φάρμακο, που κυκλοφορεί με την ονομασία Aduhelm, «είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003», πρόσθεσε.

Η έγκριση θεωρείται μία από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις του FDA τα τελευταία χρόνια.

Απομάκρυνση πρωτεΐνης για περιορισμό των συμπτωμάτων

Η aducanumab (αντουκανουμάμπη) είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης και η ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του, σύμφωνα με τους New York Times.

Το φάρμακο της Biogen βρήκε θερμή υποδοχή από ορισμένους νευρολόγους και φροντιστές ασθενών, που αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία.

Άλλοι γιατροί ωστόσο εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν ανακόλουθα και ότι απαιτούνται επιπλέον αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Εγκεφαλικό οίδημα

Η aducanumab μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Ορισμένοι από τους ασθενείς που μετείχαν στις κλινικές μελέτες εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα.

Η Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν τη θεραπεία.

Η αντιφατική υποδοχή της θεραπείας

Το φάρμακο έχει προκαλέσει αντιφατική υποδοχή με πολλούς να υποστηρίζουν απλά ότι δεν αποδίδει.

Toν Ιανουάριο ο FDA ανέβαλε την απόφασή του ύστερα από πολύμηνες καθυστερήσεις προκαλώντας νευρικότητα στους έξι εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από τη νόσο στις ΗΠΑ.

Το aducanumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται ενδοφλεβίως σε ασθενείς με ήπια Αλτσχάιμερ.

Η Biogen υποστηρίζει ότι το aducanumab αναγνωρίζει και συνδέεται με τις πλάκες του αμυλοειδούς, την «υπογραφή» δηλαδή του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο.

Λειτουργεί δε, σύμφωνα με την εταιρία, κατά τέτοιο τρόπο που μειώνει την πρόοδο της νόσου έτσι ώστε οι πάσχοντες να μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους λειτουργίες όπως οι οικιακές εργασίες και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Πολλοί επιστήμονες αμφιβάλλουν κατά πόσον το aducanumab έχει την παραμικρή απόδοση, ύστερα από κάποια ζητήματα που προέκυψαν κατά τις κλινικές δοκιμές της Biogen.

Τον Μάρτιο του 2019, η Biogen σταμάτησε και τις δύο δοκιμές της όταν μία ανεξάρτητη επιτροπή έκρινε ότι το φάρμακο δεν επρόκειτο να είναι αποτελεσματικό.

Αλλά τον Οκτώβριο του 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι νέα ανάλυση από περισσότερα δεδομένα κλινικών μελετών, έδειξαν ότι το φάρμακο αποδίδει όταν δίδεται σε μεγαλύτερη δόση. Στην Biogen έχει επίσης ασκηθεί κριτική για τα δεδομένα που έχει παράσχει προκειμένου να επιτύχει την έγκριση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα για την Κύρωση των Μνημονίων με ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr