Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας συγκρότησαν τη MED-Solidaire

Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας συγκρότησαν τη MED-Solidaire
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά τη λήξη των εργασιών και τη μεγάλη επιτυχία που είχε ο «Διάλογος των Δημοσιογραφικών Ενώσεων – Μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας», ο οποίος διοργανώθηκε από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα, αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας νέας, περιφερειακής ομάδας, της MED-Solidaire, που θα απαρτίζεται από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Διακήρυξη των Αθηνών

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του «Διαλόγου των Δημοσιογραφικών Ενώσεων – Μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας», οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών Ενώσεων εξέδωσαν τη Διακήρυξη των Αθηνών.

Στη Διακήρυξή τους οι εκπρόσωποι επισημαίνουν το ευρύ φάσμα προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι όσον αφορά την ασφάλεια, την ελευθερία του Τύπου και τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στα Μέσα.

Δηλώνουν ότι παρακολουθούν τις αυξανόμενες πράξεις βίας εναντίον των Μέσων και των δημοσιογράφων και δηλώνουν επίσης πεπεισμένοι ότι η επαγγελματική και ανεξάρτητη ποιοτική δημοσιογραφία, ασκείται μόνο όταν επικρατούν συνθήκες σεβασμού των βασικών κανόνων εργασίας.

Επισημαίνεται επίσης ότι «οι ενώσεις της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας μέλη της ΔΟΔ, για να ανταποκριθούν στις αλλαγές που συντελούνται αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τον επόμενο χρόνο, να συνεχίσουν την προσπάθεια δημιουργίας ισχυρών δημοσιογραφικών ενώσεων και να στηρίξουν τις αξίες της δημοσιογραφίας, των εργατικών δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και της ισότητας, διεκδικώντας με κάθε τρόπο την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

»Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων που συμμετέχουν στη συνάντηση συμφωνούν ότι πλέον ωρίμασε ο χρόνος για την ουσιαστική μεταρρύθμιση των νόμων, που διέπουν τα ΜΜΕ στις χώρες της περιοχής».

Οι Ενώσεις της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, μέλη της ΔΟΔ, συμφωνούν να ενισχύσουν το δίκτυο των εργασιών τους, με τη δημιουργία μιας περιφερειακής ομάδας της ΔΟΔ, όπως ορίζει το καταστατικό της Ομοσπονδίας.

»Η ομάδα θα ονομάζεται Med-Solidaire και θα λειτουργεί σύμφωνα με το Καταστατικό της ΔΟΔ, εκπροσωπώντας τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τα μέλη τους στο πλαίσιο των εργασιακών και πολιτικών δομών της περιοχής».

Η σχετική ανακοίνωση της ΔΟΔ έχει ως εξής:

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

12 Νοεμβρίου 2018

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας συγκρότησαν μια νέα περιφερειακή ομάδα στην προσπάθειά τους να αγωνιστούν, για την ελεύθερη και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Πρόκειται για την περιφερειακή ομάδα MED-Solidaire, που θα εδραιώσει την αλληλεγγύη και θα ενισχύσει τη φωνή των δημοσιογράφων στον αγώνα που δίνουν για την ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Στην Αθήνα συνεδρίασαν από 4 έως 6 Νοεμβρίου, είκοσι μία δημοσιογραφικές ενώσεις από δεκαέξι χώρες και συζήτησαν τις αυξανόμενες απειλές, που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και η δημοσιογραφία στην περιοχή.

Οι εκπρόσωποι των ενώσεων, απέρριψαν με το πιο κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική του διχασμού, της χειραγώγησης και της μισαλλοδοξίας.

Παράλληλα δεσμεύτηκαν να οργανώσουν εκστρατεία ενημέρωσης για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη δημοσιογραφία και την ενίσχυση της δημοσιογραφίας ως κοινωνικού αγαθού.

Στη συνάντηση που οργανώθηκε από τις ελληνικές δημοσιογραφικές ενώσεις μέλη της ΔΟΔ ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ, συζητήθηκε το ευρύ φάσμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην περιοχή, όπως η προσωπική τους ασφάλεια, η ελευθερία του Τύπου και πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στα Μέσα.

Παράλληλα οι συμμετέχοντες αποδοκίμασαν την αυξανόμενη βία που εκδηλώνεται εναντίον των Μέσων και τις πιέσεις, που δέχονται οι δημοσιογράφοι από αδίστακτες κυβερνήσεις, πολιτικούς και εξτρεμιστές, οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα νέο κλίμα για να επιβάλλουν την αυτολογοκρισία διευκολύνοντας τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τη διάδοση του μίσους στο διαδίκτυο.

Επιπλέον εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα στήριξης και αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους, οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στη βία, στον εκφοβισμό και την άρνηση αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους.

Οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων κατήγγειλαν τις εκτεταμένες περικοπές στα δημοσιογραφικά τμήματα και καταστρατήγηση των δημοσιογραφικών δικαιωμάτων στο χώρο της εργασίας από πολλούς εργοδότες των Μέσων, οι οποίοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιχειρηματική κρίση, αδιαφορούν για την αποστολή, τη δεοντολογία και τις αξίες της δημοσιογραφίας.

Οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων κάλεσαν όλους να δείξουν έμπρακτα αλληλεγγύη για τα θύματα της οικονομικής κρίσης.

