Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαριά καταδίκη στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κράτηση του Αχμέτ Αλτάν

Βαριά καταδίκη στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κράτηση του Αχμέτ Αλτάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προχώρησε σε βαριά καταδίκη της Τουρκίας για την κράτηση του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν, ο οποίος διώκεται για «συμμετοχή» στο «πραξικόπημα» του 2016.

«Τίποτε δεν δείχνει ότι οι πράξεις του προσφεύγοντα εντάσσονται σε σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησης» της Τουρκίας, τονίζουν οι δικαστές διαπιστώνοντας παραβίαση των ρυθμίσεων περί ελευθερίας της έκφρασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δικαστές διαπιστώνουν παραβίαση των ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα να εκδοθεί δικαστική απόφαση σε εύλογο χρόνο σχετικά με την νομιμότητα της κράτησης.

Με διαφορετική του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Αγκυρα για την κράτηση του Μουράτ Ακσόι, του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου που φυλακίσθηκε λίγες εβδομάδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να δημιουργούν την υποψία ότι ο κ. Ακσόι έχε διαπράξει ποινικό αδίκημα», αναφέρουν στην απόφασή τους.

Ο 71χρονος Αχμέτ Αλτάν συνελήφθη αρχικά τον Σεπτέμβριο 2016 και καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Φεβρουάριο 2018 για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης».

Η απόφαση ακυρώθηκε από το Εφετείο, υπενθυμίζεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δικάσθηκε εκ νέου και καταδικάσθηκε τον Νοέμβριο 2019 σε κάθειρξη 10 ετών για «συνέργεια με τρομοκρατική οργάνωση».

Η τουρκική δικαιοσύνη του προσάπτει ότι αποτελεί σύνδεσμο με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, στο οποίο η Αγκυρα επιρρίπτει, μεταξύ πολλών άλλων, την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο Αχμέτ Αλτάν, ο οποίος έχει ιδρύσει την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf, έγινε γνωστός εκτός της Τουρκίας με το βιβλίο στο οποίο αφηγείται την ζωή του στην φυλακή με τίτλο «Δεν θα ξαναδώ ποτέ τον κόσμο».

Ο Αχμέτ Αλτάν, διανοούμενος σεβαστός στην Τουρκία, αρνείται κάθε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος και μιλάει για τερατώδεις κατηγορίες.

Αρχικά κατηγορήθηκε για αποστολή «έμμεσων μηνυμάτων» κατά την διάρκεια εκπομπής που μεταδόθηκε απευθείας σε φιλογκιουλενικό τηλεοπτικό δίκτυο την παραμονή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Η κατηγορία στην συνέχεια διεγράφη από το κατηγορητήριο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr