


Μια ομάδα πολιτοφυλακής υπό την ηγεσία του Ισραηλινού ακροδεξιού ράπερ Γιοάβ Ελιάσι, γνωστού με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «The Shadow», συνέλαβε την Κυριακή 22/06 το πρωί ομάδα ξένων δημοσιογράφων στον τόπο πτώσης ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου στο Τελ Αβίβ, προτού εκπρόσωπος της ισραηλινής Αστυνομίας τους απελευθερώσει, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.
Βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει εθελοντές της πολιτοφυλακής, οι οποίοι δρουν υπό την αιγίδα της Ισραηλινής Αστυνομίας, να διαχωρίζουν Ισραηλινούς από ξένους δημοσιογράφους σε κλιμακοστάσιο κτιρίου κοντά στον τόπο του συμβάντος.
Οι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι πήραν άδεια να προχωρήσουν στον χώρο της πτώσης του πυραύλου, ενώ αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν προσωρινά.
Ο φωτορεπόρτερ Όρεν Ζιβ δήλωσε στην Haaretz: «Βρισκόμασταν στην ταράτσα του κτιρίου όταν ένας αστυνομικός μας ζήτησε να κατέβουμε.
»Στην πορεία, η πολιτοφυλακή μας σταμάτησε και ρώτησε πού είναι το Al Jazeera… Επέτρεψαν στους Ισραηλινούς φωτογράφους να περάσουν, ενώ οι ξένοι έπρεπε να περιμένουν. Εστίασαν κυρίως στις ταυτότητες Αράβων φωτογράφων».
Με την άφιξη του εκπροσώπου της Αστυνομίας του Τελ Αβίβ, Σαχάρ Γκάμζο, οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Έπειτα από καταγγελία της Ένωσης Δημοσιογράφων προς την Αστυνομία του Τελ Αβίβ για το περιστατικό, η Αστυνομία αποφάσισε ότι οι πολιτοφυλακές της δεν θα αλληλεπιδρούν πλέον με δημοσιογράφους σε «διάφορους χώρους», όπως ανέφερε η Ένωση.
Ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ έχει δεσμευτεί να περιορίσει τη δράση ξένων Μέσων Ενημέρωσης που μεταδίδουν τις ακριβείς τοποθεσίες πτώσης πυραύλων, χαρακτηρίζοντάς το «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».
Σε ανάρτησή του στο «X», ο Μπεν Γκβιρ εξήρε τον Ελιάσι, ένθερμο υποστηρικτή του, αποκαλώντας τον ήρωα:
«Ο Shadow, τον οποίο όλοι σας επικρίνετε, είναι ήρωας», έγραψε, επαινώντας την ομάδα πολιτοφυλακής.
«Αντί να τους ντροπιάζετε, στείλτε τους λουλούδια — είναι η ασπίδα μας».
Συνεχίζοντας, ο Μπεν Γκβιρ δήλωσε: «Το κανάλι Al Jazeera και κατάσκοποι μεταμφιεσμένοι σε δημοσιογράφους δεν θα μεταδίδουν εδώ. Τελεία. Αυτή είναι η πολιτική. Συνηθίστε το».
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Αστυνομία διέκοψε τη μετάδοση πολλών ξένων Μέσων, υποστηρίζοντας ότι το υλικό τους, το οποίο αποκάλυπτε «ακριβείς τοποθεσίες», χρησιμοποιούνταν από το Al Jazeera, το χρηματοδοτούμενο από το Κατάρ δίκτυο που έχει απαγορευτεί στο Ισραήλ από το περασμένο καλοκαίρι.
Η Haaretz αναφέρει επίσης ότι η αστυνομία του Τελ Αβίβ, κατόπιν εντολής του Μπεν Γκβιρ, πραγματοποιεί ελέγχους ταυτοτήτων σε ξένους δημοσιογράφους, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους συνδέονται με το Al Jazeera, καθώς θεωρείται ότι οι μεταδόσεις τους βοηθούν το Ιράν να βελτιώσει την ακρίβεια των πυραύλων του.
Επιπλέον, ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ ζήτησε από τον Μπεν Γκβιρ και τον Υπουργό Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι να διευκρινίσουν την οδηγία τους που απαιτεί από ξένους δημοσιογράφους να λαμβάνουν προηγούμενη έγκριση από τη στρατιωτική λογοκρισία για οποιαδήποτε μετάδοση από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια πολέμου, καθώς και να αποκαλύπτουν τη θέση τους.
Το περιστατικό εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στο Ισραήλ, ιδιαίτερα εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης με το Ιράν.
Η στοχοποίηση ξένων δημοσιογράφων, ειδικά όσων θεωρούνται ότι συνδέονται με το Al Jazeera, υπογραμμίζει την ένταση γύρω από την κάλυψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την ευαισθησία των ισραηλινών Αρχών για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που σχετίζονται με την ασφάλεια.