Επίσης δήλωσαν ότι η επαγγελματική και η ανεξάρτητη ποιοτική δημοσιογραφία ασκείται μόνο όταν επικρατούν συνθήκες σεβασμού των βασικών κανόνων εργασίας, που έχουν καθοριστική σημασία για την προάσπιση του δικαιώματος της ενημέρωσης των πολιτών.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις επιπλέον συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα ευρύ πρόγραμμα δράσης και δεσμεύτηκαν:

Να διαμορφώσουν κώδικες δεοντολογίας σύμφωνα με τις διεθνώς καθιερωμένες συνθήκες και τις βέλτιστες πρακτικές εφαρμογές.

Να καθιερώσουν εθνικές δομές αυτορρύθμισης σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του επαγγέλματος και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Να ενθαρρύνουν την άσκηση της δεοντολογικής και επαγγελματικής δημοσιογραφίας και να στηρίξουν τους δημοσιογράφους που ασκούν το επάγγελμα με αφοσίωση, παρά τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν.

Να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα για την προσωπική ασφάλεια των δημοσιογράφων στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, με το οποίο θα ενημερώνονται, θα εκπαιδεύονται και θα τους παρέχεται υλική υποστήριξη προκειμένου να περιορίσουν τους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν στις εμπόλεμες περιοχές.

Να αντισταθούν σε κάθε επιβολή περιορισμού της ελεύθερης διέλευσης στην περιοχή καθώς και στους αδικαιολόγητους και αυστηρούς περιορισμούς για την έκδοση βίζας και ζητούν τη δημιουργία φαστ τρακ διαδικασίας που θα επιτρέπει στους δημοσιογράφους να περνούν τα σύνορα ανενόχλητοι για τη δουλειά τους χωρίς παρεμβάσεις.

Να ζητήσουν με κάθε μέσον από τις χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και των περιοχών που συνορεύουν με αυτές, να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που υπαγορεύουν οι αποφάσεις 1738 και 2222 των Ηνωμένων Εθνών περί προστασίας των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Επιπλέον τα κράτη να αποδεχθούν την ευθύνη που φέρουν για τη διερεύνηση των εγκλημάτων που συντελούνται εις βάρος των δημοσιογράφων, την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη και να χαρακτηρίσουν τις περιπτώσεις που οι δημοσιογράφοι σκοπίμως γίνονται στόχοι επιθέσεων, ως εγκλήματα πολέμου.

Να οργανώσουν εκστρατείες ενημέρωσης των κυβερνήσεων προκειμένου να στηρίξουν και να προωθήσουν τη Διεθνή Συνθήκη της ΔΟΔ για την Προσωπική Ασφάλεια και Ανεξαρτησία των Δημοσιογράφων και των Άλλων Επαγγελματιών των ΜΜΕ.

Να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι χώρες θα αναλάβουν να θεσπίσουν σύγχρονες νομοθεσίες ρύθμισης του δημοσιογραφικού έργου, διασφάλισης της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής εργασίας, του δικαιώματος πρόσβασης και προστασίας των δημοσιογραφικών πηγών και κατάργησης των ποινών φυλάκισης και κράτησης των δημοσιογράφων.

Επιπλέον την κατάργηση του μέτρου αναστολής της κυκλοφορίας εντύπων, τον καθορισμό ορίων επιβολής προστίμων για τα αδικήματα που διαπράττονται δια του Τύπου και την κατάργηση κάθε μορφής προληπτικής λογοκρισίας.

Να προχωρήσουν στη διεξαγωγή συνολικού διαλόγου που θα οδηγήσει στη δημιουργία δημοσιογραφικών δομών αυτορρύθμισης, ικανών να ανταπεξέλθουν στο σύνθετο περιβάλλον των Μέσων και στις καταγγελίες που διατυπώνονται για τα ΜΜΕ.

Να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση των κρατικής ιδιοκτησίας ΜΜΕ για να τα καταστήσουν ανεξάρτητα από κυβερνητικές και άλλες πολιτικές επιρροές.

Να οργανώσουν εκστρατείες ενημέρωσης για την κατάργηση όλων των νομικών διατάξεων που ποινικοποιούν τα αδικήματα που συντελούνται δια του Τύπου και εμποδίζουν το δημοσιογραφικό έργο.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε ομόφωνα να συγκροτηθεί η περιφερειακή οργάνωση της ΔΟΔ, που θα συντονίζει και θα οικοδομήσει τις δραστηριότητες των δράσεων και αλληλεγγύης.

Το έργο της νέας περιφερειακής οργάνωσης πρέπει να αντιμετωπίσει τα επαγγελματικά και συνδικαλιστικά ζητήματα, να προστατεύσει και να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα των δημοσιογράφων.

Επίσης να προωθήσει στα περιφερειακά θεσμικά όργανα, τα κοινά συμφέροντα που άπτονται της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής πολιτικής που εφαρμόζεται στα ΜΜΕ.

Στη συνάντηση εξελέγη η συντονιστική επιτροπή της περιφερειακής οργάνωσης, που αποτελείται από εκπροσώπους της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ρωσίας, Παλαιστίνης και Γαλλίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πέθανε η δημοσιογράφος Μαρία Νεοφωτίστου-Ζήκα σε ηλικία 93 ετών

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr